Yüz İmplantları

YÜZ İMPLANTLARI (ÇENE VE ELMACIK KEMİĞİ İMPLANTLARI)

Güzellik duygusu uyandıran, orantılı yüz hatlarına sahip olunmasında, yüzün iskeletsel kemik yapısının büyük önemi vardır. Yüzün estetik oranları değerlendirilirken, alın, burun, elmacık kemikleri ve çene bölgelerindeki oranlar mutlaka değerlendirilir. Güzel bir yüzün kemik yapısı da yüz oranları açısından uyumlu olmalıdır. Yüzün ön ve yan görünümlerinde, en belirgin karakteristiği burun ile beraber, elmacık kemikleri (malar kemikler) ve çene kemiğinin çıkıntısı sağlar. Yüz implantları, özellikle elmacık kemiği ve çene bölgelerindeki iskeletsel eksikliklerin ve asimetrilerin düzeltilmesi, yüze estetik yönden cazip bir kontur kazandırılması amacıyla başarıyla kullanılmaktadır. Geçmişte bu ameliyatlar, hastanın kendi vücudundan alınan kemik ve kıkırdaklar ile gerçekleştirilirken, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde, vücudun bir başka bölgesini hasarlamadan, hazır şekilli implantlar ile onarım tercih edilmektedir. İmplant materyalleri uzun ve titiz araştırmalar sonrası üretilmiş, ömür boyu hastada kalması planlanan, istenmediğinde ise kolayca çıkarılarak geriye dönüşün mümkün olduğu malzemelerdir. Günümüzde, çeşitli boyut ve şekillerde üretilmiş olan Medpor ve sert silikon implantlar sorunsuzca kullanılmaktadır.


ÇENE İMPLANTLARI

Çene ve çene ucu problemleri değerlendirilirken, dişlerin kapanışı da kontrol edilir. Dişlerin ideal kapanışta olmaması durumunda, önce ortodontik tedavi, gerekiyorsa da çene kemiği ve kapanışın düzeltilmesine yönelik ortognatik cerrahi ameliyatları önerilir. Diş kapanışı ile ilgili bir sorun yoksa, konu sadece çene ucu ve/veya çene yanı ise, bu bölgelere uygun implantlar seçilerek uygulanır. Genellikle, ağız içinde küçük bir kesi ile protezin çene ucunda yerleştirileceği cep hazırlanır. İstenilen boyut ve şekilde protez seçilerek yerleştirilir.İmplant, açılan cebin durumuna göre bazen küçük vidalarla tespit edilir ve hareketi engellenir. Çene ucu dışında, çene yan kenarlarının genişletilmesi için dizayn edilmiş implantlar da mevcuttur. Bunların kullanımı da çene ucu protezleri gibidir. Protez yerleştirme işlemi çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer. Operasyon sonrası, çeneye bantlarla tespit yapılır ve 3-4 gün sonra alınır. İlk günlerde, yumuşak gıda ile beslenmek, sert gıdalardan kaçınmak ve sıkça gargara yapmak gerekir. İlk günlerde hassasiyet, şişlik , alt dudakta uyuşukluk olabilir, daha sonra hızla düzelir.Nadir olarak erken dönemde enfeksiyon, geç dönemde ise tespit edilmemişse protezde yer değişikliği, protezin kenarlarının ele gelmesi karşılaşılabilen durumlardır. Protezin törpülenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir.

ELMACIK KEMİĞİ İMPLANTLARI

Elmacık kemiği değerlendirilirken üst çene gelişimine bakılır. Sorun sadece elmacık kemiğinin boyut ve pozisyonunda ise malar implantlar, üst çene gelişiminde genel bir yetersizlik ve diş kapanışında bozukluk varsa ortognatik cerrahi gündeme gelebilir. Elmacık kemiği ve orta yüz bölgesinin hafif eksikliklerinde, yağ enjeksiyonları planlanabilir. Daha belirgin ve şekilli uygulamalar istendiğinde, malar implant uygulamaları çok etkilidir. Genellikle zaman ağız içinden, yerleştirilirler. Ameliyat 1 saat kadar sürer, şiddetli ağrı ve rahatsızlık beklenmez. İyileşme hızlıdır. İmplantların, nadirde olsa, yer değiştirme, reaksiyon yapma olasılığı vardır. Yeni bir cerrahi girişim planlama ihtiyacı ortaya çıkabilir