İçine sıvı çekilen bir enjektörün ucu kapatılıp piston ileri doğru itilmeye çalışıldığında, itilemediği gözlenir. Yani sıvıların basınç altındaki hacim değişimleri önemsenmeyecek kadar azdır. Yani pratikte sıvılar basınç altında sıkıştırılamaz. Sıvılar sıkıştırılamadığı için basıncı aynen iletirler

Pascal Prensibi : Kapalı bir kaptaki sıvının herhangi bir noktasına uygulanan basınç kabın sekli nasıl olursa olsun, kabın iç yüzeylerinin her noktasına sıvı tarafından aynı büyüklükte iletilir. Pascal prensibinden yararlanılarak, bileşik kapların ve su cenderelerinin çalışma ilkeleri açıklanabilir.

Su Cendereleri

Tabanları birlestirilmiş kesitleri farklı iki silindir ve pistonlardan oluşur. Küçük piston üzerine bir kuvvet uygulanarak sıvı üzerine basınç uygulanır. Su cendereleri basit makineye benzerler. Kuvvetten kazanç sağlar ama yoldan da kaybettirirler. Sıvıların basıncı iletme özelliğinden yararlanılarak günlük hayatta kullanılan pek çok araç yapılmıştır.Yıkama yağlama sistemlerinde arabaların kaldırılmaları, hidrolik frenler, emme–basma tulumbaları. Bazı bitkilerin ve meyvelerin yağını ve suyunu çıkarmada kullanılır.

Özel Durumlar

1-)


P1=P2

(F1/S1)=(F2/S2)

Piston ağırlığı ihmal ediliyor.

2-) Pistonlar ağırlıklı ise ve 1. piston M1 ikinci piston M2 ağırlığında ise ;


P1 = P2

(M1+F1) /S1 + hdg = (M2+F2)/S2

3-)


P1=P2

hdg= (M1/S1)

4-)


P1=P2

(F/S1)=(M2/S2)+hdg

5-)


P1=P2

(F1/S1)=(M1/S1)+(M2/S2)+hdg

Bileşik Kaplar ( U boruları)

Şekilleri ve kesitleri farklı iki ya da daha fazla kabın tabanlarının birleştirilmesi ile elde edilen kaplara bileşik kaplar denir. Örneğin U borusu bileşik kaptır.

U borularında özkütlesi fazla olan sıvı alt tarafta , özkütlesi az olan sıvı üst tarafta olur. Soruları çözmek için denklem kurmamız gerekir. Denklemleri karşılıklı aynı seviyelerde basınç eşitliğine göre kurulur. Aşağıdaki gibi denklemler kurulabilir.





Alıntı