NLP Teknikleri İle Yaşam Vizyonunu Belirlemek

Bu teknik, NLP araçlarını kullanarak, kendi kendinize koçluk yapabileceğiniz uygulamalardan biridir. Bu uygulama, Yaşam Vizyonunuzu belirlemenize ve yaşamınızı bu vizyona göre yeniden düzenlemenize yardımcı olur. Bütün NLP Teknikleri, düşüncelerinizi ve duygularınızı istediğiniz doğrultuda değiştirmeniz amacıyla geliştirilmiştir.


Yaşam Vizyonu Belirlemek

1. İlk önce, yaşamdaki en büyük değerlerinizi, ideallerinizi ve yapmaktan keyif aldığınız amaçlarınızı netleştirin. Bütün hedeflerinizin, hobilerinizin ve ilgi alanlarınızın birbiriyle olan ortak noktalarını bulun. Uğruna her şeyi yapabileceğiniz, her türlü zorluğa göğüs gerebileceğiniz ideallerinizi yazın. Kendinizi, bütün bunları yaşarken hayal edin.

2. Sizin ideallerinize ulaşmış olan, örnek aldığınız, onun yaptıklarını yapmak istediğiniz bir kahraman belirleyin. Kendinizi, o kişinin yaptıklarını yaparken hayal edin. Bu, sizi çok heyecanlandıran, motive eden bir duygu oluştursun içinizde.

3. Bütün ayrıntılarıyla, hayalinizin içine girin. Detayları büyük bir ustalıkla düzenleyin. Sizi motive edecek bir müzik eşliğinde, hayalinizi baştan sona yaşayın. Mantığınız size bunun saçma olduğunu söyleyebilir. Mantıklı sesinizi iyice kısın. Tamamen durdurun mantığınızın sesini. Ardından, bu durumun size yaşattığı duyguları, tüm vücudunuzda yaşamaya başlayın.

4. Şimdi de, sizi bu hayale motive eden değerlerinizi düşünün. Belki özgürlük, belki güç, belki de paylaşım değeri sizi bu hedefe yönlendirdi. Bu hayali yaşarken, aynı zamanda değerlerinizle uyumlu bir hayatı yaşadığınızı da hissedin. Bu size büyük bir tatmin duygusu yaşatır. Birçok insanın mutsuz olmasının sebebi, değerlerine uygun olmayan bir yaşam sürmeleridir.

5. İçinizdeki sese kulak verin. Bu hayalinize ulaşabileceğinize önce kendi içinizde inanmalısınız. Kendinizle gurur duyduğunuzu, yüksek sesle haykırın. Bu hayale ulaşmaya kendinizi adadığınız için kendinizi kutlayın. Bu hayale ulaştığınız için şükredin. Hayalinizin gelecekte kalmasına izin vermeyin. İstemek, istemeye devam etmeyi beraberinde getirir. İstemek yerine, sahip olmaya odaklanın.

6. Şimdi artık eylem zamanı. Oturarak bu hayale ulaşamazsınız. Ayağa kalkın ve kendinizi bu amaca ulaşmak için harekete geçirin. Vizyonunuza ulaşmak bazen yıllar sürebilir, bazen de çok kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Zaman kavramından bağımsız olarak düşünün. Şimdiden daha iyi bir zaman yoktur. NLP’de en mükemmel zaman, şimdiki zamandır. O halde şimdi, beklemek yerine, YAPIN!

Mustafa Çay Akademi
Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi