Nükleer Enerji Hangi Alanlarda Kullanılır

Günümüzde Nükleer Enerji Kullanım Alanları her geçen artmaktadır. Nükleer Enerjinin elde edilebilmesi için ileri teknolojiye sahip olmak gerekmektedir.

Nükleer enerji atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.

Nükleer Enerji Hangi Alanlarda Kullanılır
Uranyum ya da plütonyum gibi bazı atomların çekirdekleri nötron bombardımanına tutulduklarında patlamakta ve bu çekirdeklerden çok daha küçük kütleli sayılamayacak kadar çok tanecik vererek parçalanmaktadır. Patlama öncesi ve sonrasındaki taneciklerin kütleleri arasındaki fark atom çekirdeklerinin parçalanması sırasında yiten yeni enerjiye dönüşen madde miktarıdır.

Eğer bu olay çok sayıda çekirdekte aynı anda doğarsa bir bomba elde edilir. Bu enerjiyi kullanılabilir duruma getirmek için nükleer reaktörlerde tepkime yavaşlatılır. Böylece elde edilen büyük enerjiyle bir sıvı ısıtılarak elektrik enerjisi üretiminde kullanılır.

Nükleer enerji elektrik üretiminde her ne kadar yasak olsada savaş durumunda birçok ülkede mevcuttur. Ayrıca nükleer denizaltı ve gemilerde kullanılır. Bu gemilerde diğer yakıtlar gibi tekrar doldurma gibi birşey yoktur.