Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Nyenaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
01 Nisan 2015
Bulunduğu yer
"Orada.." (:
Mesajlar
26.918
Seslenildi
1088 Mesaj
Etiketlendi
93 Konu
Ruh Hali
Kotucocuk

Standart Saçlarımı satmak İstiyorum Günah mı?

12 Ocak 2016
1

Peygamberimiz (asm) aynı biçimde, saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah`ın beğendiği yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. Islâm`da bunların her ikisi de yasaktır.

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin, VI/373)

Peruk denilen takma saç, insanın saçından yapılmış ise kesinlikle haramdır.*Onu satmak, satın almak haram olduğu gibi takmak da haramdır.*Çünkü insan değerli bir varlıktır. Mübtezel bir hale getirilip onun saçını veya herhangi bir uzvunu*"zaruret olmadıkça"satmak ve kullanmak haram olur. Peygamber (asm),

"Allah, saçına ekleyen ve eklemek isteyen kadınlara lanet etmiştir."buyuruyor (Mecma`u`l-Enhur).

Ancak peruk deve tüyünden, naylondan veyahut sun`i herhangi başka bir şeyden yapılmışsa onu takmakta beis yoktur. Hakkında hiç bir şey varid olmamıştır. Mesela, hiç saçı olmayan bir kimsen, pek iyi görünmüyorsa ya da bu durumdan rahatsız oluyorsa; başını kapatmak için böyle sun`i bir peruk takmakta ne sakınca vardır. Hadisin lanetlediği şey, kadının saçına insan saçını eklemektir. Ama insan saçı olmazsa bir sakınca yoktur. Mesela, bir kadının saçı kısadır, saçına deve tüyünden ilave edip örgülerini çoğaltırsa asla günah sayılmaz (Mecma`u`l-Enhur).

Bu durum peruğun başörtüsü altına kanulması halindedir.*Ancak peruğu kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır.*Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir.*Peruk ise*bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır.*Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir.*Ama başörtüsü yokken, dışarıda bununla gezebilir mi?Bize gezemez gibi görünen bu konu iyi öğrenilmelidir. (bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi)



..

Roman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
16 Ekim 2016
Mesajlar
4.863
Seslenildi
189 Mesaj
Etiketlendi
63 Konu
Ruh Hali
Ruhsuz
Standart Cevap: Saçlarımı satmak İstiyorum Günah mı?
27 Aralık 2016
2
İlginç ..


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj