Akvaryum bitkileri hakkında bilgi
Bitkilerin Yerleştirilmesi

Bitkilere de balıklar gibi bakmak gerekir. Bunların, ışığa, gübreye ve temiz suya ihtiyaçları vardır.

Işık gereksinimleri

Bitkilerin, karbondioksit ve azottan besin depolayabilmesi için ışığa gereksinimleri vardır. Aşırı ışık yosunlara cesaret verip onları çoğaltırken, az ışık gelişmeyi engeller. Her bitkinin ışık gereksinimi bir değildir. Uzun bitkiler çok ışık isterken, bunların gölgesinde az ışık isteyen bitkileri barındırırız. 38 cm derinliğindeki suya asgari 60 mumluk ampul gerektiğini unutmamalıdır (tungsten), 20 mumluk flüoresan lamba ister; her 30 cm uzunluğundaki tankın günde 10-15 saat aydınlatıldığı düşünülmektedir.

Bitkilerin beslenmesi

Su bitkileri, genellikle yapraklarıyla nitrat ve mineral temin eder. Bazı bitkilerse kökleriyle beslenir.

Zemin süzmelerinin bitkilere etkileri

Zemindeki süzme işlemleri bitkilerin beslenmesini engelleyebilir; çünkü bitki içeren su hareket halindedir. Ayrıca ıs, dengesi oluşturan su akımları, kök ve yaprakların ısı farklılığı gereksinimini bertaraf eder. Ayrıca çakıl derinliğinin, çakıl büyüklüğünün de bitkileri etkiledi ifade edilmektedir. Fazla derinlik ve aynı irilik daha olumlu etkide bulunur.


Bitki dikimi

Tank kuruyken veya suluyken dikim yapılabilir, kuruyken dikilirse, daha sağlam sonuç alınabilir. Ama, su ilave edildiğinde, bitkilerin konumu değiştirildiği için, duruma göre bir karar vermek lazımdır. Uzun bitkileri geriye ve kenarlara koyup, diğerlerini iç kısma yerleştirmek mümkündür; bunlarla dolgu etkisi ve zengin görünüm elde edilebilir. Bitkileri çok derine itmemelidir, taç kısımları çakıl düzeyinde veya çakılın biraz üzerinde olabilir.


Boş yerlerin doldurulması

Geri planları gerektiği gibi doldurunca, sıra içe doğru kayalıkların ve taşların bitkilerle bezenip süslenmesine gelir.
Önden görünüşü süsleyen bitkiler Kısa boylu bitkileri, bahçeleri süsler gibi akvaryum içini süslemede kullanabilirsiniz. Bunları kayaların dehliz ve mağaraların etrafına dikebilirsiniz. Kimi balıklar, bunları yumurtlama alanı diye kullanır.
Örnek bitkiler, göz alıcı olanlar Özel güzellikteki bazı bitkileri, diğerleri içinde seçkin olarak yerleştirebilirsiniz. Bunları ayrı saksılar da geliştirirsiniz.
Gölge bitkileri Kök salan serilip serpilen geniş, uzun yapraklı bitkiler bazan, yüzerek sularda balıkları ışıktan korur, onlara gölge yapar.