Yavru Köpek Bakımı

YAVRUNUN ÖDÜLLENDİRİLMESİ

Köpeğimiz,istediğimiz bir hareketi kusursuz yaptığı zaman onu mutlaka ödüllendirmeliyiz.Ödüllendirme sözile okşamayla,sevdiği yiyecek ve oyuncakla yapılabilir.Temel kaide sabırdır.Düzenli,sabırlı çalışmalar sonrası zamanla el,kol,baş,işaretlerimizi değerlendirebilir. Ödüllendirmenin ne zaman ne şekilde uygulanacağı büyük önem taşır. Köpekler kendilerine verilen övgü ve tepkinin son yaptıkları hareketten kaynaklandığını zannederler.Köpeğin iyi bir hareketini ödüllendirmek veya düzeltmek için yapılan son hareketi anında değerlendirmek gerekir.


YAVRUNUN CEZALANDIRILMASI

Yavruluk döneminde ceza (düzeltme) için sert ve kararlı bir ses tonuyla ‘’HAYIR’’ diye bağırmak ilk yapılacak uygulamadır.Güveninin sarsılmaması için fiziksel tepkilerden kaçınmalıdır.Yersiz uygulanan ceza canlıyı agrasif,saldırgan,içe dönük yapar,sonrasındaki eğitim ve kontrollerde verimlilik oranlarını ciddi ölçüdedüşürür.Oyun ve öğrenme dönemindeki yavruya mutlaka ceza gerekiyorsa ikaz‘’HAYIR’’son uygulama şekli olmalı 6.ayı doldurmamış canlıya ceza uygulanmamalıdır.Ödül’de gibi önlemede (cezada) zamanlama önemlidir

YAVRU KÖPEĞİ KULUBEYE ALIŞTIRMA

Köpekler özerkliklerine düşkün canlılardır,erken dönemde kulübe veya evde ise ona ait sabit bir yerdekalmaya alıştırılmalıdır.(bu bölgede,önleyici eğitim veceza vermeyiniz)Evde ise özel altlıklar edinebilir veyacüssesine uygun bir yastık ile yerini belirleyebilirsiniz. Belirlenen yer yavrunun,bütün ev halkının yaşadığı ve onları görebileceği bir konumda olmalıdır. Bu durum onun güvenini arttırır, dışlanmışlık duygusundan uzaktutulmuş olur,kendini rahat ve güvende hisseder.

YAVRUYU TASMAYA ALIŞTIRMA

Yavrunun sosyal ortamınızda daha kontrollü olması için tasmaya alıştırılması gereklidir. Bunun için yavru 1 aylık iken yumuşak deriden yapılmış hafif bir tasma takılmalıdır. İleri aylarda yavruyu tasmaya alıştırmak daha güç olabilir. Yavruya ip kurdela gibi ince tüyleriarasında kaybolabilecek ve ayarlanamayan cisimler ile bağlamayınız.Tasma çok gevşek ve sıkı ayarlamamalıdır. İki parmağın rahatça hareket edebileceği sıkılıkta olması yeterlidir,2 aylık olduktan sonra yapısına uygun normal tasmalara geçilir. Yavrular birkaç günde tasmaya alışır,3. ay içinde tasmayı sevk kayışına bağlanarak yavruyu gezintiyeçıkartmalıyız. Önceleri kendi isteği doğrultusunda hareket etmeye alışık olduğundan bundan hoşlanmayıp kurtulmak için çabalayacaktır. İlk anlarda ‘’HAYIR’’ diyerek net ve kararlı bir tonda uyarıp,onun dilediğidoğrultuda yanında yürüyerek yardımcı olmalıyız. Sonra bizim istediğimiz yöne yürümesi için gerekirse düzeltmeler vererek onun yürüyüşünü denetim altına almalıyız.Yavruyu solda ve diz eklemimizi geçmeyecek şekilde şartlandırmak,sonraki eğitimler için alt yapı oluşmasında yardımcı olur.

GÖRME DUYUSUNUN GELİŞTİRİLMESİ

Köpekler özellikle hareketli ve merak uyandıran şekilleri büyük bir dikkat ile izlerler. Bu özelliklerden faydalanılarak görme duyusunu geliştirecek çalışmalar yapılabilir. Belli bir mesafeden yavrunun dikkatini çekecek parlak ve çekici bir cisim hareket ettirilir yavrunun bunu dikkatle izlediği gözlenecektir. Cisminüzerine yürüme eğilimi gösterebilir,engellemeyin,değişik yön ve mesafelerden bu çalışmalara devamedin. Bu görme duyusunun gelişmesine yardımcı olur ve ileride hareketli yabancı cisimlere karşı uyanık olmasını sağlar.

İŞİTME DUYUSUNUN GELİŞTİRİLMESİ

Köpeklerin önemli organlarından biriside kulaktır.Her ne kadar koku alma duyusu kadar gelişmemişsede insanlardan çok üstün niteliktedir. Köpekler insanların işitemediği frekanstaki çok hafif düzeydeki sesleri duyarlar. Bir yabancının geldiğini önce koku duyusu ile hisseder sonra işitme duyusu ile dikkatini arttırır. Köpeğinizden önce kısa mesafelerde daha sonramesafeleri arttırarak gizlenin,çok hafif şekilde ismini söyleyin ve ses çıkartarak dikkatini çekin.Uygulamada olumlu sonuç alındıktan sonra ödüllendirin. Bu şekildeyabancı birinin izlenmesini sağlayın ve onu bulması için teşvik edip yardımcı olun,görevi tamamlayıncaödüllendirin.