Papağan Almadan Önce

Papağanların bakımı zaman zaman insan sabrının sınırlarını zorlayacak derecede zor olabilir. Özellikle temizlik ve gürültü evde sıkıntı yaratan konuların başında gelmektedir. Bu hususları başlangıçta bilmeyen kimseler çok kısa süre sonra papağanlarını başkalarına vermek durumunda kalmaktadırlar. Son derece duygusal ve zeki olan bu hayvanların elden çıkarılmaları onları çok büyük strese sokmaktadır. Dolayısıyla sadece günlük koşullar değil gelecekte oluşabilecek hususlar da değerlendirerek bir papağan edinmeye hazır olup olmadığınızı ölçmelisiniz.
Aşağıdaki soruları yanıtlayarak bir papağan almaya hazır olup olmadığınızı değerlendirebilirsiniz.

1. Ailenizde astım veya alerjisi olan var mı?

Maalesef papağanların tüyleri ve tozları bu tür hastalıkları tetikleyebiliyor. O yüzden eğer sizde ya da birinci derece akrabalarınızda böyle bir sorun varsa doktorunuza danışarak karar verin.

2. Daha önce evinizde kedi / köpek / papağan beslediniz mi? Şu anda evinizde başka pet var mı?

Bu konuda tecrübeli olmak çok büyük bir avantaj. Fakat halihazırda bir hayvan besliyorsanız papağanınız onunla iyi anlaşamayabilir ve ilişkileriniz bozulabilir. Özellikle kedi ile papağanın birlikte beslenmesi sorunlara gebedir.

3. Titiz bir insan mısınız?

Papağanlar, verilen meyve, sebze ve yemleri kafes civarına fırlatarak etrafı kirletirler. Ayrıca tüyleri ve tozları da rahatsız edici seviyelere ulaşabilir. Hergün çok miktarda tüy papağanınızdan düşerek evin geniş bir alanına yayılacaktır. Çok titiz bir insansanız bir kez daha düşünün.

4. Evinizde ortalama ne kadar vakit geçiriyorsunuz?

Papağanlar, 'evcil' insanlar için daha uygundurlar. Zira sahipleri ile mümkün olduğu kadar iletişimde olmak isteyeceklerdir.

5. Sabırlı bir insan mısınız?

Papağanlar çok zeki hayvanlardır ve pek çok konuda sabrınızı denemeye hazırdırlar. O yüzden buna hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca bir papağanın evcilleşmesinin çok uzun bir zaman alabileceğini unutmayın.

6. Tatil planlarınızı papağanınıza göre planlamaya hazır mısınız?

Papağanınızı emanet edebileceğiniz güvenilir birini tanıyorsanız büyük avantaj. Fakat uzun bir tatil planlıyorsanız sizin ve onun için en iyisi onu da götürebileceğiniz bir tatil planı yapmak. Otobüs ve havayolu firmalarının papağanları misafir olarak kabul etmediklerini de aklınızdan çıkarmayın.

7. Günde 30 dak-1 saatinizi papağanınıza ayırmaya hazır mısınız?

Günlük, haftalık, aylık ve yıllık yapılması gerekenlerin yer aldığı uzunca bir liste var. Zamanınız çok kısıtlıysa, sürekli iş seyahatlerine gidiyorsanız uzak durun. Hem sizin için hem de onun için hayat çekilmez olabilir.

8. Sabahın ilk ışıklarıyla sizi uyandıracak bir 'canlı alarm' istiyor musunuz?

Papağanların neredeyse tamamı sabahın ilk ışıklarıyla uyanırlar ve normalden daha yüksek tonda konuşmaya, ıslık atmaya ve değişik sesler çıkarmaya başlarlar. Uykunuz ne kadar ağır olursa olsun kesinlikle sizi uyandıracaktır. Üstünü örterek ve perdeleri kapatarak bunu biraz geciktirebilirsiniz ama böyle bir alışkanlığı asla önleyemezsiniz.

9. Evinizde hiç kimsenin bulunmadığı süre ortalama ne kadar?

Papağanlar kafes ortamında türdaşlarından ayrı olduklarından tek dostları biz insanlarız. Dolayısıyla papağanlar uzun süre yalnız kalırlarsa tüy yolma, bağırma vb sorunlar yaşanabilir, evcilleşme ve konuşma gecikebilir ve hatta hiç gerçekleşmeyebilir.

10. Küçük yaşta bir çocuğunuz var mı? Yakında bir bebek bekliyor musunuz?

Maalesef insanlar yeteri kadar bilgi sahibi olmadığınan kuş tüyünün bebeklere ve çocuklara zararlı olacağını düşünüyorlar. Bu yöndeki bir baskıya hazır olmalısınız. Yeterli bakım ve temizlik ile evde bir papağanının bulunması çocuk için zararlı değil tersine yararlıdır. Çocuklar bu sayede hayvan sevgisini tadabilir ve onların bakımıyla ilgilenerek sorumluluk almayı öğrenebilirler. Yeni bebeklerinin doğumu sırasında papağanlarından ayrılmayan ve hiçbir sorun yaşamayan pek çok çift bulunmaktadır.

11. Komşularınız sese aşırı duyarlı mı?

Papağanlar özellikle gündoğumunda ve günbatımında gürültücüdürler. Ayrıca gün içerisinde de bu durum devam eder. Şayet komşularınız en ufak seste şikayet için geliyorlarsa papağan almayı bir kez daha gözden geçirmelisiniz.

12. Sizce bir papağanın konuşması şart mıdır?

Bir papağan tür, yetenek ve genetik mirası ile orantılı olarak belirli bir konuşma yeteneğine sahiptir. Ancak bir papağanın konuşması her zaman gerçekleşen bir olay değildir. Papağanlar içerisinde en fazla konuşma kabiliyeti olan jakolar dahi hiç konuşmayabilir. Dolayısıyla alacağınız papağan halihazırda konuşmuyorsa ileride konuşacağının hiçbir garantisi yoktur. Onu, konuşmasa dahi kabullenecek durumda olmanız gerekir.

13. Ailenizin ya da evde bulunan diğer kimselerin onayını aldınız mı?

Gerek çevreyi kirletmesi gerekse gürültüsü nedeniyle aile bireyleri rahatsız olabilir. Dolayısıyla papağan alımı tüm ailenin ortak bir kararı olmalıdır. Aksi halde anlaşmazlıkların çıkması çok muhtemeldir.

14. Kuluçka dönemlerinde dişi ebeveynin dışkısı iğrenç kokacağından haberiniz varmı ?

Kuluçka döneminde dişi kuşlar dışkılarını belirli periyotlarda yaptıklarından dolayı dışkıları çok ağır kokar. Durumu birde buradan düşünmeniz gerekebilir.

15. Papağanların 'evcil' pet olmadıklarının farkında mısınız?

Papağanlar köpek gibi diğer petlerin aksine 'vahşi' kalmış canlılardır ve dolayısıyla onlardan beklentiler de bu özelliğine uygun olmalıdır. Her emre itaat eden, kolay idrak eden bir pet istiyorsanız başka bir türe yönelmelisiniz.

Lütfen papağan almadan önce bir kez daha düşünün ve eğer yukarıdaki hususlarda şüpheleriniz varsa bakımı nispeten daha kolay olan hamster, balık, kaplumbağa vb başka türlere yönelebilirsiniz
Alıntıdır..