Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu ya da başka bir deyimle lipoinjection, hacim kazandırmak istediğimiz alan için vücudun bir başka alanından alınan yağların özel işlemlerden ve uygulamalardan geçirilerek yine aynı kişide hacim kazandırmak, dolgunlaştırmak istediğimiz alana aktarılması işlemidir. Özellikle yüz bölgesi, burun dudak arası çizgileri, göz altları, çukur bölgeler, yanak, elmacık kemiği, çene ucu belirginleştirmede, penisde, bayan genital bölgelerinde, vulvada, göğüs büyütmede, popo belirginleştirmede, bacaklardaki eksiklik ve eğriliklerin düzeltilmesinde kullanılabilmektedir. Yüzün yağ oranının azaldığı, zayıf kişiler ve gerek derin gerek yüzeyel çizgilerde oldukça başarılı olmaktadır.


Yağ Enjeksiyonunun Kalıcılığı Neye Bağlıdır?

Yağ enjeksiyonunda kalıcılık, kullanılan cerrahi aletlere, kanüllere, yağın elde ediliş ve veriliş biçimine, yağların çeşitli işlemlerden geçirilerek aktarılmasına, yağın alındığı alana bağlı olarak değişmektedir. Aktarılan yağların yaklaşık %40 ı 6 ay sonra kalıcı olarak kalabilmektedir. Böyle bir durumu minimalize etmek için ihtiyaçdan biraz daha fazla yağ transferi gerekmektedir. Ancak çok aşırı miktarda yağ enjeksiyonu yapmak kalıcılığı ve yaşayan yağ oranını arttırmamaktadır. Bu yüzden bazı durumlarda tekrarı gerekebilir.

Vücudun her bölgesinde aynı başarı elde edilememektedir. Nispeten hareketsiz bölgelerde başarı şansı daha fazla olmaktadır, buna karşı dudak gibi tamamen hareketli ve mukoza ihtiva eden bir yerde ise kalıcılık oldukça az olmaktadır. Bir başka verilebilecek örnekde yanak bölgesinde yağ enjeksiyonu daha başarılı olurken, alt bacak gibi hareketli alanlarda daha az başarılı olabilmektedir.

Yağ Enjeksiyonu Ameliyat Tekniği

Yağlar liposuction tekniği ile elde edilmektedir. Ancak buradaki liposuction klasik liposuction dan farklıdır. Burada düşük basınçlı enjektörlerle yağı parçalamadan almayı tercih etmek gerekiyor. Yine ben kişisel olarak yağları saf haliyle almayı tercih ediyorum. Bu tarz detaylar yağ dolgusu sonucunu oldukça fazla etkilemektedir. Yine alınan yağlar klasik liposuctiona göre daha az miktarlarda olmaktadır.

Yağ enjeksiyonu ameliyatı sedasyon anestezi, lokal anestezi ya da genel anestezi tekniği ile gerçekleştirilmektedir. Kişisel tercih olarak çok geniş alanlara yapılmayacaksa sedasyon anestezisi tercih ettiğimden, hasta yağ enjeksiyonu ameliyatı sırasında birşey hissetmeden, yaklaşık 1,5-2 saat içinde ameliyat olarak evine gider.

Yağ enjeksiyonu için kullanacağımız yağları genellikle karın bölgesinden ve popo bölgesinden temin etmekteyiz. Ancak vücutta yağ olan her yerden alınabilmektedir.

Yağ Enjeksiyonu Sonrası


Yağların transfer edildiği alanlarda ve yağların alındığı bölgelerde herhangi bir iz kalmaz. Yağ enjeksiyonu yapılan bölgelerde verilen yağ miktarına bağlı olarak 3-5 gün (eğer çok yağ aktarılmışsa biraz daha fazla) süren bir şişlik meydana gelecektir. Şişlikler 1 haftada azalmaya başlayacaktır. Sonrasında sonucu 1 ayda görebileceksiniz, ancak 6 aya kadar yağlar bir miktar eriyecek ve 6 ay sonra kesin sonuç ortaya çıkacaktır. 6 ay sonra yaşamaya devam eden yağlarda bir daha hayat boyu değişiklik, azalma olmayacaktır.

Alıntı