Lumigan Göz Damlası Yan Etkileri

Tanıtım:
İlacın Etken Maddesi Bimatoprost’tur. Lumigan Göz Damlası, özden akan sıvı miktarını artırarak göz içindeki yüksek basıncı düşüren bir ilaçtır. Kronik göz tansiyonu (glokom) ve oküler hipertansiyon (Göz içi basıncının 21 mm Hg’nın üzerinde olduğu ve gözde herhangi bir hasarın oluşmadığı ancak yakından takip edilmesi gereken klinik durum) rahatsızlıklarının tedavisi ile ilgilidir.

Bilinmesi Gereken Hususlar:
-İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
-Kronik göz tansiyonu (glokom) ve oküler hipertansiyon (Göz içi basıncının 21 mm Hg’nın üzerinde olduğu ve gözde herhangi bir hasarın oluşmadığı ancak yakından takip edilmesi gereken klinik durum) rahatsızlıklarının tedavisi ile ilgilidir.
-Eğer başka bir göz ilacı kullanıyorsanız, bu ilacın kullanımından 10 dakika önce veya 10 dakika sonra kullanmalısınız.
-Kontakt lensleriniz gözünüzde iken bu ilacı kullanmayınız. Lens takmak için ilacı uyguladıktan sonra en az 15 dakika bekleyiniz.
-Damlalığın ucunu eller ve göz de dahil olmak üzere hiç bir yüzey ile temas ettirmeyiniz. -Eğer damlalık kirlenirse gözde enfeksiyon oluşabilir ve bu durum görme kaybına kadar varacak ciddi hasarlara sebep olabilir.
Tedaviniz sırasında, gözünüzde yaralanma oluşursa veya göz enfeksiyonu meydana gelirse ya da veya göz ameliyatı olmanız gerekiyorsa hemen doktorunuza bildiriniz.
-Bu ilacın kullanımı gözlerde, göz kapağında ve kirpiklerde renk değişimine sebep olabilir ve ayrıca kirpiklerin gelişimini ve kalınlığını da artırabilir. Renk değişimleri genelde yavaş yavaş olur, bu durum aylarca fark edilemeyebilir. Renk değişimi tedavi sonrasında da kalıcı olabilir ve yalnızca tedavi edilen gözde ve kirpiklerde renk değişimi oluşabileceğinden, diğer gözle renk farkı oluşabilir.
-Bu ilaç 18 yaş altındaki kişilerde kullanılmamalıdır.
-Eğer şiddetli ve kontrol altına alınamayan astım hastalığınız varsa veya karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, gözlerinizde iltihap veya gözde iltihap oluşumuna yatkınlığınız varsa ya da gözlerinizden ameliyat olduysanız veya ameliyat olacaksanız; göz kuruluğu veya göz ile ilgili diğer rahatsızlıklar; gözlerinizde bir enfeksiyon veya şişme varsa ya da katarakt ameliyatı geçirdiyseniz, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söylemelisiniz. İlacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına ve spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.
-İlacı damlattığınız da görme bulanıklığı olacağından, görmeniz netleştikten sonra araba veya makine kullanabilirsiniz.
-Gebelik ve emzirme dönemlerinde doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Kullanım Şekli:
-Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
-Başınızı arkaya doğru hafifçe kaldrınız, alt göz kapağını aşağıya doğru çekip, yukarıya bakınız. Damlayı damlatınız ve göz kapağınızı kapatınız. Damlayı damlatırken parmağınızı gözünüzün iç kenarına hafifçe bastırınız. Yaklaşık bir dakika böyle beklemelisiniz. Böylece damlanın gözyaşı kanalından içeri akması engellenmiş olacaktır. Eğer aynı göze birden fazla damla damlatacaksanız, bu işlemi beş dakika ara ile tekrarlayınız. Damlayı iki gözünüz içinde uygulayacaksanız aynı işlemi diğer gözünüze de aynı şekilde uygulayınız. Gözünüzün mikrop kapmaması için damlalığın ucunun steril bir yerde korunması gerekir. İlacı kullandıktan sonra şişeyi sıkı bir şekilde kapatınız. İlacın kapağı açıldıktan sonra en fazla 4 hafta kullanabilirsiniz. 4 hafta içerisinde kullanılmayan göz damlasını atınız.

Yan Etkileri:
-Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
-Anormal karaciğer fonksiyon testleri, ışığa karşı hassasiyet, göz içinde veya çevresinde şişme, kızarıklık, kaşıntı, yanma, görmede azalma durumlarında ilacın kullanımını durdurup tıbbi yardım için derhal doktorunuza başvurunuz.