Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Elif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
09 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Ankara
Yaş
34
Mesajlar
17.951
Seslenildi
1540 Mesaj
Etiketlendi
104 Konu
Ruh Hali
Melekgibi

Standart Dünyanın En Soğuk Yerlerinden Biri: Yakutsk

22 Haziran 2015
1







Yakutsk’tan Oymyakon’a giden fotoğrafçı için yolculuğun zor tarafı soğuktan ziyade kamera ve fotoğraf makinesini bundan korumak olmuş.

Yakutsk’ta pazar et ve balıkla dolu çünkü bölgede ekin yetişmiyor.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
14 Haziran 2016
Bulunduğu yer
Yıldızların çiçeklere göz kırptığı yerden
Mesajlar
6.914
Seslenildi
664 Mesaj
Etiketlendi
127 Konu
Ruh Hali
Capcanli
Standart Cevap: Dünyanın En Soğuk Yerlerinden Biri: Yakutsk
24 Mart 2017
2


Yakutsk -55 dereceyi bulan havasıyla dünyanın en soğuk şehri ! Sibirya’da kuzey kutbundan 450 km uzaklıktaki Yakutsk şehri o kadar soğuk ki; -45 derecelerdeki hava, şehrin sakinleri için “normal” kabul ediliyor. Sıcaklık (ya da soğukluk mu desek) ortalamasının -40 derecelerde seyrettiği şehirde nüfus ise beklediğiniz kadar az değil ! 240,000 nüfuslu şehrin bu kadar popüler olmasının ana sebebi zengin yer altı kaynakları; dünya pırlanta rezervlerinin %20′si burada bulunurken, altın ve diğer kıymetli madenler açısından da oldukça zengin.

Öyle ki, şehir periyodik tablodaki tüm elementleri barındırıyor ! Hatta efsaneye göre yaradılış tanrısı, dünyaya doğal kaynakları yaymak için gezerken, Yakutsk’a geldiğinde soğuktan elleri donmuş ve elindeki bütün elementleri buraya düşürmüş !

Hikaye biraz abartı gibi gelse de koşullar burada hakikaten zorlu. Mesela şehirde yaşayan hiç kimse gözlük takamıyor, çünkü -50 derece soğuklarda gözlüğün metali veya plastiği derinize yapışıp, çıkartmaya çalıştığınızda derinizi yırtıyor. Hatta şehrin soğukluğunu tam anlamıyla anlamak isteyenler dışarıda bir fincan kahveyi havaya savuruyorlar ve kahve yere kahve kristalleri halinde düşüyor.

O kadar ki; şehir sakinlerini şaşırtan en “sıcak” kasım ayını yaşayan Yakutsk’ta sıcaklık ortalaması -25 derecelerdeydi. Sokaklarda dolaşabilmek için, bir valiz kıyafeti üzerinize geçirip kat kat lahana gibi giyinmeniz şart. Soğuk havayı cildinizle direk temas ettirmeniz mümkün bile değil, zaten dışarıya çıktıktan birkaç dakika içerisinde yüzünüz donup, batmalar başlıyor. Eldivensiz gezmek diye bir şey söz konusu bile değil. Tahmin edersiniz ki; pazarda çarşıda göreceğiniz her şey dondurulmuş gıda, dondurulmuş süt, donmuş balık olarak satılıyor.

Hani bırakın bizi, Sibirya standartlarına göre bile insan dışı bir soğukluğa sahip bir şehir burası. Millet güzel gözüküyor diye kürk giyer ya, burada kürk giymeme gibi bir şansınız yok, kürk giymezseniz soğuktan ölürsünüz, “o derece”.

Çoğu akademisyen burayı yaşanmaz veya yaşanmaması gereken bir şehir olarak görse de, yerli halkı burada doğduk burada ölürüz diyor.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj