KYK İnternet Hızı Nasıl Yükseltilir?
Ülkemizde eğitime anne-babalar eskiye nazaran büyük önem gösteriyorlar. Özellikle üniversite yıllarında fazla para harcanmasından dolayı da çocuklarını KYK yurtlarına veriyorlar ve cüzi bir miktar ödeyerek veya hiç para ödemeden öğrenim hayatları boyunca konaklama hizmeti alıyorlar. Fakat insan yaşayınca öğrenir misali bugün sizlerle oldukça ilginç ama gerekli bir konuya giriş yapacağız. Eğer üniversite okumuşsanız KYK yurtlarında kalmışsınızdır veya kalmış arkadaşlarınız mutlaka vardır. Bu kişilerin mutlaka KYK ile ilgili sorunlarından birisi de kullanılan internetin hızıdır. Yavaş olduğundan yakınan kişi sayısı da bir hayli fazladır. O yüzden bugün sizlere KYK internetinizin hızını yükseltmekle alakalı birkaç taktik vereceğim.
Bildiğiniz üzere ülkemiz internet hızı konusunda diğer ülkelerden çok daha geri seviyelerde. Haliyle KYK tarzındaki yurtlara verilen internetin de bu yavaş internetten bile kat ve kat daha az olduğunu unutmayalım. Bu yavaş interneti bir de yurtta oda başına veya kişi başına düşürecek olursak aşırı yavaş bir internet ile karşı karşıya kalıyoruz.
İnternet hızınızı tam olarak verimli kullanabilmek adına ilk olarak Ağ router’i olarak satılan menzil arttırıcı cihazları kullanmanızı öneririm. Bu cihazlar ana modemden çıkan internetin sinyalini size daha iyi iletilmesini sağlayan ara araçtır. Piyasada bu cihazlara 50-100 lira ödeyerek alabilirsiniz. Bu ilk yolumuzdu.
İkinci yol ise telefonlarımızın veya internete bağlı olan tablet-netbook ve bilgisayarların arka planlarında çalışan, interneti sürekli yavaşlatan ve işlemlerinizi yavaş hallettiren bir durumdan söz edeceğim. Eğer sürekli olarak kullandığınız uygulamaları arka planda açık bırakırsanız internetiniz yavaşlar. Örneğin; telefonda ana ekran tuşuna basarak ana menüye dönmeniz veya oyundan çıkmak için ana menü tuşuna basmanız o oyunu kapatmaz. Arka planda oyunun çalışması ve interneti hala kullanması anlamına gelir. Aynı şekilde bilgisayarda da Hizmetler bölümünden sürekli olarak bu tarz açık kalmış uygulamaları takip etmeniz ve sonlandırmanız gerekir.
Bir diğer yol ise güncelleme işlemi ile alakalı. Bilgisayar, tablet ve telefonlar çoğu zaman bize sormadan kendilerini güncelleme yaparlar. Sorduklarında erteleseniz bile günü geldiğinde kendilerini güncelledikleri için o gün için yine yavaşlama meydana gelecektir. Arka planda yapılan güncellemeler sizin internetinizin kullanılması anlamına gelmekte olup hızınızı oldukça düşürecektir. Ara ara bu güncelleme kısımlarını da kontrol edin. Eğer güncelleme ile alakalı bir sıkıntım yok, bilgisayarım aynı kalsa da olur diyorsanız Denetim Masası’na girerek güncelleme işlemini komple kapatmanızı öneririm.
Eğer bilgisayar üzerinde KYK internetinizi kullanırken sürekli kopmalar yaşıyorsanız “Çalıştır” bölümünü açarak “ping site.com –t” yazdıktan sonra enterleyin. Bu işlem kısa süreli internetin kopma sorunlarını size yansıtmayacaktır.
Tüm bu işlemlerin yanı sıra ufak bir ekleme daha yapalım. Eğer internet hızını 1 Mbit ise siz bunu 2 Mbit yapamazsınız. Yapacağınız tek şey size verilmiş olan 1 Mbit’i sonuna kadar kullanabilmektir. Arka planda çalışan uygulamaların internetinizi kullanması, açık kalan oyunun internet bağlantısı gerektiren bir oyun olması gibi birçok sebep var olan internet hızınızı daha da aşağıya çekecektir. Ve tüm bunlar normal ama interneti hız olarak tam olarak kullanamıyorsanız modeme yakın olmanız gerekmekte. Bu da önemli etkenlerden biridir.