Teşhir Denilen Hayvan
Bunun için: Lübiya (Börülce) denilen habbeden al ve bunları Eşek kanı ile boyadıktan sonra, sıcak bir mekanın içinde bulunan sidikli saman içine gömüp, bu Lübiya ları üç ay kadar beklet. Üç ay sonra o Lübiya lardan kırmızı renkli Yılan lar doğar. Onlara bu ilim tabirince Teşhir denir .
Bunların başları üzerinde siyah kılları vardır. Bunları sidikli samandan çıkarıp, ağzı küçük ve karnı büyük olan bir testinin içerisine koy. Bu kırmızı Yılan ları Eşek kanı ile bir hafta besle. Bir haftadan sonra dört hafta aç bırak. Bu Yılanlar birbirlerini yerler ve geriye bir tek Yılan kalır. O Yılanın ismine Zibani Yunanca da Salmus derler. Bu Yılan kanatlanır ve testinin içinde bir taraftan bir tarafa uçmaya başlar. O hayvanı öyle bir aç bırakki, açlıktan hareket edemez hale gelsin. Daha sonra testinin ağzını açıp, o hayvanı yumuşak bir nesneyle tut ve keskin çelik bıçak ile başını kes. Ama başını tamamen ayırmayıp, bir miktar ilişir derisi kalsın. Hayvan tamamen öldükten sonra kanını alıp, bir yere koy. O kan Zehebi ibriz ve İksiril ekber dir.
O hayvanın başını bir kimse üzerinde taşısa ve bu kişi bir ordunun komutanı olsa, savaştığı düşman askeri yüzbinlerce olsa bile, Hak Teala nın hikmetiyle düşman askerleri yenilir.
Bir kimse bu hayvanın yağını çıkartıp, bu yağ ile bir Mum yapsa ve bu mumu bir toplulukta yaksa, o topluluk birbirlerini Eşek şeklinde görür. Eğer mumun içine konulan fitil beyaz ise, o topluluk birbirlerini beyaz Eşek şeklinde görür. Eğer fitil siyah ise birbirlerini siyah Eşek şeklinde görürler. Yani fitil her ne renk ise o renkte görünür.
Bir kimse bu hayvanı kestiği zaman, kanını ayağının altına sürse ve deniz üzerinde yürüse suya batmaz. Eğer bu hayvanın kanını eline sürse ve elini ateşe tutsa ateş elini yakmaz. Hatta elini ateşin içine soksa bile .
Bir kimse, bu hayvanın başını alıp yağmur yağmayan bir günde hayvanın başını gökyüzüne doğru tutsa, Allah Teala nın izniyle o an yağmur yağar.
Bir kimse, bu hayvanın kanını alıp bu kanı yüzüne sürse ve bu hayvanın gözünü alıp bu hayvanın gözlerinden sürme yaptıktan sonra bu sürmeyi gözüne çekse, Allah (c.c.) ın izniyle hiçbir kimse, o kişiyi göremez. Ancak ve ancak Allah Teala hazretleri görür.
Bu sürme ilmi Simyavi yanında meşhur olan “ Kuhuli Esfehani İhfa” dır. Ey bu ilme rağbet eden Talip ! Sen bu meseleleri iyi anla .Allah Teala hazretleri seni ve beni muvaffak etsin. Şunuda çok iyi bilki! Allah Teala hazretleri her şeye kadirdir.