FORMÜLÜ:Her 1 ml'de
Naftifin hidroklorür 10 mg
Koruyucu: Etanol, propilen glikol
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Exoderil Spray, haricen kullanılan bir antimikotiktir. Etken maddesi naftifin hidroklorürdür. Naftifin, deri funguslarına (trikofiton, mikrosporum ve epidermofiton türleri gibi dermatofitler), maya mantarlarına (Candida türleri, Pityriasis versicolor), küf mantarlarına (Aspergillus türleri) ve diğer mantarlara (örn. Sporothrix Schenkii) etkilidir.
Naftifin, dermatofitler ve Aspergillus türleri üzerinde, in vitro koşullarda fungisit etki gösterir. Maya mantarlarınını bazılarına fungisit etki gösterirken, bazılarının üzerindeki etkisi fungistatiktir. Naftifin, antimikotik etkisi yanında, fungal enfeksiyonlarla ilgili olarak ortaya çıkan çeşitli bakteriyel enfeksiyonlardan sorumlu Gram pozitif ve Gram negatif bakteriler üzerinde antibakteriyel etkinliğe sahiptir.
Klinik olarak, naftifinin entrensek bir anti-enflamatuvar etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu özelliği nedeniyle naftifin, mantar hastalığına eşlik eden enflamasyon belirtilerinin (proritus v.d) hafiflemesini sağlar.
Deriye kolayca penetre olan Exoderil Spray, derinin çeşitli tabakalarında uzun süreli antimikotik yoğunluklara ulaştığından, günde tek topikal uygulamayla yeterli etkiyi sağlar.


ENDİKASYONLARI:1. Derinin ve deriden kaynaklanan dokuların (kıl, tırnak) aşağıdaki türlere bağlı dermatofit enfeksiyonlarında: Tricophyton türleri, Microsporum türleri, Epidermophyton floccosum . 2. Yüzeysel kandidiyaz 3. Onikomikoz 4. Pityriasis versicolor. Bu endikasyonlar, meme altı, parmak arası, gluteus arası, ve inguinal bölgedeki deri kıvrımları arasındaki (inter-trijinöz) mikozları kapsar.


KONTRENDİKASYONLARI:Exoderil Spray'in bileşiminde bulunan maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kullanılmamalıdır.


UYARILAR/ÖNLEMLER: Exoderil Spray yalnız haricen kullanılmalıdır. Herhangi bir iritasyon ya da aşırı duyarlılık reaksiyonu geliştiğinde, tedaviye son verilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Tedaviye başlamadan önce laboratuvar yöntemleriyle kesin tanı konulmalıdır. İlaç uygulandıktan sonra, eğer hekim farklı bir uygulama önermemişse, hasta bölgenin üzeri kapatılmamalıdır.
Exoderil Spray’in göz, burun, ağız mukozalarına ve diğer mukozalara bulaşmamasına dikkat edilmelidir.
Naftifinin karsinojenik etkisinin olup olmadığı, uzun süreli araştırmalarla henüz incelenmemiştir. İn vitro ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir mutajenik etki görülmemiştir, fertilite üzerinde olumsuz bir etki gözlenmemiştir. Hayvanlar üzerinde, insanlar için önerilen dozun 150 katı yüksek dozlarda yapılan incelemelerde fetüs üzerinde olumsuz bir etki görülmemiştir. Ancak insanlarda yeterli araştırmalar yapılmamış olduğu için, kesin gereklilik olmadıkça gebelerde uygulanmamlıdır.
Naftifinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu yüzden kadınlara kesin gerekli olmadıkça uygulanmamalıdır.
Çocuklarda etki ve güvenilirliği konusunda henüz araştırma yapılmamıştır.


YAN ETKİLER/ ADVERS ETKİLEReride kuruma, kızarma ya da yanma gibi yerel tahriş belirtileri tek tük görülebilir. Yan etkiler, her zaman geriye dönüşümlüdür ve tedavinin kesilmesini gerektirmez.
Açık Yaralara ugulanmasından sakınılmalı ve göze bulaşmamasına dikkat edilmelidir.


BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Hekim tarafından farklı bir doz önerilmemişse, Exoderil Spray, günde bir kez, tercihan akşamları enfekte bölgeye püskürtülür.
Kaşıntı gibi subjektif belirtilerin çok çabuk otadan kaybolmasına karşın nüksü önlemek için tedavi, bütün hastalık belirtileri kaybolduktan sonra 1-2 hafta daha sürdürülmelidir. Toplam tedavi süresi, enfeksiyondan sorumlu mantar türüne, enfeksiyonun yerine ve şiddetine bağlıdır. Solüsyon, enfekte derinin çevresindeki sağlıklı derinin yaklaşık 2 cm dışına taşacak biçimde uygulanmalıdır.
Uygulamadan önce hastalıklı deri ya da tırnak bölgesi ılık su ile yıkanmalı ve iyice kurutulmalıdır.


Exoderil Spray’in kullanımı
Ambalaj ilk açıldığında, ilacın püskürmesi için pompaya birkaç kez basılması gerekir. Solüsyon püskürmeye başladığında, her basışta 1 ml Exoderil solüsyon püskürtülür. Özel tasarımı sayesinde, şişenin her pozisyonunda pompa kolaylıkla çalıştığından, vücut kıvrımlarına yerleşmiş enfeksiyonlara ulaşmak mümkündür.


SAKLAMA KOŞULLARI: Serin bir yerde saklayınız.


Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.