Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   İlaçlar ve Yan Etkileri (https://www.forumunuz.com/ilaclar-ve-yan-etkileri/)
-   -   Glifix Yan Etkileri (https://www.forumunuz.com/ilaclar-ve-yan-etkileri/52047-glifix-yan-etkileri.html)

Jön TüRk 25 Ekim 2015 23:06

Glifix Yan Etkileri
 
Glifix Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Pioglitazon hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Glifix Tablet

Bilgi:
Glifix Tablet 15 mg; her tablette 15 mg Pioglitazon’a eşdeğer miktarda 16.7 mg Pioglitazon HCl bulunur. Glifix Tablet 30 mg; her tablette 30 mg Pioglitazon’a eşdeğer miktarda 33.4 mg Pioglitazon HCl bulunur. Glifix Tablet 45 mg; her tablette 45 mg Pioglitazon’a eşdeğer miktarda 50.0 mg Pioglitazon HCl bulunur.

Pioglitazon Nedir?

Pioglitazon ağız yoluyla alınan ve kandaki şeker seviyesini kontrol altına almaya yardımcı olan bir diyabet (şeker hastalığı) ilacıdır.

Pioglitazon aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet).

Pioglitazon bazen insülin ve diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir ancak tip 1 diyabet tedavisi için uygun değildir.

Pioglitazon burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir

Pioglitazon Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer tip 1 diyabetiniz varsa veya diyabetik ketoasidoz durumuna sahipseniz Pioglitazon kullanmayınız.

Konjestif kalp yetmezliğiniz veya kalp hastalığınız kalp krizi veya felç öykünüz ya da karaciğer hastalığınız varsa Pioglitazon kullanmadan önce doktorunuza durumunuz ile ilgili bilgi veriniz.

Düşük kan şekeri seviyesinin (hipoglisemi) belirtilerini ve bu belirtilerin nasıl farkına varabileceğinizi bilmelisiniz bunlar; açlık baş ağrısı bilinç bulanıklığı aşırı hassaslık uyuşukluk hali güçsüzlük halsizlik baş dönmesi titremeler terleme hızlı kalp atışları nöbet (istem dışı kasılmalar) bayılma veya koma (ağır hipoglisemi hayati olabilir). Kanınızdaki şeker seviyesinin düşmesine karşın yanınızda her zaman bir şeker kaynağı bulundurunuz.

Pioglitazon kullanan bazı bayanların tıbbi durumlarına bağlı olarak uzun bir adet görmeme döneminden sonra adet periyotları başlamıştır. Eğer periyotlarınız tekrar başladıysa hamile kalabilirsiniz. Doğum kontrol gerekliliği konusunda doktorunuz ile görüşünüz.

Pioglitazon kullanımı sırasında kadınların üst kol el veya ayaklarında kırık oluşma olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Bu olasılık konusundaki endişelerinizi doktorunuz ile görüşünüz.


Belirli bazı ağızdan alınan diyabet ilaçları ciddi kalp problemleri riskini artırabilir. Buna karşın diyabet hastalığını tedavi etmemek kalbinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir. Doktorunuz ile Pioglitazon tedavisinin riskleri ve faydaları konusunda detaylı şekilde görüşünüz.

Pioglitazon Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer tip 1 diyabetiniz varsa veya diyabetik ketoasidoz durumuna sahipseniz Pioglitazon kullanmayınız.

Eğer belirli birtakım rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı güvenli şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Pioglitazon kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

konjestif kalp yetmezliği veya kalp hastalığı;
kalp krizi veya felç (inme) öyküsü;
karaciğer hastalığı.

Belirli bazı ağızdan alınan diyabet ilaçları ciddi kalp problemleri riskini artırabilir. Buna karşın diyabet hastalığını tedavi etmemek kalbinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir. Doktorunuz ile Pioglitazon tedavisinin riskleri ve faydaları konusunda detaylı şekilde görüşünüz.

Pioglitazon kullanan bazı bayanların tıbbi durumlarına bağlı olarak uzun bir adet görmeme döneminden sonra adet periyotları başlamıştır. Eğer periyotlarınız tekrar başladıysa hamile kalabilirsiniz. Doğum kontrol gerekliliği konusunda doktorunuz ile görüşünüz.

Pioglitazon kullanımı sırasında kadınların üst kol el veya ayaklarında kırık oluşma olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Bu olasılık konusundaki endişelerinizi doktorunuz ile görüşünüz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Piaglitazon’u Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi C. Hamileyseniz veya tedavi dönemindeki tarihlerde gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Pioglitazon'un anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir ve emziren annelerde Pioglitazon kullanımı önerilememektedir. Eğer bebek emziriyorsanız öncelikle doktorunuza danışmadan Pioglitazon’u kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Piaglitazon’u Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşuracağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Pioglitazon’u Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

Pioglitazon genellikle günde bir kez alınır. İlacınızı yemeklerle birlikte veya ayrı olarak alabilirsiniz.

Pioglitazon diyet egzersiz ve kilo kontolünü içeren komple bir programın yalnızca bir parçasıdır. Doktorunuz diyabet tedavisi için diğer başka bir ilacı Pioglitazon ile birlikte kullanmanızı önerebilir.

Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Pioglitazon’un düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Bu ilacın durumunuzu iyileştirdiğinden emin olabilmek için düzenli olarak kan tahlilleri yapılması gerekebilir. Karaciğer fonksiyonlarınızın kontrolleri ve düzenli göz kontrolleri de gerekli olabilir. Bu nedenle doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı kaçırmamanız ve ihmal etmemeniz önemlidir.

Hastalanma yaralanma ciddi enfeksiyon veya ameliyat gibi durumlarda tedavi ihtiyaçlarınız değişebilir. Doktorunuz bu gibi durumlardan herhangi biri ile karşılaştığınızda sizden Pioglitazon kullanımına bir süreliğine ara vermenizi isteyebilir.

Hipoglisemiye (kanda şeker düzeyinin normal seviyenin altına düşmesi) sebep olabilecek kadar kandaki şeker seviyenizin çok fazla düşmesine izin vermeyiniz. Öğün atlamak uzun süre egzersiz yapmak alkol almak veya aşırı stres altında olmak hipoglisemiye sebep olabilir.

Düşük kan şekeri seviyesinin (hipoglisemi) belirtilerini ve bu belirtilerin nasıl farkına varabileceğinizi biliniz bunlar:

açlık baş ağrısı bilinç bulanıklığı aşırı hassasiyet;

uyuşukluk hali güçsüzlük halsizlik baş dönmesi titremeler;

terleme hızlı kalp atışları;

nöbet (istem dışı kasılmalar);

bayılma koma (ağır hipoglisemi hayati olabilir).

Kanda şeker seviyesinin düştüğü durumlar için her zaman yanınızda bir şeker kaynağı bulundurunuz. Bunlar portakal suyu şekerli jel şeker veya süt gibi yiyecek ve içecekler olabilir. Ağır hipoglisemi bilinç kaybına nöbetlere veya ölüme yol açabilir. Besin alamaz duruma gelmenin de eşlik ettiği ağır hipoglisemi durumunda hastanede acil tedavi gereklidir.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir dozu almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz. Kanda düşük şeker seviyesi belirtileri ile karşılaşabilirsiniz; açlık baş ağrısı bilinç bulanıklığı aşırı hassaslık uyuşukluk hali güçsüzlük halsizlik baş dönmesi titremeler terleme hızlı kalp atışları nöbet (istem dışı kasılmalar) bayılma veya koma.

Pioglitazon Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Pioglitazon kullanımı sırasında alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol kan şekerini düşürür ve Pioglitazon kullanımı sırasında hipoglisemi riskini artırabilir.

Pioglitazon’un Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde dudaklarda dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki ciddi durumlardan herhangi birine sahipseniz Pioglitazon kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuzu arayınız:

şişlik veya ani kilo alma;

mide bulantısı karın ağrısı iştah kaybı koyu idrar sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);

görme bozukluğu.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir bu gibi durumlarda doktorunuzla konuşarak ilacı kullanmaya devam edebilirsiniz:

hapşırma burun akıntısı öksürük veya diğer soğuk algınlığı belirtileri;
baş ağrısı;
kademeli olarak kilo alma;
kas ağrısı;
diş problemleri.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Pioglitazon ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Pioglitazon’u kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

rifampisin (Rifadin Rifcap Rifex);
gemfibrozil (Lopid);
idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton Regroton); indapamid (Flubest Fludex Flutans Fludin Flupamid İndapen İndurin İndamid); furosemid (Lasix Furomid Desal); spironolakton (Aldacton); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic Triamteril Aldactazide); mannitol (%20 Mannitol %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu) vb.];
fenotiazinler [klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes Melleril); trifluoperazin (Stilizan) vb.];
doğum kontrol hapları [klormadinon asetat & etinil estradiol (Belara); etinil estradiol & dezojestrel (Desolett Myralon); etinil estradiol & jestoden (Ginera); etinil estradiol & levonorjestrel (Microgynon Miranova Preven); etinil estradiol & drospirenon (Yasmin); levonorjestrel (Norlevo) vb.].
hormon tedavisi;
zayıflama hapları;
MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect Tablet); selejilin hidroklorür (Moverdin)].

Bu liste tam bir liste değildir ve kan şekerinizi etkileyebilecek ya da Pioglitazon ile etkileşime girebilecek farklı ilaçlar da var olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminlermineraller bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Pioglitazon’u Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Pioglitazon’u oda sıcaklığında nemden ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Glifix Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

Onurcan 11 Haziran 2017 01:35

Cevap: Glifix Yan Etkileri
 
Çok yan etkisi var :/


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem