Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Asrevya
  • 1 Post By Asrevya
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
03 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Antalya
Mesajlar
20.169
Seslenildi
1439 Mesaj
Etiketlendi
51 Konu

Standart TheDress Elbisenin Rengi

05 Mart 2015
1


Bir blog sitesi olan Tumblr'da önceki gün bir kullanıcı bu elbisenin fotoğrafını paylaştı ve bunun üzerine başka bir popüler site olan Buzzfeed, elbisenin fotoğrafını ilgi çekici bulup sayfasına yükledi ve sosyal medya iki gündür bu elbisenin rengi hakkında "TheDress" etiketinde ikiye ayrılmış durumda.


"Bu elbise ne renk?"

Mashable'da yer alan habere göre "TheDress" etiketi perşembe akşamı en çok konuşulanlar arasında 1. sırada yer aldı. Bir tarafta insanlar "blueandblack" etiketiyle elbisenin mavi ve siyah olduğunu savunurken, başka bir yanda ise insanlar "whiteandgold" etiketiyle elbisenin beyaz ve altın sarısı olduğu sanunuyor.

Kim Kardashian, Taylor Swift, Lucy Hale, Demi Lovato gibi bir çok ünlü isim de bu tartışmaya katıldı ve yorumlarını dile getirdi. Kim Kardashian elbiseyi beyaz ve altın sarısı görürken ,eşi Kanye West siyah ve mavi gördüğünü söylüyor. Taylor Swift ise elbisenin çok açık bir şekilde siyah ve mavi olduğunu savunuyor.

Bu bir illüzyon mu yoksa bilgisayar ayarlarıyla ilgili bir şey mi?

Buzzfeed'deki habere göre, göz retinasında renkleri çağıran hücreler negatifte görmemizi sağlayabiliyor. Fakat bu çağrışım muhtemelen elbisedeki ikilemin kaynağı değil. Göz konilerinin 3 tipi bulunmakta; kırmızı,mavi ve yeşil, bu tip diğerlerinden çok farklı köklere sahiptir. Fakat farklı kökler görme gücünü büyük şekilde etkilemez. Psikoloji profesörü Cedar Riener, "Ben 5-1 oranında kırmızı, yeşil görebiliyorken, siz 2-1 oranında oranında görebilirsiniz ve bu iki farklı renk duygusunu ortaya çıkarır. Bizler devamlı retina içindeki ışık miktarı ile karar veririz" diye belirtti. Bununla beraber Riener, "Işık, parlaklığı çağrıştırır ve ışığın bir nesnede ne kadar parladığının ve nesnenin yüzeyinde ne kadar yansıdığının bütünlüğünü kurarız" diyerek ekledi.

Bu nedenle elbisenin durumu hakkında ise bir grup insan mavi ve siyah (ya da yansıma) elbisenin hakkında büyük bir ilizyon olduğuna karar verirken; başka bir grup ise, beyaz ve altın sarısı (ya da gölge ve daha çok yansıma) elbisenin hakkında az bir nedenle illüzyon olduğunu savunuyor.

30 Yıldır araştırıyorum böylesini görmedim

Wired’a açıklama yapan Washington Üniversitesi renk araştırmacısı Jay Neitz “ 30 yıldır insanların renk algılarını araştırıyorum ve bu şimdiye kadar karşı karşıya kaldığım en radikal vaka” dedi.Neitz tartışmalar hakkında durumun göz fizyolojisi ile ilgili olabileceğini belirtti.

cnnturk

Elif bunu beğendi.

Hayatın ağıtını bilenler anlar ancak.
Değeri değere değen kavrar.




Bilgi kokmayan karşı çıkışlarda cehalet kokusu ve kompleks vardır.







Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
03 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Antalya
Mesajlar
20.169
Seslenildi
1439 Mesaj
Etiketlendi
51 Konu
Standart Cevap: TheDress Elbisenin Rengi
05 Mart 2015
2

Konuyla ilgili ünlü bilim dergisi Wired’e konuşan Washington Üniversitesi Renk Bilimci Jay Neitz ise konu hakkında: “30 yıldır insanların renk algılarını araştırıyorum ve bu şimdiye kadar karşı karşıya kaldığım en radikal vaka†açıklamasında bulundu.

İşin sırrı gölge ilüzyonu

"Işığın nesneler üzerine düşüşünü algılayarak görseli beynimize en doğru şekilde aktaran gözlerimiz bize oyun oynuyor. Bilgisayar ortamında renklerin pantonesi alındığında arka plandaki beyaz rengin elbiseyi beyaz olarak algılayanları yanılttığını görüyoruz. Elbisenin gerçek rengi mavi olarak satışa sunulmuş. Ancak ben dahil bir çok kişinin elbiseyi beyaz – sarı olarak algıladığını belirtmek isterim."

Aslında renksiz

Elbisenin renginin mavi mi beyaz mı olduğu yıllardır düşünülen bir başka soruyu gündeme getirdi. Bazı kesimler evrende renklerin varolmadığını, güneş ışıklarının üzerine düştüğü nesnelerin renklerinin beynimizde yaratıldığı teorisine inanıyor.

Işığı tam alamayan ve gölgede kalan maddelerin renklerini beynimiz otomatik olarak koyultabiliyor. Çünkü beynimiz, çoğu zaman etraftan gelen bütün verileri işleyemiyor ve tam olarak algılayamadığı cisimlerin kabaca neye benzediğini hafızamızdaki verileri kullanarak tanımlıyor. Bu durum tartışma yaratan elbisenin insanlar tarafından farklı renklerde algılanmasına neden oluyor.

cnnturk

Elif bunu beğendi.

Hayatın ağıtını bilenler anlar ancak.
Değeri değere değen kavrar.




Bilgi kokmayan karşı çıkışlarda cehalet kokusu ve kompleks vardır.







Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
03 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Antalya
Mesajlar
20.169
Seslenildi
1439 Mesaj
Etiketlendi
51 Konu
Standart O Elbise Açık Artırmayla Satıldı
16 Mart 2015
3


21 yaşındaki sosyal medya kullanıcısı Caitlin McNeill’in Tumblr hesabına yüklediği fotoğraftaki elbise, bazı insanlar tarafından mavi ve siyah, diğerleri tarafından ise altın rengi ve beyaz olarak görülmüş ve adeta sosyal medyayı ikiye bölmüştü.

Tartışmanın ardından üretici firma tarafından mavi-siyah olduğu duyurulan elbisenin altın rengi ve beyaz olan bir versiyonu üretildi ve bir yardım kuruluşuna gelir sağlamak için online alışveriş sitesi ebay'den açık artırmaya sunuldu.

Söz konusu elbiseye 1.356 sterlin (5 bin 300 TL) ödeyen Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan bir iş adamı, tartışmalara sebep olan elbisenin sahibi oldu.

Satıştan elde edilen tüm gelir Comic Relief isimli İngiliz yardım derneğine bağışlandı.

ntv



Hayatın ağıtını bilenler anlar ancak.
Değeri değere değen kavrar.




Bilgi kokmayan karşı çıkışlarda cehalet kokusu ve kompleks vardır.







Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj