Burun deliği estetiği nasıl yapılır

Op. Dr. Yusuf Can, burun deliği estetiği ile ilgili merak edilenleri anlattı

Burun deliğindeki estetik sorunların solunum sorunlarına davetiye çıkardığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, sağlık ve estetik açıdan burun deliğinin önemli olduğunu belirtti.

Sağlıklı burun deliklerini tarif eden Can, “Kaliteli bir solunum için burun deliklerinin belli bir açıklıkta ve oval bir görünüme sahip olması gerekir. Burun delikleri burnun estetiğinin en önemli kısımdır. Burun deliği tasarımı, burun ameliyatının en zor kısımlarından bir tanesidir. Burun deliklerinin birbiriyle simetrik olması estetik açıdan çok önemlidir. Burun deliği estetiği çok geniş veya açık, en uzun kısmı boylamasına değil de enlemesineyse, çok darsa, çentik, bükülme veya çekilme varsa ya da sarkma yapan bir doku varsa yapılmalıdır.” dedi.




BURUN DELİĞİ ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?
“Geniş veya açık burun deliği estetiğinde genellikle burun deliğinin yanakla birleştiği kısımdan doku alınarak daraltma yapılır. Ancak bazen burun yapısının bir parçası olan taban dokusundan da parça alınabilir. Çok dar burun deliği estetik operasyonla genişletilebilir. Ayrıca burun deliklerinin içeri doğru daraltılmasını da sağlayabiliriz. Dar burun deliği düzeltmesinde ise düz bir kıkırdak destekleyici kenarlar boyunca girişi genişletmek amacıyla yerleştirilebilir. Daha farklı bazı durumlarda sarkan bir doku parçasının yönü değiştirilerek açıklık büyütülebilir. Bu prosedür tıkalı burun rahatsızlığı yaşayan hastalarda rahat nefes almayı da sağlar. Dış sınırda bir çentik veya bükülme varsa, bu da ameliyatla düzeltilebilir. Eğer ufak bir sorun varsa kıkırdak nakline gerek kalmaksızın burun içinden cilt aşağıya ve dış tarafa doğru döndürülür. Problemin ciddiyeti arttıkça, kulaktan alınan cilt veya kıkırdak dokusunun burnun alt kenarına nakledilmesi gerekebilir. Son olarak burnun üst kısmında aşırı sarkma durumu mevcutsa bu doku içeriden yukarıya çekilebilir ve kesilebilir.”


BURUN AMELİYATINDAN SONRA İZ KALIR MI?


“Burun deliği ameliyatında en çok merak edilen sorulardan birisi ameliyatın ardından burunda dikiş izinin kalıp kalmayacağıdır. Hatalı bir ameliyat yapılmadığı sürece günümüzde burun ameliyatından sonra dikiş izi kalmaz.”
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Burnun alt köşesinde bulunan, iki burun deliğinin arasındaki bölgeye cerrahi kesik atılır. Burun deliklerindeki var olan sorunlar giderildikten sonra dikişler burnun doğal kat yerlerine gizlenir. Zamanla kesi izleri iyileşerek belli belirsiz bir hal alır. Burun deliği sorunları hem estetik görünüm hem de nefes alma sorunlarını gidermek amacı ile en sık uygulanan burun estetiği ameliyatlarının başında gelir.”