Ekmeği yaparken kullanacağınız malzemeler değişebilir.

Örneğin;

Çavdar unu kullanabilirsiniz ya da marketlerde rahatlıkla bulacağınız tam buğday unu, ruşeymli buğday unu, yulaf unu, kepek kullanarak da kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. Beyaz un pek tercih edilmese de arzu edildiğinde kullanılabilir.
Tereyağı, bu ekmeğin olmazsa olmazı. "Tereyağı yerine margarin olmaz mı?" derseniz, mecbur kalırsanız olur elbette. Ama bu ekmeğe tadını veren tereyağı. Hele bir de köy tereyağı olursa, parmaklarınızı yersiniz.
Instant maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz. Ancak yaş maya kullanırsanız, mayayı su yerine sütte eritmek ekmeğinizi daha lezzetli kılacaktır.
Ekmeğin en önemli özelliği bayatlamaması. Dört ya da beş gün bayatlamadan yiyebileceğiniz bu ekmeği bez bir torbada saklamanızı tavsiye ederiz.
Ekmeği alüminyum bir tepsiye gelişigüzel yerleştirip doğal bir görünüm elde edebilir, baton kalıba döküp dikdörtgen şekil verebilir ya da çiçek şeklinde kalıplar kullanabilirsiniz.

Malzemeler

500 gram un
300 gram ılık su
3 kaşık oda sıcaklığında tereyağı
3 kaşık yoğurt
1 kaşık bal
1 çay kaşığı tuz
1 paket instant maya

Yapılışı

Unu geniş ve derin bir kaba alın ve ortasını açın. Sırasıyla suyu, tereyağını, yoğurdu, balı ve tuzu ekleyip hafifçe elinizle karıştırın ve mayayı bu karışımın üzerine dökün.
Unu dışardan başlayarak içeri doğru ekleyin, ağır ağır ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz hamur yumuşak olmalı.
Kabınızın üzerini bir bezle örterek (bez yerine bir kapak da kullanabilirsiniz, bez kapatmaya anneannelerimizden alışığız) ılık bir yerde 30 -45 dakika bekleterek kabarmasını sağlayın.
Bekleme süreniz dolunca, hamurunuzu pişireceğiniz kabı yağlayarak ya da kabın içine yağlı kağıt sererek hamurunuzu aktarın ve 30 dakika da kalıbın içinde mayalanmasını bekleyin.
Ekmeğinizi önceden ısıttığınız 210 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Daha sonra fırının derecesini 180'e düşürün ve 30 dakika daha pişirin.
Fırından çıkardığınız ekmeği, telin üzerinde soğutun.


Alıntı