Kedilerde yağlı kuyruk sendromu

Kedilerde birçok deri hastalıkları ile karşılaşılır ve bu hastalıklardan bazıları sadece kedilere özgüdür. Özellikle kısırlaştırılmamış erkek kedilerde daha sık görülen yağlı kuyruk hastalığı bakteriyel enfeksiyona neden olduğu aşamada kedi dostlarımızın kötü kokmasına sebep olabilir. Bu hastalık kedilerin kuyruğunda bulunan supracaudal bezlerin aşırı çalışması sebebiyle gelişir. Kedilerin kuyruklarının vücuda birleştiği yere yakın bölgenin üst yüzeyinde supracaudal bezler bulunur ve kedilerde yağlı kuyruk hastalığı bu bezlerin aşırı çalışarak fazla sebum üretmesi ile oluşur. Bu hastalık her ne kadar sıklıkla kısırlaştırılmamış erkek kedilerde gözükse de, kısır erkek kedilerde ve dişi kedilerde de görülebilir.

Semptomlar:

Kuyruk dibinde yağlı ve yapışmış tüyler
Kuyruk dibinde tüy dökülmesi
Kuyruk dibinde deri üzerinde siyah noktalar
Kötü koku

Tedavi:

Kedilerde yağlı kuyruk tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenebilir. Bölgenin temiz tutulması oldukça önemlidir. Enfeksiyon var ise antibakteriyel tedavi uygulanmalıdır. Günümüzde lokal tedavide A vitamini içeren bitkisel içerikli preparatlar da kullanılmaktadır.

Yağlı kuyruk hastalığı testosteron nedeni ile kısırlaştırılmamış erkek kedilerde daha sık görülür. Hasta kısırlaştırılmadığı taktirde nüks olasılığı yüksektir.