Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

  • Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan
  • 1
  • 2
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu

Standart Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik

18 Şubat 2017
1




KÜRTAJ NEDİR? NASIL YAPILIR?
KÜRTAJ (GEBELİK ALINMASI, SONLANDIRILMASI)

Kürtaj veya küretaj (halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, kürtaş gibi isimler verilir) rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir. Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır. Dış gebelik kürtaj ile alınamaz, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. Aslında kürtaj sadece gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılan bir terimdir. D/C veya D&C şeklinde kısaltılabilir.Bu harfler Dilatasyon küretaj'ın kısaltmasıdır. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi anlamında kullanılır. Rahim ağzının genişletilmesi rahim içerisine küretajı yapmak için gerekli aletleri (küret veya aspiratör, kanül) sokabilmek için gereklidir. Bu genişletme işlemi için ince çubuk şeklinde kalınlıkları giderek artan metal bujiler kullanılır. Çoğunlukla bu genişletme işlemi gerekmeden direkt ince plastik kanül rahim ağzından içeri geçirilerek kürtaj işlemi yapılabilir.

Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir? Yasal süre nedir?
İstemli küretaj yani istemli olarak gebeliğin aldırılması, sonlandırılması ülkemizde yasal olaral 10 haftalık gebeliklere kadar mümkündür. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile teyid edilir.



Kimler kürtaj yaptırabilir?
18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj nasıl, hangi yöntemlerle yapılır?
Vakum aspirasyon küretaj:


Kanül denilen ince plastik borular
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

Kürtaj işleminin aşamaları:
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir.

Küret

İlaçlar ve kontrol:
Kürtaj işleminden sonra genellikle hastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçalr reçete edilir. Hasta genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve aşırı ağrı durumlarında 1 hafta beklemeden hemen doktorunuza başvurmalısınız. 3-5 gün süren hafif ağrı ve en fazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece 1-2 gün sürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardır.

Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanmamalısınız, ped kullanmalısınız.

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktora başvurmalısınız:
- Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
- Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
- Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
- Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
- Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa

Kürtajı nerede yaptırabilirim?

Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.

Dikkat!

- Yurt dışında bazı ülkelerde kullanılan düşük hapı (RU-486) ülkemizde henüz kullanılmamaktadır. Ayrıca halk arasında adet söktürücü olarak tanınan hap ve iğneler ise gebelik sonlandırılmasında işe yaramazlar. Kesinlikle kullanmamalısınız.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
2


KÜRTAJIN RİSKLERİ (ZARARLARI) NELERDİR?

KÜRTAJ SONRASI OLASI KOMPLİKASYONLAR

Her müdahalenin her işlemin çeşitli riskleri olduğu gibi kürtaj (küretaj, kürtaş, bebek aldırma, gebelik aldırma gibi isimler verilir) işleminin de bazı riskleri vardır. Bunlar günümüzde modern aletler kullanılmasından dolayı çok nadir görülen risklerdir.

Kürtaj işleminin riskleri ve olası zararları:
- Kanama: Kanama kürtaj sırasında ve sonrasında az miktarda olabilir. Gebelik haftası 10 haftadan büyük olmadıkça aşırı kanama riski yoktur. (10 haftadan büyük gebeliklerin kürtajı yasaktır.)
- Enfeksiyon: Kürtaj işleminde rahim içerisine müdahale edildiği için kullanılan bütün aletlerin steril olması gerekir ve işlemden önce vajine ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi gerekir. Buna rağmen işlemden sonra çok çok nadir rahim içerisind enfeksiyon (endometrit) gelişebilir. Antibiyotik tedavisi gerekir.
- Rahmin delinmesi (Uterus perforasyonu): Nadiren görülen bir komplikasyondur ancak ileri gebelik haftalarındaki küretajlarda daha sık gerçekleşir. Bu durumda gözlem yapmak gerekir, bazen kendiliğinden bir girişime gerek kalmadan iyileşebilir ya da bazen ameliyat ile delinen bölgeyi onarmak gerekebilir.
- Rahim içerisinde yapışıklık olması (Asherman sendromu): Çok nadiren rahim içerisindeki dokunun travmaya anormal ve aşırı reaksiyonel cevap vermesine veya rahim içerisinin aşırı temizlenmesine bağlı yapışıklıklar oluşabilir. Kürtaj sonrasında en nadir görülen komplikasyonlardan birisidir.
- Genel anestezi uygulanacaksa buna bağlı çeşitli komplikasyonlar gelişme riski vardır.
- Lokal anestezile bağlı nadiren vazovagal senkop denilen bayıma durumu gelişebilir ve kısa sürede dğzelir.
- Kürtaj sonrasında tekrar gebelik olmamasına yani kısırlığa neden olmaz. Tekrar gebelik olmaması başka bir nedene bağlı olabilir ancak.
- Kürtajdan sonra nadiren rahim içerisinde parça kalması veya kan birikemesi görülebilir. Bu durumda rahim içerisi tekrar ufak bir müdahale ile temizlenir.
- Nadiren gebeliğin alınamaması riski vardır. Bu durumda 1 hafta sonra tekrar denenerek gebelik alınır. özellikel çok küçük gebelikler ilk seferde alınamayabilir, bu nedenle biraz büyümesini bekleyerek kürtaj yapmak gerekebilir.
- Nadiren kürtaj sonrası adet düzensizliği olabilir, bu geçici bir durumdur. Kürtaj işleminde önce adetleriniz nasılsa işlemde 1-2 ay sonra da aynı şekilde olacaktır. İlk adet görülmesi kürtajdan 30-40 gün sonra olur genellikle.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
3

KÜRTAJDAN SONRA KANAMA, AĞRI VE ADET DÜZENSİZLİĞİ VE DİĞER ŞİKAYETLER
Kürtaj (kürtaş, küretaj) işleminden sonra sık görülen şikayetler:

Ağrı:
Kürtaj işleminden hemen sonra (lokal anestezi ile de yapılsa genel anestezi ile de yapılsa) kasıklarda adet sancı tarzında ağrı meydana gelir. Ağrı ilk saatlerden itibaren azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok rahatsız etmeyecek kadar hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen ilk günden sonra hiç ağrı görülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici reçete edilecektir.

Kanama veya lekelenme:
Kanama kürtaj işlemi sırasında ve hemen sonrasında bir milktar (adet kanaması kadar) olacaktır. Kürtajın üzerinden saatler geçtikçe azalacaktır ve ilk günden sonra adetten daha az veya lekelenme şeklinde kanama görülür. Kanama toplam 3-5 gün en fazla 1 haftada biter. Bazı hastalarda kürtaj gününden sonra hiç kanama görülmez, bu da normal bir durumdur. Kanamayı azaltmak için herhangi bir ilaç gerekmez, kendiliğinden azalacaktır zaman geçtikçe. Eğer günler geçtikçe kanamanızda azalma olmuyor veya artıyorsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun. Kanama 1 haftada kesilmemişse mutlaka doktorunuza başvurun. Aşırı kanama olması parça kalması belirtisi olabilir bu durumda ufak bir müdahale ile parça temizlenecek ve kanama duracaktır.

Bulantı - kusma:

Kürtaj sırasında veya kürtaj işlemi bittikten hemen sonra çok nadiren görülen şikayetlerdir. Daha sonraki saatlerde ve günlerde görülmez normalde, bu nedenle bulantı, kusma gibi şikayetler olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hastanın aç karnına alınmaması bu tür şikayetleri önleyebilir.

Adet gecikmesi (adet olamama) ve adet düzensizliği:
Kürtajdan sonra ilk adet genellikle 30-40 gün sonra görülür. Daha sonraki adetler kişinin kürtajdan önceki adet düzenine göre değişen sıklıkla görülür. Kürtaj işlemi adet düzensizliğimne neden olmaz. Hastanın kürtajdan önceki adetleri nasılsa kürtajdan sonra da aynı şekilde görmeye devam eder.

Akıntı, kaşıntı ve koku:

Kürtaj sonrasında nadiren görülen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırısın vajinanın ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi vajina florasını bozabilir ve akıntıya (vajinit) neden olabilir. Bu durumda hasta sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu akıntıdan ve bazen kaşıntıdan şikayet eder. Kürtajdan sonraki kontrolünüzde muayenede akıntı izlenirse tablet veya vajinal ovül şeklinde verilen ilaçlarla bu şikayet düzelecektir.

Ateş:
Kürtaj sonrası normalde ateş yükselmesi olmaz ancak endometrit veya başka bir enfeksiyon gelişirse işlemden 1-2 gün sonra ateş yükselmesi gelişebilir.

Bunların dışında ishal, kabızlık, baş ağrısı, böğür ağrısı, mide ağrısı gibi şikayetler kürtaj işlemi ile ilgili değildir.








To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
4



KÜRTAJ HAKKINDA SORULAR VE BİLGİLER

Kürtaj konusunda en çok merak edilen sorular ve cevapları:

Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir?
Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) mümkündür.

Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?
Kürtajdan sonra yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür.

Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlıpa sebep olmaz.

Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz.

Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.

Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?

Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine göre ve muayeneye göre uygun olan anestezi uygulanır.

1 veya 2 aylık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır.

5 haftalık veya 6 haftalık gebeliklerde kürtaj yapılır mı?
Gebelik kesesi çok küçük olmadığı sürece yapılabilir. Ancak gebelik kesesi kürtaj yapılan aletin (kanül) ucuna gelmeyecek kadar küçükse gebeliğin alınamaması riski vardır bu durumda kesenin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra kürtaj yapılması tercih edilebilir.

7 haftalık veya 8 haftalık kürtajlar vakum yöntemiyle yapılabilir mi?
Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir.

9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?

Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir.

Kaç kez kürtaj olunabilir?
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.

Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?
Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.

Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?
Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir.

İkinci veya üçüncü kere kürtaj olmak riskli midir?
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.

Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?
Kızlık zarı çok geniş ve aletlerin geçmesine müsait olanlarda bazen kürtaj mümkün olabilir ancak çoğunlukla mümkün değildir. Muayene ile kısmen anlalılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez.

Kürtaj olduğum sornadan anlaşılabilir mi?
Hayır. Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz.

Kürtaj videosu ve görüntüleri izlemek uygun mudur?
Hastalara bu tür girişimsel işlemlerle ilgili video ve görüntüleri izlemelerini genellikle önermeyiz çünkü yapılan işlemleri çoğunlukla olduğundan farklı algılayarak endişe ve korkularını arttırırlar. Bunun yerine sadece doktorunuzun tavsiye ve anlattıklarını dinlemek daha faydalıdır.

Kürtaj ağrı ve acı verir mi?
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır.

Kürtaj için en çok kullanılan yöntem nedir?

Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır.

Kürtaj işlemi ne kadar sürer?

Genellikle 5-10 dakika zaman alır. Genel anestezi verilmişse hastanın uyanması da 10-20 dakika sürer.

Bekarlar kürtaj olabilir mi?
Bekar bayanalr 18 yaşından büyükse sadece kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaşından küçükse ailesinin imzası gerekir.

Evli bayanlar kürtaj için eşlerinden izin almalı mı?
Evet. Evli bayanaların eşlerinden de imza alınır kğrtaj öncesinde.

Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?
Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Kürtaj sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir mi?
Çok küçük haftalarda şart olmasa da özellikle ileri haftalarda yapılması gerekir.

Kürtajdan ne kadar sonra spiral takılır?
Kürtajdan işlemi biter bitmez veya 1 hafta sonra kontrolde spiral takılabilir.

Kürtajdan ne kadar sonra banyo yapabilirim?
Kürtaj oldupunuz gün banyo, duş serbesttir.

Kürtajdan sonra havuza veya denize girebilir miyim?
Kğrtajdan sonra 1 hafta havuza veya denize girilmesi önerilmez.

Kürtaj için en sağlıklı, en kolay ve en uygun haftalar hangileridir?
Genellikle beşinci, altıncı ve yedinci haftanın başları en uygun zamandır. Daha erken gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınanama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
5

KÜRTAJDAN SONRA ADET GÖRME VE ADET GECİKMESİ

Kürtaj işleminden sonra adet ortalama olarak 30-40 gün sonra görülür. Bu süre bazen 20 gün kadar kısa olabilir bazen daha uzun olabilir. Kürtaj sonrasında adet gecikmesi sık rastlanır ancak genellikle en fazla 1 hafta - 10 gün gecikmeden sonra adet başlar. Burada hastanın dikkat etmesi gereken nokta kürtajın yapıldığı günden sonra en fazla 40 gün geçmesine rağmen hala adet (regl, mens) kanaması başlamamışsa mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Bu durumda tekrar hamile kalmış bile olabilirsiniz. Nadir görülen bir komplikasyon da gebeliğin alınamamış olması ve gebeliğin devam etmesinden dolayı adet görülememesidir.

Çok nadir görülen bir komplikasyon kürtajdan sonra rahim içerisinde yapışıklık oluşması ve bu nedenle adet görülmemesiri ancak bu çok nadir bir durumdur.

Kürtajdan sonraki ilk adetin süresi yukarıda anlayıldığı şekilde değişken olabilir ancak daha sonraki adetler hastanın kürtajdan önceki adet düzeni nasılsa o şekilde devam edecektir.

Kürtaj adet düzensizliğine neden olur mu?
Kürtaj adet düzensizliğine neden olmaz. Kürtaj hormonları etkileyebilecek bir işlem değildir. Kürtajdan sonra ilk adet zamanaı değişken olabilir ancak daha sonraki adetler kadının normal adet düzeni nasılsa aynı şekilde görülecektir. Tabiki kürtajdan öncek adetleri düzensiz olan bir hastada kürtajdan sonra da düzensiz seyrekmesi normaldir, bunun için ayrıca tedavi verilmesi gerekebilir.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
6



KÜRTAJDA PARÇA KALMASI NEDİR?
Halk arasında kürtaj yani gebelik aldırılması sonrası parça kalması veya rahmin tam temizlenmemesi gibi adlandırılan durum (tıbbi olarak rest denilir) gebelik materyalinin bir kısmının rahim içerisinde kalması durumudur. Kürtaj işleminden sonra nadiren gebelik kesesi, plasenta veya bunların genellikle ufak bir kısmı rahim içerisinde kalabilmektedir.

Parça kalması durumunda belirtiler:
Normalden gebelik sonlandırılması yani kürtaj işleminden sonra bir kaç gün içerisinde kanama giderek azalır ve kesilir, en fazla 1 hafta kadar az miktarda kanama olur. Ancak rest yani parça kalması durumunda kanama kürtajdan sonraki günlerde azalmaz hatta bazen daha da artabilir. Hasta parça parça pıhtılar düştüğünü veya aşırı kanama olduğunu farkedebilir. Bazen hasta ufak veya büyük bir parça düşürebilir. Ağrı normalde kürtajdan sonra genellikle 1-2 günde geçmesine rağmen parça kalması durumunda daha uzun sürebilir ve kramp tarzında adet sancısı benzeri ağrılar olabilir. Ağrı veya aşırı kanama olması şart değildir bazen parça kalmasına rağmen bunlar olmaz ve sadece kontrolde tesadüfen saptanır.

Kürtaj sonrası herhangi bir parça kalması, enfeksiyon veya başka bir komplikasyon gelişebilme olasılığına karşı hastalar genellikle kürtajdan 1 hafta sonra kontrol muayenesine çağrılır. Eğer parça kalması varsa ultrasonda belirlenir ve tekrar ufak bir müdahale ile (genellikle vakum kürtaj) kalan parça alınır. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de verilebilir. Kalan parçayı alma işlemi kürtaj işlemine göre daha kısa ve basit bir işlemdir, genellikle hastanın anestezi alması vb. gerekmez. Parça kalması farkedilip temizlendiği sürece kadın hatsalıkları, adet düzeni veya hamile kalma gibi konularda herhangi bir sakınca oluşturmaz.






To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
7


DÜŞÜK (ABORTUS)
Gebeliğin ilk 20 haftası içinde, 500 gramdan az embriyo veya fetüs ve eklerinin tamamının veya bir kısmının uterus kavitesi dışına atılması olayına düşük (abortus) denilmektedir (1977 Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması).

Klinik olarak tanımlanmış gebeliklerin yaklaşık %15'i düşük ile sonuçlanmaktadır, bunlar gebelik tanısı konulduktan sonra gerçekleşen düşüklerdir. Düşüklerin önemli bir kısmı da gebelik oluştuğu farkedilmeden önce çok erken aşamada meydana gelmektedir, bunlar sadece biyokimyasal yöntemle farkedilebilecek kadar erken aşamada olduğu için bunlara kimyasal gebelik (sessiz düşük) adı da verilir.

Düşük tehditi (Abortus İmminens): 20 haftanın altındaki gebeliklerde, vaginal kanama olmasıdır. Anne adaylarının yaklaşık %30-40'ı gebeliklerinde düşük tehditi yaşamaktadır. Bu durumda kanama genellikle şiddetli değildir. Rahim ağzı kapalıdır.
Düşük tehditi yaşayan anne adaylarına, fiziksel aktivitelerini kısıtlamaları, yatak istirahati, cinsel ilişkinin yasaklanması önerilir. Ayrıca düşük tehditi sebebi olarak luteal faz yetmezliği düşünülen olgularda Progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanılabilir. Tedavi metotlarının etkinliği tartışmalıdır.
Tüm önlemlere rağmen düşük tehditi, düşük ile sonlanabilir. Tüm düşük tehditlerinin %50'si düşükle sonuçlanır. Bu olayın bir sebebi de düşüklerin önemli bir kısmının genetik anomalilerden kaynaklanmasıdır. Sağlıksız bir gebeliğin devam etmemesi doğal seleksiyon mekanizmasının işlemesi olarak değerlendirilebilir.



Kaçınılmaz -Durdurulamayan Düşük (Abortus incipiens): Bu durumda genellikle kanama şiddetlidir ve rahim ağzı açıktır. Kramp şeklinde karın, kasık ağrısı olabilir. Tedavi kürtajdır.

Tam Olmayan Düşük (İnkomplet Abortus): Gebelik dokularının bir kısmının kaybıdır. Gebeliğin 6. haftasından önce genellikle embriyo ve plasenta birlikte atılır. Daha sonraki gebelik haftalarında yaşanan düşüklerde, embriyonun bazı kısımları, zarları veya plasenta dokusunun parçaları içerde kalabilir. Kürtajla rahim içinde kalan parçalar temizlenmelidir.

Tam Düşük (Komplet Abortus): Gebeliğe ait tüm dokular atılmıştır. Ancak pratikte rahim içinin bütünüyle temiz olduğundan emin olmak için kürtaj uygulanabilir.

Missed Abortus: Gebeliğin ölü ürünlerinin birkaç hafta (3 hf) uterus içerisinde kalmasıdır. Kürtaj yapılmalıdır.

Rest Plasenta (Parça Kalması): Düşük sonrası veya küretaj sonrası uterus içinde gebeliğe ait diğer bazı parçaların kalmasına denir. Kanamayı durdurmak ve enfeksiyonu önlemek için kürtaj uygulanması ve rahim içerisinin tamamen temizlenmesi gerekir.

Tekrarlayan düşükler (Habituel Abortus) (Rekürren Abortus): Arka arkaya 3 veya daha fazla düşük olmasıdır. Sebep olarak rahimle ilgili anormallikler yada pıhtılaşma bozuklukları bulunabileceği gibi %50 sinde sebep bulunamaz.

Düşük nedenleri şunlardır:
- Embryoya ait kromozom anomalisi
- Çoğul gebelikler
- Teratojenik ya da mutajenik etkiler (ilaç, radyasyon vb.)
- Genetik ( anne ya da babaya ait genetik bir bozukluk)
- Üreme sistemindeki yapısal anomaliler
- Doğumsal uterin anomaliler (septum vb)
- Myomlar
- Servikal yetmezlik
- Annede görülen akut durumlar
- Korpus luteum yetmezliği
- Aktif enfeksiyonlar (rubella, sitomegalovirus, Listeria, Toksoplazma gibi)
- Yüksek ateş
- Asherman sendromu
- Annede görülen kronik hastalıklar
- Polikistik over hastalığı
- Kontrolsüz şeker hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Sistemik lupus (SLE)
- Tiroid hastalıkları
- Şiddetli hipertansiyon
- Antifosfolipid sendromu
Dış faktörler:
- Sigara
- Alkol
- Uyuşturucu
- Yüksek doz kafein


EK BİLGİLER:
- Bütün düşüklerin yaklaşık yüzde 50'si kromozomal olarak anormal yapıya sahiptir (Kalan yarısı kromozomal olarak normaldir). Gebeliğin ilk haftalarında olan düşüklerde kromozomal anomali oranı yüzde 70'lere çıkar. Spontan abortusların en sık nedeni kromozomal anomalilerdir.
- Spontan abortusların çoğu (yaklaşık %75'i) gebeliğin ilk trimesterinde meydana gelmektedir.
- Düşüklerde (abortus materyalinde) en çok görülen kromozomal anomali monozomi X0 (Turner sendromu)'dır. Trizomilerden en çık görüleni trizomi 16'dır, daha sonra sırasıyla trizomi 22, 21, 18, 13 gelir.
- Kromozomal anomali oranı abortuslarda (düşüklerde) yüzde 50 iken, ölü doğumlarda yüzde 5-10 oranında, canlı doğumlarda yüzde 1 oranında kromozomal anomaliye rastlanır.
- Canlı doğumlardaki kromozomal anomalilerin çoğu yapısal anomaliler iken, ölü doğum ve düşüklerdeki kromozomal anomalilerin çoğu trizomilerdir. (Ölü doğumlarda en çok trizomi 18, abortuslarda en çok trizomi 16 izlenir.)





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
8





TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER (HABİTÜEL ABORTUS)
Tekrarlayan düşük (Tekrarlayan Gebelik Kayıpları)
(Habitüel, Rekkürren Abortus) (Mükerrer düşükler)


Gebeliğin 20. haftasından önce üç veya daha fazla kendiliğinden düşük (abortus) olmasıdır. Çiftlerin yaklaşık %1-2 'sinde bu sorun vardır.
Sebep olarak rahimle ilgili anormallikler yada pıhtılaşma bozuklukları bulunabileceği gibi %50 sinde sebep bulunamaz.

Nedenleri:
Genellikle genetik bozukluklar ve embriyo oluşumundaki problemlerlerden kaynaklanır. Ayrıca hipotiroidizm, hormonal bozukluklar, sistemik lupus eritematozis, böbrek hastalığı, uterus anomalileri, servikal yetmezlik, bazı enfeksiyonlar gibi kronik sistemik hastalıklarla da ilişkili olabilir.

Sadece 1 düşük birçok kadında görülen bir olay olduğu için düşük nedenini araştırmak için 3 düşük yapan kişiler değerlendirilir.

Kadında daha önce geçirilmiş düşük sayısı arttıkça tekrar düşük yapma riski artmaktadır:
1 düşük sonrası tekrar düşük yapma riski % 15
2 düşük sonrası tekrar düşük yapma riski % 24
3 düşük sonrası tekrar düşük yapma riski % 30
4 düşük sonrası tekrar düşük yapma riski % 40-50

Anne yaşı arttıkça düşük yapma riski artar:

30 yaş altında ortalama düşük riski % 7-15
30-34 yaş arası ortalama düşük riski % 8-21
35-39 yaş arası ortalama düşük riski % 17-28
40 yaş üzerinde ortalama düşük riski % 34-52

Tekrarlayan düşüklerde nedenler:
1. İmmunolojik (bağışıklık) faktörler
2. Trombofilik (pıhtılaşma) faktörleri ile ilgili bozukluklar
3. Endokrin (hormonal) faktörler
4. Anatomik faktörler (rahim anomalileri vb.)
5. Genetik Faktörler
6. Enfeksiyöz Faktörler
7. Çevresel Faktörler ve Beslenme
8. Anneye ait hastalıklar
9. Sperm ile ilgili faktörler

Yukarıdaki nedenlerden en sık immünolojik faktörler ile ilgili nedenlere rastlanır. Fakat tekrarlayan düşükleri olan kadınların %50 'sinde bütün araştırmalar yapılmasına rağmen hiçbir neden bulunamaz.

İmmünolojik nedenler: Vücuttaki bağışıklık sistemine bağlı patolojilerden kaynaklanan nedenlerdir. Antifosfolipid sendrom bu gruptandır. Bu nedenleri araştırmak için antikardiyolipin antikor, lupus antikoagulan ve ANA, anti-troglobulin antikor gibi araştırmalar yapılır. Bu tür patolojiler saptanan hastalarda genellikle tedavide aspirin, heparin gibi ilaçlar, nadiren immunsüpressif tedavi gibi seçenekler kullanılır.

Trombofili (pıhtılaşma) ile ilgili nedenler: Bu hastalarda pıhtılaşmaya eğilim vardır. Bu hastalarda damar tıkanıklığı ve ölü doğum öyküsü olabilir. Birçok genetik mutasyon kalıtımsal olarak pıhtılaşmaya eğilimi arttırır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilrisiniz. Bu pıhtılaşma bozukluklarından en sık görülenler:
- Faktör V Leiden Mutasyonu (Aktive Protein C rezistansı)
- Protrombin G20210A Mutasyonu
- Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzimi Gen Mutasyonu (hiperhomosisteinemi)
- Antitrombin 3, Protein C, Protein S eksikliği
Tedavide genellikle düşük doz Aspirin ve heparin (kan sulandırıcı iğne) kullanılır.

Endokrin (hormonal) nedenler:
Luteal faz defekti, Polikistik Over Sendromu, Diabetes Mellitus, Tiroid Hastalıkları, Hiperprolaktinemi gibi nedenlerdir.

Gebeliğin ilk trimesterinde (ilk 3 ayda) kan şekeri kontrolu kötü olan, HbA1c seviyesi yüksek olan gebelerde hem abortus hem de fetal anomali sıklığı artmıştır. Bu yüzden gebelikten önce şeker hastalığı olanlar kan şekeri kontrolleri açısından çok sıkı izlenmmelidirler. Kan şekeri kontrolü iyi yapılırsa düşük riskinin artmadığı görülmüştür.

Anatomik faktörler: Myom, uterin septum (rahim içerisinde perde), rahimde doğumsal anomaliler, intrauterin sineşi (rahim içi yapışıklıklar) olabilir. Bu nedenlerin ameliyatla düzeltilmesi gerekebilir.

Servikal (rahim ağzında) yetmezlik: Genellikle ağrı ve kanama olmaksızın ani ortaya çıkan servikal kanalda (rahim ağzında) genişleme ve gebelik materyalinin vajene atılmasıyla devam eden, tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olan bir problemdir. Bu hastalara 13-14 gebelik haftalarında rahim ağzına dikiş konur (mcdonald serklaj).

Genetik faktörler: Habitüel abortuslarda %3.5-5 oranında saptanmaktadır. Abortus sıklıkla ilk trimesterde görülmektedir. En sık dengeli translokasyonlar görülmektedir. Habitüel abortus sebebinin araştırılmasında özellikle ölü doğum ve anomalili doğum öyküsü olan çiftlerde karyotip analizi yapılabilir.

Çevresel faktörler ve beslenme:
Tekrarlayan abortuslarda %5-10 oranında saptanmaktadır.
Tekrarlayan abortuslarla ilişkileri tartışmalı olsa da muhtemel faktörler:
- Sigara
- Alkol
- Aşırı kahve tüketimi
- Organik çözücüler
- Ağır metaller (Hg, Pb)
- Anestetik gazlar
- İlaç kullanımı

Anneye ait hastalıklar:
Anneye ait bazı hastalıklar da tekrarlayan düşüklerde neden olarak dikkati çekmiştir:
- Diabetes mellitus (Şeker hastalığı)
- Kronik hipertansiyon
- Böbrek hastalıkları
- Sistemik lupus eritematozis (SLE)
- Antifosfolipid antikor sendromu
- Çölyak hastalığı
- Tiroid hastalıkları

Nedeni açıklanamayan tekrarlayan düşükler:
Tekrarlayan düşüklerin %50’sinde hiçbir neden bulunamamaktadır.Bunlarda %70-75 başarılı gebelik oluşma şansı vardır. Bu gruptan bazı hastalara ampirik olarak aspirin tedavisi verilmektedir. Sıkı takip, duygusal destek, stresin azaltılması, iyimser olmanın faydası olabilir.

Tedavi:
Tedavi yukarıda anlatılan nedenlerden hangisi bulunmuşsa o nedene yönelik planlanmalıdır. Pıhtılaşma bozukluğu saptanan bazı hastalarda aspirin ve/veya pıhtılaşmayı önleyici (kan sulandırıcı) iğneler kullanılır. Herhangi bir nedeni bulunamayan açıklanamayan tekrarlayan düşüklerde ampirik olarak düşük doz aspirin tedavisi genellikle kullanılmaktadır. Rahim içerisinde septum, myom, polip gibi patolojiler saptanmışsa bunların ameliyatla alınması gerekir.





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
9



BOŞ GEBELİK (SU GEBELİĞİ)
BOŞ GEBELİK (BLIGHTED OVUM) (ANEMBRİYONİK GEBELİK) NEDİR?

Halk arasında su gebeliği olarak da adlandırılan bu durumda gebelik kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşurken bu yapıların içinde bebek (embriyo) bulunmaz.
Tanısı ultrasonda embriyo ve kalp atımlarının görülmesi gereken haftalarda görülememesi yani kesenin boş olarak izlenmesi ile konur. İçerisi tamamen boş görünen gebelik kesesi simsiyah görünür bu nedenle boş gebelik denir, içi sıvı dolu olduğundan su gebeliği olarak da adlandırılır.

Boş gebelikte (su gebeliğinde) belirtiler:
Boş gebelik genellikle rutin gebelik muayeneleri sırasında hiçbir şikayet yokken tesadüfen saptanır. Bazen hasta lekelenme, kanama gibi şikayetlerle başvurabilir. Tanıda ultrason görüntüsü çok önemlidir. Sadece hastanın belirtilerine bakarak gebeliğin boş gebelik olduğunu anlamak mümkün değildir. Boş gebelik ne zaman belli olur? Gebelik kesesinin yeterince büyümesine rağmen hala bebek oluşmamışsa boş gebelik olduğu net belli olmuş demektir, bu nedenle gebelik kesesi yeterince büyümeden teşhis konulamaz.

Tedavi:

Tedavisinde kürtaj ile boş gebeliğin alınması gerekir. Nadiren tamamen düşük (komplet abortus) gerçekleşir ise kürtaja gerek kalmayabilir.

Boş gebelik geçirdikten sonra tekrar hamile kalmak:

Tekrar hamile kalmak için 2-3 ay beklemek ve bu sürede korunmak yeterlidir. Bu süreden önce hamile kalanlarda bir problem geliştiği gösterilmemiştir ancak yine de annenin toparlanması için en az 2 ay korunması önerilir.
Tekrar gebe kalmak kaç ay alır sorusunun cevabı hiç gebe kalmamış bir kadın ile aynıdır. Bir kaç ay da sürebilir, 1 yıl kadar uzun da sürebilir.

Boş gebelik gebelik testinde çıkar mı?
Boş gebelik olup olmadığı gebelik testi değerlerine bakarak anlaşılamaz çünkü idrarda ve kanda gebelik testi (B-HCG testi) pozitif çıkar yani gebelik olduğunu gösterir. B-HCG yani kanda gebelik testi değerinin yüksek veya düşük çıkması boş gebelik olduğunu gösteremez.

Dış gebelik ve boş gebelik arasındaki fark nedir? Aynı mı?
Tamamen ilgisiz ve benzemeyen durumlardır. Her ikisinde de gebeliğin büyümesi ve bebek doğurulması imkansızdır (dış gebelikte çok çok nadir olabilir). En önemli fark boş gebeliğin rahmin içerisinde dış gebeliğin rahmin dışında oluşmasıdır. Dış gebelik en sık tüp içerisinde veya yumurtalıkta karın içinde meydana gelirken boş gebelik her zaman normal gebelikler gibi rahim içerisinde oluşur. Dış gebelik tedavisinde ilaç (metotreksat) veya ameliyat (laparoskopi veya açık ameliyat) uygulanırken, boş gebelikte genellikle küretaj uygulanır. Boş gebelikte ameliyat ile karın açılması gerekmez. Dış gebelikte de bazen kürtaj işlemi uygulanabilir ancak bu gebeliğin alınması için değil teşhisin kesinleşmesi içindir. Dış gebelikte rahim dışında bulunan gebeliğin kürtaj ile alınabilmesi mümkün değildir.

2-3 kez boş gebelik yaşayanlar bebek sahibi olabilir mi?
Boş gebelik bazen birden fazla kere gerçekleşebilir. İki veya 3 kere boş gebelik olması sürekli böyle olacağı ve normal gebeliğin asla olmayacağı anlamına gelmez. Bu hastalarda tekrarlayan düşük vb.yönelik tahliller yapılır ve çoğu hasta daha sonra normal bir gebelikle bebek sahibi olabilir.

Boş gebelik ne zaman alınmalı? Kürtaj şart mı?
Eğer boş gebelik (su gebeliği) teşhisi kesinse ve düşük olmamışsa rahim içerisindeki gebelik materyalinin tamamen temizlenmesi ve alınması gereklidir. Bunun için genellikle aspirasyon küretaj yöntemi kullanılır. Nadiren kanama ile birlikte boş gebelik materyali tamamen düşmüş, rahim dışına atılmış olabilir, bu durumda ultrason kontrolünde rahim içerisi tamamen temiz olduğu hiç parça kalmadığı kesin belirlenmişse kürtaj yapmaya gerek olmayabilir. Dış gebelik teşhisi kesinleştikten sonra en erken zamanda, en geç bir iki gün içerisinde küretaj uygulanmalıdır çünkü her an kanama başlayabilir.

Tüp bebekte de boş gebelik olabilir mi?
Boş gebelik (halk arasındaki diğer ismi su gebeliği) her tür gebelikte meydana gelebilir. Kendiliğinden hamile kalanlarda, ilaç veya iğne kullanarak hamile kalanlarda, aşılama yapılanlarda, tüp bebek tedavilerinde meydana gelebilir.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Meltem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Standart Cevap: Gebelikte (Hamilelikte) Düşük- Kürtaj- Boş Gebelik- Mol Gebelik- Dış Gebelik
18 Şubat 2017
10


KİMYASAL GEBELİK (SESSİZ DÜŞÜK)
KİMYASAL DÜŞÜK

Gebelik oluşmaya başladıktan sonra embriyo (bebek) ya da gebelik kesesi oluşamadan gebeliğin çok erken dönemde kendi kendine düşükle sonuçlanmasına kimyasal düşük veya kimyasal gebelik denir. Bu gebelik kaybı çok erken dönemde olduğu için diğer düşükler gibi farkedilemezler sadece tahlillerde B-HCG hormonunun kanda yükselmesi ile şüphelenilebilir. Tahlil yapmadan farkedilemeyecek kadar küçük ve belirtisiz bir düşük olduğu için buna sessiz düşük de denir. Kadınların çoğunluğu bu tür bir "sessiz düşük" geçirir fakat bunun farkında olmaz ve adet gördüğünü zanneder, çünkü büyük bir parça düşmesi vb. gerçekleşmez.

Kimyasal gebelik nedenleri?
Kimyasal gebeliklerde ultrasonda veya muayenede bir neden görülemez. Bu kadar erken dönemde henüz gözle görülemeyecek kadar küçük gebeliklerin kayıp nedeni muhtemelen oluşan gebelikteki genetik (kromozomal) bozukluklardır. Genetik olarak bozuk olan gebeliğin gelişmesi mümkün olmadığı için erkenden rahim dışına atılmaktadır.

Tedavi:
B-HCG zamanla normal bir şekilde sıfıra düşerse herhangi bir tedavi veya kürtaj gerektirmez çünkü kimyasal gebelik rahim içerisinde parça bırakmayacak kadar küçüktür. B-HCG kan değerinin düşüşünün takip edilmesi gerekir, düşüş olmazsa dış gebelik ya da başka bir patoloji açısından değerlendirmek gerekir.

Belirtiler nelerdir? Nasıl anlaşılır?
Kimyasal düşükçok erken dönemde bir gebelik kaybı yani çok erken dönemde bir düşük olduğu için diğer düşükler gibi parça düşmesi, aşırı kanama vb. olmaz. Hasta sadece az miktarda kanaması olduğunu farkeder. Gebelik ve kanama miktarı küçük olduğu için normal düşüklerin aksine pek ağrı olmaz, hatta çoğunlukla hiç ağrı olmaz.
Kimyasal gebelik denilen erken dönemdeki sessiz düşükler kadınların çoğunda gerçekleşir ve çoğu zaman teşhis konulamaz. Çünkü kadının belirgin bir şikayeti olmadığı için gebe kaldığını farketmeden normal bir kanama sanar ve doktora başvurmaz. Yani kimyasal gebelik olduğu çoğu zaman anlaşılamaz.

Kimyasal gebelik sonrası hamilelik olur mu?
Kimyasal gebelik yani sessiz düşük kadınlarda çok sık görülür ve çoğu kadın bunu geçirdiğini de bilmeyebilir. Eğer anne adayında başka bir problem yoska sonrasında tekrar normal bir gebelik ve doğum gerçekleşebilir. Sonraki gebeliklerde düşük veya erken doğum riski her kadında olduğu gibidir, daha fazla değildir. Kimyasal gebelik geçiren anne adaylarının sonraki hamileliklerinde bu açıdan endişe etmelerine gerek yoktur.

Kimyasal gebelik yaşayanlar ne kadar süre korunmalı?
Kimyasal gebelik geçirenlerin diğer normal düşüklerde olduğu gibi 2-3 ay korunmaları yeterlidir. Bu süreden sonra tekrar hamile kalmayı deneyebilirler. Tekrar hamile kalabilme süresi her çiftte olduğu gibi 1-12 ay arasında değişebilir.

Kimyasal gebelik, boş gebelik ve dış gebelik arasındaki fark nedir?
Kimyasal gebelik (kimyasal düşük) ve boş gebelik rahim içerinde normal yerde oluşmaya başlamıştır. Kimyasal gebelikte gebelik kesesi ve bebek oluşmaya başlamadan çok erken dönemde düşük başlamıştır. Boş gebelikte ise gebelik daha ileri evreye geçebilmiştir yani gebelik kesesi oluşmuştur ancak bebek oluşmamıştır. Boş gebelik de kimyasal gebelik gibi düşükle sonuçlanır. Dış gebelik ise bunlardan tamamen farklıdır, rahmin dışında bir organa yerleşmiştir gebelik. Gebelik rahim içerisinde olmadığı için gelişmesi, doğum olması mümkün değildir; bu nedenle ameliyatla veya ilaçla ortadan kaldırılır. Dış gebeliğin de genellikle diğerleri gibi çok erken haftalarda gelişmesi durur ancak dış gebelikte bazen bebek ve kalp atımı görülecek kadar gelişme olabilir. Bu 3 çeşit gebelikten bebek ve kalp atımın görülebildiği tür sadece dış gebeliktir ancak kimyasal gebelikte ve boş gebelikte bebek ve kalp atımı oluşamaz.

Gebelik testi değeri kimyasal gebelik olduğunu gösterir mi?
İdrarda gebelik testi sadece gebelik var veya yok diye belirttiği için bu tür bir bilgi vermez. Kanda gebelik testi (B-HCG) değerinin düşük veya yüksek olması bir gebeliğin kimyasal gebelikle sonuçlanacağını önceden gösteremez ancak kanama olduktan sonra ve gebeliğin kaybedildiği görüldükten sonra kanda gebelik testi (Beta-hcg) değerinin küçük olması kaybedilen gebeliğin erken bir gebelik kaybı olduğunu yani kimyasal düşük olduğunu gösterir.

Kimyasal gebelikte kanama ne kadar sürer?
Kimyasal gebelik yani kimyasal düşük teşhisi kesinleştikten sonra kanda gebelik testi b-hcg değerinin sıfır olana kadar belli aralıklarla takip edilmesi gerekir. Bu değerin sıfıra düşmesi genellikle 1-2 hafta içerisinde gerçekleşir. Sıfıra düştükten veya sıfıra yaklaştıktan sonra gebeliğin vücuttan tamemen temizlendiği anlaşılır. Bu zamana kadar kanama da çoktan kesilmiş olur genellikle. Kimyasal gebelik tanısı konduktan sonra kanama genellikle 3-5 gün sürer ve kesilir. Fazla miktarda kanama genellikle olmaz.

Kimyasal düşükten sonra cinsel ilişki?
Kanda gebelik testi (bhcg) sıfıra yaklaştıktan ve kanama kesildikten 3 hafta sonra cinsel ilişki başlayabilir. Çok erken ve gözle görülemeyecek kadar küçük bir gebelik kaybı olduğu için cinsel ilişki için aylar geçmesi gerekmez. Tekrar hamile kalmadan önce ilişkide 2-3 ay korunmak yeterlidir.

Tüp bebekte kimyasal gebelik olabilir mi?
Kendiliğinden gebe kalanlarda, ilaçla veya iğne ile hamile kalanlarda, aşılama ile oluşan gebeliklerde ve tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde yani her tür gebelikte kimyasal gebelik meydana gelebilir.








To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
  • Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan
  • 1
  • 2
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj