Kablosuz Ağ Adı Nasıl Değiştirilir?
Günümüzde neredeyse her evde, işte veya kafede internet bulmak mümkün ve zahmetsiz hale geldi. Ama bu interneti biraz daha kişiselleştirmek adına bazı kişiler kablosuz ağ adını değiştirmek isteyebiliyorlar. Bir iş yeri ise daha kurumsal görünmek adına, ev ise daha kişisel olmak adına veya bir kafe ise daha zahmetsiz olması için bu duruma önem veriyorlar. Hatta bazı kesimlerce de komik isimler konularak komedi aracı olarak bile kullanılabiliyor. Bugün sizlerle mevcut internetinizin kablosuz ağ ismini nasıl değiştirebiliriz bunu anlatmaya çalışacağız. Dilerseniz başlayalım.
İnternet bağlatan insanlar bildiğiniz üzere modemler aracılığıyla bunu gerçekleştirirler. Aldıkları modem üreticileri ise genelde kablosuz ağ ismini modemin adı, kodu veya numarası ile görünmesini sağlarlar. Bu durumu değiştirmek çok kolay.
Modemlerin neredeyse hepsinin ara yüz ip numarası 192.168.1.1, 10.0.0.2 veya 192.168.1.2 adresleridir. Google Chrome, İnternet Explorer, Safari, Mozilla Firefox veya adını bilmediğimiz bir tarayıcı kullanıyorsanız bile yeni sekme açın ve sekmede belirttiğimiz adresleri deneyerek modem ara yüzüne giriş yapın. (Gelecek ekran eğer “sayfa bulunamadı” ise yukarıda verdiğimiz numaralar sizin modeminizin ara yüz giriş adresi değildir. Bunu modemin resmi ana sayfasından öğrenebilmeniz mümkün.) Gelen ekranda sizden modem ara yüzüne bağlanmak için kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Daha önce hiçbir şekilde bu ekrana giriş yapmamışsanız klasik olarak kullanıcı adı ve şifresi kullanıcı adı: admin ve şifre: admin olacaktır. Giriş yaptığınızı varsayarak işlemlerimize devam ediyoruz. Gelen ekranda “Arayüz Ayarları” bölümüne tıklıyoruz ve ardından “Kablosuz” seçeneğine tıklıyoruz. (Bazı modemlerin ara yüzünde “Arayüz Ayarları” direk yazmıyor olabilir veya yabancı bir panel olabilir. O yüzden Kablosuz yani İngilizce olarak Wireless veya WLAN bölümünü bulmaya çalışın.) Gelecek ekranda “SSID” yani kablosuz ağ isminizi görebilirsiniz. Bu aşamadan sonra istediğiniz ismi girdikten sonra modeminizin yeni isminin dışarıdan aktif olarak görülebilmesi için modeminize bir kez reset atmanız yani yeniden başlatmanız yeterli olacaktır.
Eğer modeminizi yeniden başlatmanıza rağmen kullanıcı adınız aktif olmadı ise tekrardan panele girerek SSID bölümünü kontrol edin. Kullanıcı adını değiştirdikten sonra da ayarları kaydetmeyi ve ardından modeminizi resetlemeyi deneyin.