İzmir’e bağlı sahil yerleşimlerinden biri olan Foça şehir merkezine 65 km mesafede yer alır. Yaklaşık 30 bin kişilik bir nüfusa sahip olan ilçe Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Masmavi denizi, tertemiz koyları, balıkçı tekneleri, değirmenleri, daracık sevimli sokakları, taş evleri, birbirinden güzel mekanları, güler yüzlü ve sıcak insanları ile Foça Ege’nin en güzel köşelerinden biridir. Türkiye’nin gözde tatil beldelerinden olan Foça sakin, huzurlu ve Ege’yi buram buram koklayacağınız bir tatil için en ideal seçeneklerden biridir.
Foça’nın neyi meşhur, Foça’da ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:

Siren Kayalıkları: Foça’da mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerlerin başında Foça Siren Kayalıkları geliyor. Yunan Mitolojisi’nde adı geçen bu doğa harikası aynı zamanda fok balıklarına da ev sahipliği yapar. Balıkları ürkütmemek için kayalıkların etrafında yüzmek ve kayalıklara çıkmak yasaktır.

Yel Değirmenleri: Foça’nın simgelerinden olan Foça Yel Değirmenleri Foça’nın girişindeki Top Dağı’nda ve Yeni Foça ile Eski Foça arasındaki yolda yer alırlar.

Frigya Tepesi: Foça’nın eşsiz manzarasına hakim, gün batımlarının muhteşem güzellikte olduğu Frigya Tepesi Foça’da görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.

Foça mutfağı Ege ve Akdeniz mutfaklarının harmanlanıp zengin bir yelpaze oluşturduğu sofralar kurar Foça’da. 3 bin yıldır denizcilikle uğraşan insanların yaşadığı Foça’da sofraların da baş tacı balık ve deniz ürünleridir. Orkinos, kırlangıç, kefal, mezgit, işkine, kupez, kolyoz, sinarit, pisi, dil, levrek, çinekop, adabeyi, barbunya, mercan, tranca, çipura, karagöz, sargoz, kalamar, sübye, ahtapot, ıstakoz, midye en çok tüketilen deniz ürünleridir.

Foça’da yemeden dönmemeniz gereken, Foça mutfağının en özel tadı ise yoğurtlu kupadır. Kupa balığının sarımsaklı yoğurt ile servis edildiği bu yöresel yemek oldukça sıra dışı ve güzel bir tada sahiptir.

Foça’nın bir diğer ünlü lezzeti ise Foça şarabıdır. Birbirinden güzel Foça şaraplarını tattıktan sonra mutlaka yanınıza da alın.