AMD Ryzen Threadripper 3970X hız aşırtma rekoru kırdı

AMD Ryzen Threadripper 3970X hız aşırtma testinde dünya rekoru kırdı. AMD’nin duyuracağı en güçlü işlemci olan model, piyasadaki değişiklikleri de beraberinde getirecek.

AMD Ryzen Threadripper 3970X hız aşırtma birincisi

AMD, son zamanlarda piyasaya sunduğu işlemcilerle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ryzen serisinin çok sevilmesiyle birlikte seride yeni modellerin çalışmasına hız veren AMD, 7nm Zen 2 mimarisini kullanarak en güçlü işlemcisini üretti. 32 çekirdek ve 64 iş parçacığına sahip olan yeni işlemci, AMD hız aşırtma uygulaması Ryzen Master’da otomatik hız aşırtma ve Precision Boost Overdrive işlemleriyle hızını 5.75 GHz kadar yükseltti.




Test MSI Creator TRX40 anakart kullanılarak yapıldı. Sıvı nitrojen ile soğutulan işlemcide normal çalışma hızı 3.7 GHz hızından aşırtma yapıldı. Aşırtmayla birlikte yüzde 55 hız artışı yaşayan işlemcide, 32 çekirdek sorunsuz çalışarak işlevini yerine getirdi.

Masaüstü bilgisayarlar için üretilmiş bu güçlü işlemci, 11 farklı hız testini başarıyla tamamladı. Yüksek performans sağlayan bu işlemciyle birlikte AMD ve Intel arasındaki rekabet kızışmış oldu. Son zamanlarda dizüstü bilgisayarlarda da yeni nesil AMD Ryzen‘lerin bulunmasıyla birlikte AMD‘nin kullanım oranında artış yaşanmıştı.

Bu güçlü işlemciyi ABD’de 1.999 dolardan satışa sunan firma, 2020 yılında Threadripper 3970X üst modeli Threadripper 3990X‘i satışa sunacak. Bu modelde 64 çekirdek ve 128 iş parçacığı bulunacak.