Kol Sarkmaları | Kol Sarkması Ameliyatı

Kol germe ameliyatları estetik cerrahlar tarafından, kolun üst tarafında arka ve iç kısımlarındaki yağ birikimleri ve deri sarkmasıyla ortaya çıkan görünümü azaltmak için tercih edilirler. Kol sarkmalarında uygulanan kol germe ameliyatı genellikle genel anestezi altında ve bazen de lokal anestezi ile yapılır. Ortalama 1-3 saat arası sürer. Çok ağır sarkmalar ve yağlanmalarda hasta bir gün hastanede kalabilir. Ameliyat sonrası kanama ve sıvı birikimlerini engellemek için bu bölgeye lastik boru drenler konulabilir. Bunlar en fazla 2-3 gün sonra çekilir. Üç gün sonra kola şekil vermesi için kolu saran çorap şeklinde elastik bir bandaj uygulanır. Genellikle alınacak dikiş olmaz.

Kol sarkmaları kolun üst tarafında arka ve iç kısımlarındaki sarkıklıklar genellikle yağ birikimleri ve deri sarkmasıyla ortaya çıkar. Zira bu bölge deri ve derialtı dokusu daha gevşektir. Genellikle genetik özellikler, yaşlanma, kilo alıp-verme, güneşe maruz kalma, yer çekimi gibi etkenler deri ve derialtı dokusundaki gevşemeyi daha da arttırarak sarkmalara neden olur. Kol sarkmalarına, medikal estetik çözümler ve estetik cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Ancak ağır derecede olan sarkmaların tek çözümü cerrahi tedavilerdir. Kollar yana doğru kaldırıldığında kolun üst kısmında yarasa kanadı şeklinde sarkma ortaya çıkar. Bu durum kısa kollu elbise giyilmesinde sorun yaratır. Kol sarkmalarında problemler hastadan hastaya değişim göstermektedir. Bazen deri kalitesi bozulmuş ve bölgesel yağlanma artmıştır. Bazen de hızlı kilo veren hastalarda görüldüğü gibi sadece sarkma söz konusudur. Hafif sarkmalarda AWT uygulamaları ile risksiz bir şekilde sonuca ulaşılır. Ağır sarkmalarda deri kalitesi iyi ise, sadece liposuction (yağ alma) yeterli olabilir. Deri kalitesi bozulmuş ve çatlaklar da oluşmuşsa kol germe ameliyatı gerekir. Bazı hastalarda ise hem liposuction hem de kol germe kombine edilebilir. Bu ameliyatların tamamı tek seansta başarıya ulaşır.

Meme kanseri nedeniyle memesi alınan ve koltukaltına müdahale edilen hastalarda ise; aynı taraftaki kolda ortaya çıkan lenfödem için liposuction veya kol germe operasyonları uygulanabilmektedir.
Kol sarkmalarını önlemenin yolu, rahatsızlığın erken dönemlerinde özellikle deri yüzeyinde deformasyon oluşmadan; liposuction uygulaması ile sarkmaya yol açacak yağ dokusunun ortadan kaldırılmasıyla olabilir. Zira deri kendini toplayarak, sorunu ortadan kaldırmaktadır. Ancak; kolda, hem yağ hem de deri dokusu fazlalığı oluşmuşsa her ikisine de müdahale edilerek fazlalıklar alınmalıdır. Kol germe ameliyatı sonrası kolun arka-iç kısmında kalan düz çizgi şeklinde iz en önemli dezavantajıdır. Kol kaldırıldığında iz ortaya çıkacağından hastanın bu izin bilincinde olarak karar vermesi en doğrusudur. Unutulmamalı ki, kol germe ameliyatı çok zor, riskli ya da büyük bir ameliyat değildir.

Kol Germe Ameliyat Nasıl Uygulanır?

Kol sarkmalarında uygulanan kol germe ameliyatı genellikle genel anestezi altında ve bazen de lokal anestezi ile yapılır. Ortalama 1-3 saat arası sürer. Çok ağır sarkmalar ve yağlanmalarda hasta bir gün hastanede kalabilir. Genel anestezi gerektiren tüm ameliyatlara hazırlanırken olduğu gibi ameliyat öncesi 6 saatlik açlık süreci gereklidir. Koldaki sarkma deri boyunca hem enine hem boyuna iki boyutludur. Bu nedenle deri hem enine hem de boyuna kesilerek sarkan deri alınmalıdır. Enine deri fazlalığı koltukaltına yapılan kesilerle alınacağı için izini gizlemek kolaydır. Boyuna deri fazlalığı kola paralel kesilerle alınır ki, burada kalan izin görünmesi söz konusudur.

Kol Germe Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Ameliyata girecek hasta ameliyattan en az 3 gün önce aspirin gibi kanamayı uzatacak ilaç alımını kesmelidir. Ameliyat sonrası kanama ve sıvı birikimlerini engellemek için bu bölgeye lastik boru drenler konulabilir. Bunlar en fazla 2-3 gün sonra çekilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk günlerde kolların yüksekte tutulması önerilir. Ameliyat sahasında oluşabilecek şişme, ödem ve kanamaları azaltmak için baskılı bandaj uygulaması yapılır. Üç gün sonra kola şekil vermesi için kolu saran çorap şeklinde elastik bir bandaj uygulanır. Genellikle alınacak dikiş olmaz.

Ameliyat alanında kanama, serum birikmesi veya enfeksiyon gibi iyileşmeyi etkileyebilecek durumlar dışında, yapılan kesilerin iyi planlanamamasına bağlı olarak koltuk altında bant oluşumu gibi durumlar görülebilir.