16F84 PIC PROGRAMLAYICI
16F84 / 16C84 PROGRAMLAYICI

Arkadaşlar piyasada bu iş için yapılmış paket devreler bulunmakta. Fakat profesyonel kartlar çok pahalı 90$ civarında paradan bahsediliyor. Birde PIC16F84 programlamak için elektronikçilerden bulabileceğiniz programlayıcılar da mevcut. Bunlar 20 milyon TL civarında satılıyor. Ama ben tavsiye etmiyorum. Birincisi çalışıp çalışmadığından emin olamıyorsunuz devreyi kuruyorsunuz ama programı PIC'e yükleme sırasında hata veriyor ve şüpheye düşüyorsunuz acaba benim yazdığım programda mı hata var yükleme programında mı hata var yoksa programlayıcıda mı hata var yoksa uğraşırken PIC bozuldu mu? soruların ardı arkası kesilmiyor. Benim tavsiyem aşağıdaki devreyi kendiniz yapmanız. Baskı devre bile yapmanıza gerek yok Delikli pertinaksa yerleştirebilirsiniz. devre gözünüzü korkutmasın. PC COM porttan sadece 4 kablo çıkıyor ve dirençler üzerinden PIC16F84 giriyor. Diğer tarafı regulasyon katı.

Regülatör katını yapmadan da devreyi çalıştırabilirsiniz ama PIC 'i 5 voltun üzerinde bırakmamak için burayı yapmanız tavsiye edilir. ayrıca PIC'i devre üzerine monte etmeyin 18 bacaklı bir soket alın ve onu monte edin. Çünkü entegre devreyi programladıktan sonra buradan çıkaracaksınız.
(üzerine tıklayarak büyük ekranda görebilirsiniz)
Malzeme Listesi:

* 1 adet 18 bacaklı soket(16F84 için)
* 2 adet 22 k direnç
* 1 adet 12 k direnç
* 1 adet 10 k direnç
* 1 adet 1 k direnç
* 2 adet 1N4148 diyot
* 1 adet 7805 regülatör entegresi
* 2 adet 100nF Kondansatör
* 1 adet 100 MikroFarad Kondansatör.
* 1 adet yeşil Led
* 1 adet On/off buton
* 1 adet 9 Volt Pil. (adaptör de olabilir ama Pil daha pratik oluyor ve kablo karmaşasını ortadan kaldırıyor. zaten sadece yazılma sırasında kullanıldığı için çok az bir güç ile pil uzun süre idare ediyor
* RS232 9 pin Dişi connector....(aynen seri fare gibi)
* En az 4 iletkenli tercihe göre 1-2 metre boyunda kablo..

Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Kartı yaparken dikkatli olun ve ileride olacak aksaklıkların olmaması için bağlantıları kontrol edin.
Comportun 5 nolu ucu topraktır. Toprakları bu uca bağlayabilirsiniz. ama Com porttan gelen kablo ile 1 iletken daha getirerek bilgisayarın şasesine bağlarsanız daha iyi olur. Şaselerin temassızlığında yükleme programı yükleme sırasında hata verecektir.