Soru

Hayvanların ve bitkilerin ruhu var mıdır?

Sorunun Detayı

Hayvanların ve bitkilerin ruhu var mıdır?

Cevap

Cevap 1:

Bilindiği gibi canlılar üçe ayrılır.*Bitkiler, hayvanlar ve insanlar.*Dolayısıyla burada üç hayat mertebesi vardır. Birincisi*bitki*hayatı, ikincisi*hayvan*en yükseği de*insanın hayat mertebesidir.

Bitkilerde ruhun yerini bir takım kanunlar alır. Büyüme, gelişme ve farklılaşma kanunları gibi. Bitkiler gibi yarı canlıların*-gelişmelerine vesile olan-*bu kanuna bir nevi biyolojik ruh denilebilir. Büyüme, gelişme ve farklılaşma kanunları gibi.

Aslında bu kanunlar hayvanlar ve insanlarda da hakimdir. Hayvanların ruh mertebeleri, yani ruhun sahip olduğu birtakım duygu ve algılamalar insanlara göre daha aşağı seviyededir.

Hayvanların*şuursuz*-fakat özel ve kendi alanlarıyla ilgili-*bir nevi ilhama mahzar bir ruhları vardır.

İnsanların ruhu ise, başına şuur takılmış, kendisine haricî bir vücut elbisesi giydirilmiş bir emrî kanundur.

Cevap 2:

Biyolojinin konusunu teşkil eden canlılar âleminin*ruh yapıları bakımından üçe ayrılması*doğrudur.*Bitkiler, hayvanlar ve insanlar.

Mantarlar,*bitkiler âlemi içerisindedir.

Bakteriler*ve daha aşağı yapılar canlılar, bitki ve hayvanlara dahil edilemiyorsa, ikisinin arasında kabul edilirler.

İnsan,*her ne kadar hücre yapısı bakımından hayvanlar âleminde yer alsa da*ruh, şuur ve his*bakımından onlardan tamamen farklıdır.*İnsan,*sahip olduğu hayal, hafıza, merak, endişe, muhakeme, tasavvur, tahayyül ve tefekkür yönüyle*eşref-i mahlukattır;*varlıkların en üstünü ve en şereflisidir.

Biyolojinin konusuna girmeyen, ama varlığına inandığımız ruh ve şuur sahibi*cinler, melekler ve ruhaniyat*da elbette canlıların içerisinde ruh sahibi olarak yer alırlar.



..