Üretim Akvaryumu İçin Filtre Yapımı
Çoğu akvarist arkadaşımız birçok yerde filtre ( iç filtre , dış filtre , köşe filtre , pipo filtre vs ) yapımı hakkında birçok yazı okumuştur ve azda olsa bilgiye sahip olmuşlardır.Bende bunlardan bir tanesi olan üretim filtresininin yapımını anlatacağım.

Fotoğrafların hepsi byfotomotogita nickli Bayram Köle arkadaşımızın hobihanesinde çekilmiştir.Filtrenin yapımı için Bayram Köle kardeşimize burdan tekrar teşekkürlerimi sunarım.Umarım üretim filtresi yapacak olan arkadaşlara yardımcı olacak bir konu olur.

İlk olarak saklama kabımızı alıyoruz.Saklama kabımızın üst kapağı ne kadar sağlam kapanırsa filrenin çalışmasıda o kadar sağlıklı olucaktır.Bu yüzden hava almayacak olan lastik kapaklı kaplardan kullanırsanız daha iyi olur


İkinci aşamada saklama kabımızı fotoğrafta gözüktüğü gibi matkap yardımız ile çok büyük olmamak şartı ile deliyoruz.


Delikleri fotoğraftaki gibi 2 sıra halinde deldik.


Üçüncü aşamada ise saklama kabının üst kapağını kullanacağımız iç filtrenin geçeceği şekilde taşlama ile deliyoruz.


Örnek teşkil etmesi açısından kapağın delindikten sonraki ve iç filtrenin monte edilmiş hali.


Dördüncü aşamada ise sırasıyla kullanacağımız filtre malzemelerini saklama kabımıza diziyoruz.İlk olarak en alta suyu berraklaştırması için zeolit kullandık.


Daha sonra üzerine biyolojik filtre malzemesi olarak yararlı bakterileri daha iyi tutması için siporax kullandık.İmkanı olmayan arkadaşlar siporax yerine seramikte kullanabilir fakat siporax kullanmanızı tavsiye ederim.


Siporax ımızıda güzelye yaydıktan sonra üzerine mavi sünger koyuyoruz.Süngeri saklama kabından biraz geniş keserseniz sıkışması açısından daha iyi olucaktır.




Mavi süngerimizden sonra yeterli miktarda elyafımızıda kabımıza koyuyoruz.Ne çok nede az bunu kendiniz saklama kabı çokta zor kapanmayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.


Elyafımızıda koyduktan sonra en üst tabakaya iç filtremizin motoruna elyaf sıkışmamasından dolayı 3-4 adet bioball koyarak filtremizin malzemelerini tamamlıyoruz.Son aşamada ise saklama kabımızı kapatıp iç filtremizi üstten yerleştiriyoruz.

Ve burdada filtremizin bitmiş halini ve akvaryumda çalışan haliyle birlikte görüyorsunuz.






Umarım bu şekilde filtre yapacak olan arkadaşlara fikir verebilme açısından yardımcı olabilmişimdir.

Filtreyi yapan byfotomotogita nickli Bayram Köle arkadaşımıza tekrar teşekkür ederim.

Yazan: Ukbe Oymak