Minix İşletim Sistemi

GENEL TANIM
Minix , bütün kaynak kodları mevcut olan serbest bir unix clone’dur. İsminin açılımı mini-unix şeklindedir. Bütün kaynak kodları C diliyle yazılmış olup, içerisinde güçlü bir ANSI-C compiler bulundurur.
Minix ‘in yazılma amacı : Gerçek bir işletim sistemini parçalara ayırmak için kullanılan deneysel bir işletim sistemidir. Kullanıcıların kendi kişisel bilgisayarlarında Unix’in çalışma sistemini öğrenmelerini amaçlar.
Unix 6.0 AT&T lisansı altında – kaynak kodları açık bir şekilde – ve kolay bulunabiliyordu. Unix 7.0 piyasaya sürülmesi sırasında kaynak kodların açık bir şekilde olmasının ticari amaçlı kullanılabileceğini fark etti. Unix’in 7.0 dan itibaren açık kod sistemini terk etti. Fakat işletim sisteminin sadece teori üzerinde anlatılması , öğrencinin işletim sistemi hakkında yeterli bir bilgi kazanmasına engel oluyordu.

Mr. Tatenbaum öğrencilerin üzerinde değişiklik yapabilecekleri Unix 7.0 !a uyumlu bir işletim sistemi yazdı ve buna mini unix (minix) ismini verdi. Şimdi bu işletim sistemi 1984 den bu yana işletim sisteminin iç yapısını görmede kullanılıyor.
Minix versiyonları
1984 Minix
1987 Minix 1.0
1992 Minix 1.5 (intel,macintosh,amiga,atari,SPARC)
1996 Minix 1.7.2
1997 Minix 2.0.0 (intel )
1998 Minix 2.0.2
Ayrıca minix linux’ın temelini oluşturur. Linus torvalds minix’in daha gelişmiş bir modelini tasarlamaya karar vermiş ve bu da linux’ın doğuşu olmuştur. (25 Ağustos 2001)
Minix Yapısı[değiştir]
Minix Unix’e göre daha modüler yapıdadır. Kullanıcı görüşü açısından
Unix ile tam uyumlu olmasına karşın iç yapısı Unix den farklıdır. Örneğin Minix’in dosya sistemi tamamen işletim sisteminin bir parçası değildir. Fakat bir kullanıcı programı olarak çalışır. Bir çok yardımcı program cat,grep,ls,man,make... shell üzerinde bulunur ve bunlar Unix fonksiyonları ile aynı görevi görürler. Shell ise Bourne shell yapısındadır.Minix Unix kadar etkin değildir., çünkü okumak için tasarlanmıştır. Minix en büyük özelliğinden biriside çok az alan kapsamasıdır. İlk versiyonlarında 5mb yer kaplayan minix’in en son versiyonu 2.0 20mb yer kaplamaktadır.

Kullanıldığı platformlar
Kişisel bilgisayarlar (PC) geniş uygulama alanına sahip olduğundan ve geniş çapta kullanıldığı için minix ilk sürümünden itibaren kişisel bilgisayarları desteklemiştir. Minix’in 1.5 versiyonu atari,amiga,macintosh ve Sparc platformlarını da desteklemektedir. Ayrıca değişik enstitüler tarafından yürütülen projeler kapsamında Solaris-minix, mac-minix,palm-minix gibi minix yeni türevleri ortaya çıkarılmıştır.
Minix bir Çok türevi olmasına karşın resmi olarak www.minix.org adresi ile temsil edilmektedir. Ayrıca minix kullananlar kurdukları bir haber grubu ile sorunlarını ve çözüm yollarını paylaşmaktadırlar. 1987 den beri faaliyet gösteren haber grubu : comp.os.minix şu anda 40 bin üyeye sahiptir.
Minix 2.0 özellikleri
62000 satır kod
Multi programs
Protected çalışma modu 286,386,486 ve pentium için
RS-232 Com portu desteği
Üç veya daha fazla kullanıcının bir bilgisayarda çalışması
Tümü Kaynak kodlar C ‘de
Extended memory desteği
ANSI-C compiler içerir
Kabuğu Bourne shell’e benzer
TCP/IP desteği vardır
200 yardımcı program bulunur
Kütüphanesinde 300 fonksiyon bulunur
Beş tane kelime işlemci (emacs subset, vi clone, ex, ed, and simple screen editor)
40.000 kelime üzerinde yazım hatası tespiti yapabilme