Ubuntu 16.04 LTS yüklü bilgisayarınızı güncelleme artık çok daha kolay olacak. Canonical kullanıcılarının işini kolaylaştıracak servisini hayata geçirdi.



Linux 4.0 sürümünün sunulmasıyla birlikte çekirdek (kernel) paketlerinin bilgisayarın yeniden başlatılması gerekmeden güncellenmesi özelliği gelmişti. Bu özelliği ilk kez sunan Linux dağıtımı ise Canonical tarafından geliştirilen Ubuntu olacak. Hem de Canonical bunun karşılığında herhangi bir ücret de talep etmiyor.

Ubuntu 16.04 LTS ile birlikte canlı çekirdek yamalama
Canonical Livepatch Service adı verilen hizmet ile kullanıcıların varolan kurulumlarını kolayca güncelleyebilecekleri belirtiliyor. Ubuntu için sunulan yeni servis Linux 4.4 çekirdeği kullanan herhangi bir Ubuntu 16.04 LTS sisteminde kullanılabilecek.

Bu arada ücretsiz olduğunu belirttiğimiz servisin bir sınırı bulunuyor. Servis üç bilgisayara kadar ücretsiz ve üç bilgisayardan sonra Ubuntu Advantage destek paketlerinden birisinin satın alınması gerekiyor.

Öte yandan bu servisin aslen kurumlar için öne çıktığını da belirtmek gerek. Malum kurumlarda bilgisayar kolay kolay kapatılmıyor. Özellikle de bu bilgisayar bir sunucuysa. Normal kullanıcıların ise güncelleme sonrası bilgisayarını kapatma veya tekrar başlatmayı pek dert etmediği malum.



Canonical Livepatch Service kullanımı

Canonical Livepatch Service kullanımı için bu adresi ziyaret edebilir ve Ubuntu hesabınızla giriş yapabilirsiniz. Daha sonra Livepatch Snap paketini kurarak aktif etmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor.

- sudo snap install canonical-livepatch

- sudo canonical-livepatch enable [Token]




ShiftDelete.Net