Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi;Tıp fakültesi eğitimi sonrası TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ile girilen 6 yıllık bir asistanlık programıdır.

Kısaca “ İnsan kaportacısı” olarak bizleri tanımlamak mümkündür.

Estetik cerrahi normalde hasta olmayan, ya da çeşitli nedenlerle (kaza yada yaralanma) zarar görmemiş sağlıklı organ yada dokulara yapılan cerrahi tedaviler ile ilgilenen plastik cerrahi alt dalıdır. Plastik ve rekonstrüktif cerrahi ise hasta olan, yada çeşitli nedenlerle (kaza yada yaralanma) zarar görmüş, kayba uğramış organ yada dokuları olası en uygun şekilde onaran cerrahi tedavilerle uğraşan bir bilim dalıdır. Özetle plastik cerrahi “insan kaportasındaki” çeşitli bozukları onarır ya da parça değiştirir. Estetik cerrahi normal kaportadaki cilayı yapar.

Neden ve kimler estetik ameliyat olurlar?

İnsan beden algısı kişiye özgüdür. Bizler aynada kendimizi görürken esasında çevremizdeki insanların bizleri gördüğü gibi tam olarak göremeyiz. Nasıl kendi sesimizi duyunca garipseriz. Beden algımızda benzer bir durumdur. Kısaca kendi kafamızda kendimizle ilgili bir imajımız vardır. Bu son derece normal ve sağlıklı bir durumdur. Belki kendimle ilgili bir anı daha anlatıcı olacaktır.

14 yaşımda ergenliğin verdiği hız ve heyecanla ilk kız arkadaşlarım olduğu bir dönemde. Bir yaz akşamı yazlık diskoda en beğendim bir kızı dansa zar zor kaldırabilmiştim. Ağbilerimden öğrendim bir şekilde çok acemice iltifat ediyordum. Sen böyle güzelsin, şöyle hoşsun sohbeti sürer vede sürmezken, kız arkadaşım bana baktı senin en güzel yerin neresi biliyormusun dediğinde; gülümsedim aklımdan bir sürü şey geçti. Cevap ise şoka uğramama neden oldu. Kız arkadaşıma göre en güzel yerim “dudaklarım mış!”. O anda ne yapacağımı bilemedim. Çünkü kendi dudaklarım hakkında tek bir bilgim yoktu. Dans sonrası koşarak ayna bulmaya gittim. Aynada dudaklarımı ilk defa gördüm.

Kendi beden algımız normal sınırlar içersinde (akılcıl , sağlıklı, tutarlı ve gerçekçi) zihnimizde bizleri bedenimizle ilgi değişim yapmaya dolayısı ile daha mutlu ve güzel olma düşüncesi yönlendirdiğinde fikren estetik cerrahi hasta adayıyızdır. Biz estetik cerrahi ile uğraşan plastik cerrahlar bize başvuran hastaların istekleri ile yapılacak ameliyatları olabilecek sonuçları en gerçekçi bir şekilde anlatmaya çalışırız. Sonuçta iyi planlama ve gerçekçi hedeflerle ulaşmak için bir operasyon yaparız.

Kısaca estetik cerrahi operasyonları ile...

Estetik cerrahiye en uygun adaylar kimlerdir?

Kendi beden algısı ile barışık, ama bazı değişiklerin kendisine iyi geleceğini düşünen, gerçekçi beklentileri olan kadın yada erkekler uygun adaylardır. Kısaca ameliyata jale girip hale olmak istiyen hastalar uygun değildir. Biz Plastik cerrahlar elinde fotoğraflarla dolaşan çeşitli yıldızlara benzemek istiyen hastalara soru işareti ile yaklaşırız. Genelde ameliyat isteklerini geri çeviririz. Birde bilinmesi gereken en önemli nokta; bilimsel olarak kadınların % 90 nı estetik cerrahi ameliyatları kendileri için isterler. Erkeklerin %90 nı da karşı cinse daha iyi görünmek için ameliyat olurlar.

Osman Şenel