Beta Balığı Akvaryum Şartları Nasıl Olmalıdır? Beta akvaryumunda ısı, bitkilendirme, genişlik-hacim önemlidir. Beta akvaryumunun ısısı en az 22°C – 24°C olmalıdır. Mayıs ayından sonra ise ısıtıcınızı kapatıp tekrar Eylül – Ekim de kullanabilirsiniz. Isıtıcınızın 26°C -28°C derecede olması balığınızı öldürmez ama çabuk yaşlandırmaya sebep verir. Böylece balığınızın ömrü kısalır.
Beta balıkları kesinlikle fanusta, kavanozda ya da bardakta beslenmez. Çünkü betalar ne kadar geniş alan bulurlarsa o kadar dirençli ve güzel görünüm kazanırlar. Beta balıkları için en küçük ve ideal akvaryum boyutu yükseklik: 30cm – genişlik: 30cm ebatlarında olmalıdır. İsterseniz bu ebatları kendinizce büyütebilirsiniz.
Beta balıkları beslenmelerinde seçiçi davranmaz, kaliteli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur; hem de dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ve bol bitkilendirilmiş olması gerekir. bitkiler akvaryumunuza oksijen kazandıracaktır.
Beta diğer balıklara göre daha agresif bir balıktır.Kendi türlerine aşırı derecede agresif olan beta,diğer türlere ise orta derecede agresiftir.2 tane erkek beta bir arada bulunamaz.Eğer 2 tane erkek betayı bir akvaryumda beslemeye kalkarsanız veya da 2 erkek betayı yan yana koyup ne olur ki derseniz sonuç hüsran olur.Betaların erkekleri birbirine aşırı derecede agresiftir.Birbirleri ile öldüresiye bir kavgaya girerler.Akvaryumlarda 1 dişi 1 erkek beta bakmak ta büyük bir hatadır.Sürekli çiftleşmek isteyen erkek, beta dişiyi çok yorar ve dişi çok yorgun düşerse ölmesi muhtemel bir durumdur.
Beta balıkları yılın her ayında yumurta dökseler de en elverişli aylar; eylül , ekim aylarıdır. Dişi beta, ömrü boyunca ancak 10 kez yumurta dökebilir. Üretimleri için orta boy bir akvaryum kullanılmalı ve ortasından ikiye bölünmelidir. 10-20 cm. dinlendirilmiş su ile doldurulan akvaryum erkek betanın yapacağı hava kabarcıklarını tutmaları için su üstü bitkileriyle bitkilendirilmelidir.Erkek ve dişi ikiye ayrılmış akvaryumun iki yanına ayrılarak konulur, dişiyi camın arkasından gören erkek balık bir miktar kur yaptıktan sonra süratle yuvayı yapmak için çalışmaya başlar. Su üzerinde sabun köpüğünü andıran yuvanın kalınlığı ortalama 2cm kadar bir yer kaplar. Erkek balık yuvayı ağzına aldığı hava ve tükürük salgısıyla oluşturduğu baloncuklarla kurar ve yuva bitince camın diğer yanındaki dişiye yönelir ve kur yapmaya başlar,solungaç ve yüzgeçlerini kabartır,rengi daha parlak ve canlıdır.