Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumunuz.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Sağır Bir Kediyle Yaşam (https://www.forumunuz.com/hayvanlar-alemi/117699-sagir-bir-kediyle-yasam.html)

Nutella 07 Ekim 2017 00:41

Sağır Bir Kediyle Yaşam
 

Sağır Bir Kediyle Yaşam

Türkiye sağır kedi popülasyonu açısından oldukça kalabalık, bunun nedeni ülkemize özgü kedi türlerinden Van kedisi ve onun melezlerinin genetik olarak sağırlığa olan yatkınlığı. Sağırlık beyaz kedilerde diğer kedilere oranla çok daha sık karşılaşılan bir sorun ne yazık ki. Yine de bunu sadece beyaz kediler sağır olur şeklinde yorumlamamak gerekiyor.

Kediniz doğuştan veya enfeksiyon hastalığı, zehirlenme ve yaşlılıktan dolayı sağır olabilir. Bu tüm hayvan sahipleri için üzücü ve zor bir durumdur fakat biraz sabır, ilgi ve dikkatli bir eğitim sürecinden sonra sağır kediniz diğer kediler gibi mutlu ve uzun bir hayat yaşayabilir. Eğer kediniz doğuştan sağırsa eğitim süreci biraz daha uzun olabilir.



Kedilerde sağırlık kalıtsal mıdır?

Araştırmacılar” kedilerde sağırlık kalıtsal mıdır?” sorusuna artık hiç düşünmeden evet cevabını veriyorlar. Zira yazımızın başında da söylediğimiz gibi beyaz kediler genetik olarak sağırlığa daha yatkındır ve bu kedilerin yavrularının sağır olarak doğma oranı da oldukça yüksektir.

Kedilerde iki tip sağırlık görülüyor!

Aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde de iki tip sağırlık görülüyor. Bunlar tek kulağın sağır olması (unilateral) durumu ile iki kulağın da sağır olması (biteral). Şunu da ekleyelim annesi de babası da sağır olmadığı halde yavrunun sağır doğma riski de vardır.

Sağır kediler hayatlarını sürdürmekte zorlanır mı?

Kediler her koşula uyum sağlayabilen müthiş becerikli canlılar, zaten nesillerinin tükenmemiş olmasını da bu her koşula uyum sağlayabilme özelliklerine borçlular. Bu uyum sağlama becerisi kör kedilerde ve sağır kedilerde yakından gözlenebiliyor. Kediler oldukça hassas duyu organları ile donatıldıkları için bu organlardan birinin kısmen ya da tamamen çalışmaması durumda diğer organlarıyla bu durumu süspanse ederek hayatlarını olabildiğince normal şekilde sürdürebiliyorlar.

Gözleri, burunları ve bıyıkları sağır kedileri donanımlı kılıyor!

Keskin gözleri, burunları ve etraftaki nesnelerin, canlıların titreşimlerini algılamalarını sağlayan bıyıkları sayesinde kediler sağır da olsalar donanımlı birer canlı olmaya devam ediyorlar. Sağır kedilerin de en az duyanlar kadar iyi avlanabilmesinin sebebi diğer duyu organları ile avı görüp, kokusunu alıp, titreşimlerini hissedebilmeleri.

Sağır kedi bakımı

Öncelikle şunu söyleyelim; şayet sağır bir kediniz varsa çiftleştirmekten kaçınmanız dünyaya sağır yavrular gelmesini engelleyecektir. Zira şu an ülkemizdeki sağır kedi popülasyonunun bu denli artmış olmasının sebebi özellikle genetik olarak sağırlığa yatkın olan beyaz kedilerin bilinçsizce üretilmesinden kaynaklanıyor.

Ev içinde yaşayan sağır kedilerde en sık karşılaşılan problemlerden biri aşırı yüksek sesle miyavlamaları. Bu da gayet normal, kulağı duymayan insanlar da yüksek sesle konuşurlar. Sağır kediler de kendi seslerini duymadıkları için kimi zaman rahatsız edici sesler çıkarabiliyorlar, ancak tabi ki biz kedi severler için bu ciddi bir sorun değil. Bunun dışında sağır kedileri dışarı bırakma konusunda temkinli olmakta fayda var. Her ne kadar diğer organlarını kullanarak hayatlarını normal şekilde sürdürebilseler de hızla gelen bir arabayı duyamamaları hayatlarına mal olabilir.


Eğer sağır kediniz varsa şu hususlarda çok dikkatli olmalısınız!

*En önemli nokta tutarlı bir iletişim yolu bulmaktır. Sağır kedilerle iletişim kurabilmek için aynı insanların kullandığı gibi bir işaret diline ihtiyacınız olacaktır. Yapılan araştırmalar sağır kedilerin de birçok işareti öğrenebildiğini göstermektedir. Bu işaret dilini kendiniz yaratabilirsiniz. Önemli olan işaretleri hatırlamanız ve değiştirmemenizdir. Mesela ödül kurabiyesi için parmaklarınızla C harfi (cookie) yapabilirsiniz. Kedinize ödül vermeden önce bu harfi gösterin sonra kurabiye verin. Göreceksiniz ki çok kısa sürede kediniz birçok işaretin ne anlama geldiğini öğrenecektir.

*Sağır hayvanlar gözleriyle ‘’görür’’. Bu yüzden evde mümkün olduğunca kedinizin görüş alanında olmaya özen gösterin.

*Kedinizin boynuna bir çan /çıngırak takın. Böylece onun nerede olduğunu anlayabilirsiniz.

*Kedinizi yanınıza çağırmak için el feneri, lazer gibi ışık kaynaklarını kullanabilirsiniz. Işığı gördüğünde yanınıza gelen kedinizi her seferinde ödüllendirmeyi unutmayın.

*Kedinizin size bakmasını istiyorsanız ayağınızı yere vurun. Kediniz çıkan sesi duyamasa da vibrasyonu hissedecektir. Size baktığında onu okşayın veya ödüllendirin.

*Kedinizi çevresi kapalı alanlar haricinde serbest bırakmayın. Eğer böyle bir bahçeniz yoksa asla serbest dolaşmasına izin vermeyin. Kedinizin serbest hareket edebilmesi için çok uzun tasmalar kullanabilirsiniz.

*Her zaman çok emniyetli gövde tasmaları kullanın. Sağır kediler için tasmadan kurtulmak çok tehlikeli olabilir. Aniden caddeye fırlayabilir veya kaybolabilirler. Muhakkak isim ve adres künyesi olmalıdır. Künyeye kedinin sağır olduğunu yazmanızda büyük fayda vardır.

*Eğer kedinizde kalıtımsal sağırlık varsa, onu çiftleştirmeyin, yavrulatmayın.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem