Hastalık ve Tedaviler
Hastalanmış bir kuşu tedavi edebilmek için kuştaki hastalık belirtilerinin çok iyi gözlemlenmesi gerekmektedir.
Kapalı alanda baktığımız kuşların sağlık problemleri şu eksikliklerden kaynaklanmaktadır:
* Kaldiği ortam
* Beslenme
* Bakım
* Eş seçimleri
Bu sebeplerden dolayı kondisyon ve denge bakımından zayıf düşerek hastalıklara karşı açık olacaktır. İyi bir ortam, bakım ve besleme ile çoğu
hastalıklardan korunulmaktadır.

Üretimde eşlerin seçimi çok önemlidir. Dikkat edeceğimiz şey kan bağı olarak birbirine yakın eşler kullanmamamızdır. Sağlıklı ve dayanıklı olmaları için bu önemli. Kan bağı yakın eşler olsun, hastalıkla mücadele edip iyileşen kuşlar olsun vereceği yavrular hastalıklara karşı zayıf ve dayanıksız olacaklardır.
Doğa kuşlarında ilaç kullanımı, hayal kırıklıklarını önlemek amaçlıdır; fakat yan etkileri de yok değildir.
Hasta Kuşu Farkedebilmek:
Damızlık diye aldığımız kuşun hasta çıkmaması için dikkat etmeliyiz. Hasta kuşta şu durumlar mevcuttur :
* Gözdeki parlaklık yoktur ve genelde yarım kapanıktır.
* Tüylerini kabartmış halde ve kafasını tüylerin arasına sokmuş bir şekilde.
* Nefes alışı duyulur şekilde / gaga açık şekilde nefes alması.
* Tünekte değil de kafes tabanında olması.
* Iki ayak üstünde uyuması.
* Devamlı yemliğin etrafinda olması fakat yem yiyememesi.
Hasta bir kuş vücut ısısını ayarlayamadığı için soğuğa karşı tüylerini kabartır ve kafasını tüylerin arasına sokar. Bu durum kuşta ciddi bir hastalık işaretidir. Sağlıklı kuşlar genelde tek ayak üzerinde uyurlar, hasta kuşlar ise genelde iki ayak üzerinde ve gündüz bile uyurlar. Bu durumdaki bir kuşa kesinlikle ilaç tedavisi uygulamak gerekir.
Hasta Kuşların Tedavisi:
Kuşu ayrı bir kafese koymalıyız, varsa hasta kafesine. Kuşun dışkısına bakarak bir nebze hastalığının ne olduğunu anlayabiliriz. Ağzı açık nefes alan kuşun solunum problemi olabilir. Kuşu kulağımıza tuttuğumuzda nefes alıp verdiği duyulur. Solunum problemi her zaman akciger veya solunum yolu sebepli değildir.
Bağırsak problemi olan kuşun popo çevresindeki tüyleri pis bir şekilde olur. Bunun sebebi dışkının cıvık olmasındandır. Bu şekildeki kuşu elimize alıp karın bölgesine baktığımızda şişme ve bağırsakların gözle görülür halde ve kızargın olduklarını göreceğiz.
Çoğu zaman bu durum zararlı bakteri enfeksiyonundandır, antibiyotik içeren ilaçlar ile tedavisi mümkündür. Bazen bağırsaklar parazit içerir ve bağırsak işleyişini zorlaştırır. Bu durumdaki kuşta da karın bölgesinde şişlik ve göğüste zayıflama görülür. Cocsidose hastalığı antibiyotikle tedavi edilemeyip Esb3 veya Baycox isimli ilaçları tedavide kullanmak gerekir.
Hasta kuşta karaciger, kuşun karın bölgesinde gözle görülür şekilde olur. Bu karaciğerin büyüdüğüne işarettir ve hastalık belirtisidir tedavisi gerekir.
Ben şahsen koruma amaçlı olarak iki haftada bir Vior (elma sirkesine eşdeğer daha etkili) bir litre suya bir yemek kaşığı karıştırarak verilir. Ayrıca dönemine göre ayda bir veya üç ayda bir Esb3 bir litre suya bir gram katarak beş gün arka arkaya tekrarlayıp kür olarak verilir.