Niobyum ya da sembolü ile Nb, 41 atom numarasına sahip kimyasal elementlerden birisi olup 92,90638 g/mol atom ağırlığına sahiptir. Oda koşullarında metalik gri görünüme sahip olan Niobyum, D-blok elementi olarak bilinir. 1801 tarihinde Charles Hatchett tarafından keşfedilen Nb, doğada niyobit, niobit tantalit mineralleri içerisinde yer almaktadır.

Tantal ile benzer özellikler sergilemesi nedeniyle niobyum ve tantalın mineral halden ayrıştırılmasının oldukça zor olduğu bilinmektedir. Ancak ayrıştırma aşamasında ilk olarak alkali çözeltilerden geçirilen niobyum daha sonra hidroflorik asit aracılığıyla asit kullanılarak ekstrakte edilmektedir.

Çözelti içerisinde yer alan tantal – tantal ekstraksiyonu aracılığıyla ayrıştırılan Niobyum, tantalın ayrılmasının ardından çözeltide kalmaktadır. Kullanım alanları değerlendirildiğinde gaz emici özelliği sebebiyle vakum tüplerinin üretiminde sıklıkla değerlendirilir. Ayrıca yüksek ısılara karşı dayanıklı olması ve paslanmayı önlemesi sebebiyle paslanmaz çelik üretiminde de kullanılmaktadır.

Dünya genelinde üretim değerlerine bakıldığında ilk sırada ABD yer alırken onu Güney Afrika, Avustralya, Norveç, Madagaskar ve Almanya izlemektedir. ABD içerisinde ise Colorado ve Güney Dakoda ilk sırada yer alır.

Alıntı