İyi Bir Konuşmacı Olmak

İnsanlar farklıdır ve her bir insanın hayata bakışı algı biçimi yöntemi farklıdır. İyi bir konuşma yapmak için sadece görsel algıları yüksek insanlara hitap etmeniz diğer dinleyicilerle olan iletişimi koparacaktır. Sadece işitsel algılara yönelik etkileyici sözcükler ve ağır bir tempolu konuşma yaparsanız bu kez görsel algıları yüksek kesimi kaybedeceksiniz.

İyi bir konuşmacı olmak için;
Kalabalık bir topluluğa hitap ediyorsanız ve bu insanların hepsini aynı şekilde etkilemek istiyorsanız ne yapacaksınız?

Bunun yolu çok basittir. İzleyici kitlenizi oluşturan insanların aslında 3 önemli sınıfa ait olduklarını bilmelisiniz. Bu sınıflar işitsel algılayan insanlar, dokunsal algıları yüksek insanlar ve görsel algıları yüksek insanlar olarak 3 kısma ayrılırlar.

Konuşma metninizi hazırlarken her 3 kısma da hitap etmelisiniz.

Görseller için görsel materyaller kullanmalısınız, işitsel dinleyiciler için kelimelerinizi özenle seçmeli ve yavaş ve anlaşılır konuşmalısınız, dokunsallar için gidip sırtlarını sıvazlayacak haliniz yoktur. Bu nedenle %100 başarılı olarak izleyicilerin hepsine ulaşmanız imkansızdır. Ancak burada beklenen şey yüksek oranda izleyiciyi etkilemektir. Hitabet sanatı püf noktalarını uygulayarak çok daha fazla kişiye duygu ve düşüncelerinizi aktarabilirsiniz.