TCMB'nin dün faizi yüzde 24'te sabit bırakmasının ardından dolar/TL ilk tepki olarak 5.7830'a kadar gerilese de kalıcı olmayarak tekrar 5.80 seviyesinin üzerine çıktı. Bu sabah ise dolar /TL güne 5.84 seviyesinin hemen altında başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün akşamki açıklamaları sonrası ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik artan endişeler ve küresel piyasalardaki olumsuz havanın etkisiyle dolar/TL yükseldi.

Dolar/TL saat 07:06 itibariyle 5.8318/5.8356’dan işlem gördü. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. Öte yandan TL'de son dönemde ana baskı unsuru olan ABD ile ilişkiler konusundaki gelişmeler de yakından takip ediliyor.

TCMB’nin dün faiz indirimi yapmaması ardından yönünü aşağı çeviren ve saat 1710’da 6.7835/6.7890 seviyesinde olan dolar/TL dün akşam saatlerinde yükselişe geçti. Bu sabah erken saatlerde 5.8450’ye kadar yükselen dolar/TL, saat 0913’te 5.8240/5.8295 seviyesinde bulunuyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 6.2023/6.2086, euro/TL 6.5530/6.5685 seviyesinde.

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini aldığını ve “bu işin bittiğini” söyledi. Erdoğan ay sonunda G20 toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde bir telefon görüşmesi de yaparak konuyu çözmek istediğini söyledi.


Bir bankacı Erdoğan’ın dün akşamki açıklamaları ve ABD’de borsa endekslerinde gözlenen gerilemenin dolar/TL’de tekrar yükselişe neden olduğunu söyleyerek, “Fed’den faiz indirim beklentilerinin olduğu bir ortamda kurda bir miktar düşüş makul ancak S-400 konusunda hala bir ilerleme kaydedilmemişken bu seviyelerin fazla iyimser olduğunu düşünüyorum. TCMB dünkü açıklaması ile faiz indirimlerine kapıyı araladı ancak mevcut ortamda Temmuz ayı zor görünüyor. S-400 konusu çözülür veya bir şekilde ötelenirse o zaman TL’ye olumlu yansıyacaktır ki bu durumda TCMB’den de ilk fırsatta 100 baz puan civarı bir indirim beklenebilir” dedi.

Piyasalar son dönemde S-400 ve F-35 üzerinden Türkiye ve ABD ilişkilerindeki bozulmadan olumsuz etkileniyor. ABD Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füzelerini almasına karşı çıkıyor ve Türkiye’nin üretici konsorsiyum üyesi olduğu F-35 uçakları ile Rus füzelerine aynı anda sahip olamayacağını belirtiyor.

ABD, Türkiye’yi S-400 almaktan vazgeçmemesi halinde F-35 savaş uçağı programından çıkarmakla ve çeşitli yaptırımlarla tehdit ediyor.

Kremlin ise son olarak Rusya’nın S-400 füze savunma sistemlerini Türkiye’ye Temmuz ayında teslim etmeyi planladığını söyledi.

Dolar/TL gelen bazı açıklamaların endişeleri bir miktar azaltması ve Fed’den faiz indirim beklentilerinin gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik risk iştahını artırmasıyla ay başından bu yana 6’lı seviyelerden yönünü aşağı çevirmişti.

Küresel piyasalarda ise zayıf bir seyir söz konusu. Asya borsaları Hong Kong piyasasının büyük protesto gösterilerinin ardından art arda ikinci günde düşüş kaydetmesiyle gerilerken, euro ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’nın Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattı projesine yaptırım getirmeyi düşündüğünü belirterek, Almanya’yı enerji alanında Rusya’ya bağımlı olmasına karşı uyarmasının ardından değer kaybetti.

Analistler TL varlıklarının seyrini daha ziyade jeopolitik riskler ve yurtdışı gelişmelerin belirlediğine dikkat çekerken, önümüzdeki dönemde para politikasının seyrinin de veri ve TL’nin performansına paralel şekilleneceğini belirtiyor.

Tekrarlanacak İstanbul seçimleri öncesinde ABD ile ilişkilerin gergin olduğu bir ortamda politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası (TCMB), enflasyona yönelik daha iyimser bir söylem kullanırken, bu durum Temmuz’da başlayabilecek bir faiz indirim sürecine yönelik sinyal olarak algılandı.

TCMB karar metninde bir öncekine göre farklılaşarak enflasyondaki düşüşe vurgu yaparken, ekonomistlere göre söylem değişikliği, TCMB’nin enflasyona yönelik daha iyimser olduğuna işaret ediyor. Bu durum bazı ekonomistlere göre TCMB’nin Temmuz’da faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik bir sinyal niteliği taşıyor. Ancak yine de para politikasında olası bir gevşemenin TL’nin seyri ile iç ve dış risklerin ne şekilde gelişeceğine bağlı olacağı belirtiliyor.

Öte yandan dün ekonomik gelişmelerin daha olumlu seyretmesi ve beklentilerdeki iyileşme doğrultusunda, finansman maliyetini hafifletmek amacıyla KGF kefaleti ile 25 milyar liralık yeni bir finansman imkanı sunulacağı açıklandı.

BDDK ise mobilya, elektronik ve elektrikli eşya alımlarının yanı sıra havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içi harcamalarda kredi kartı taksitlendirme sürelerinde artışa giderken, kredi kartlarında ödenmesi gereken asgari tutarı, bütün kredi kartı limitleri için dönem borcunun %30’una çekti.

Aynı bankacı, ihracat ve turizmin iyi gittiği bir ortamda tüketimi de canlandırmanın amaçlandığını söyleyerek, “Ama bir yandan da TCMB sıkı para politikası uygularken bütçe üzerindeki yük artıyor. Büyümenin gelmesiyle vergi gelirlerinin de artacağı ve buradan yüklerin kompanse edileceği varsayılıyor” dedi.

Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta spot kapanışta %22.74, valörde son işlemde %23.04 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %22.70, valörde son işlemde %22.43 seviyesindeydi.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise önceki gün spot kapanışta %18.06, valörde son işlemde %18.15 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta %17.85, valörde son işlemde %17.26 seviyesindeydi.

REUTERS