Balık ve diğer suda yaşayan canlıların besin ve çeşitli başka amaçlar için kontrollü olarak yetiştirilmesidir. Dünyada hızla büyüyen bir gıda sektörüdür.
Kültür balıkçılığındaki verimlilik; besinlerin ve su kalitesinin sürdürülmesi açısından, diğer su-organizmalarının geniş (biyo-) çeşitliliğine bağımlı olmaktadır. Diğer bir açıdan, yetiştirilen organizmaların serbest bırakılması veya bir habitatın başka bir yapıya dönüşmesi yoluyla, su-organizmalarının doğal popülâsyonlarının çeşitliliği üzerinde ve ekosistemlerin yapısı üzerinde tamamen ters etkiler yaratabilir.

Hangi Balıklarla Yapılmaktadır?
Çoğunlukla levrek ve çupura yetiştirilmektedir. Orkinos yetiştiricileri de giderek artmaktadır. Gerekli ortam sağlanıyorsa ve izin belgesi alınıyorsa her türlü balık için yapılabilir.

Zararları:
Kültür balıkçılığı balık proteini tüketiminin yaklaşık %30'unu karşılamaktadır. Ancak çevreye olumsuz etkileri de olabilmektedir. Bu balık çiftliklerinde endüstriyel amaçlı balık üretimi ve beslemesinde, çeşitli balık türlerinin bu çiftliklerde yer alabilmesi için tüketilen balık miktarları kat be kat fazladır. Ayrıca verilen yemlerden kaynaklanabilen hastalıklar ciddi çevre, kültür sorunlarına yol açabilmektedir. Çevreyi bırakılan kimyasal ve organik atıklar da kültür balıkçılığının önemli bir problemdir.

Faydaları:
Kontrolsüz balıkçılığın, kaçak avlanmanın önüne geçmektedir. Nesli tükenen balık türlerinin neslinin devam ettirilmesi sağlanabilmektedir. Rekabeti artırıp daha bol balık üretiminin daha ucuza yapılıp satılması sağlanmaktadır.

Zorlukları:
Kış gibi doğal koşulların zor olduğu zamanlarda yemleme ve bunun kontrolü zor yapılmaktadır. Bazı hastalıkların gelmesi ile de toplu balık ölümleri olabilmektedir.

Nerelerde Yapılmaktadır?
Ülkemizde genel olarak İzmir, Muğla ve çevresinde, Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır.

Nasıl İzin Alınır?
Kültür balıkçılığı karlı bir iştir ve bunun yapılabilmesi için gerekli yerlere başvurup izin almak gerekmektedir. İlk başta bu işin yapılabilirliğini (fizibilite) belirtmeniz ve bunu raporlayıp Tarım ve Köy İşleri müdürlüklerine dilekçe ile başvurmanız gerekir. Onay alındıktan sonra Liman Başkanlığından deniz trafiğini engellemeyeceğine yönelik bir belge alınır. Üretim, yılda 30 tondan fazla olacak ise projeyi Bakanlık onaylar. Ayrıca kültür balıkçılığı yapılacak yer için Maliye Bakanlığına kira ödemek gerekiyor. Kira süresi en az 10 yıl olup; proje ile birlikte Maliye Bakanlığına başvurmak yeterli.