Koşmak Beyne Doping Etkisi Yapıyor

Beynin kapasitesi konusunda yüz binlerce araştırma bulabilirsiniz. Ancak önemli olan sadece beynin kapasitesi, bir de o kapasiteyi harekete geçirebilmek boyutu var. Uzmanlara göre koşmak beyin kapasitesi üzerinde olumlu etkilere sahip. Nasıl mı?

Beyne olumlu etkileri yeni kanıtlanan eski alışkanlık: Koşmak
Koşarken duygusal ve fiziksel bir içgörü kazanıyor musunuz? Dışarı çıkıp koştuğunuzda rüzgarın yüzünüze vurma hissini ve yalnızca düşüncelerinizle baş başa olma özgürlüğünü seviyor musunuz? Güzel bir koşudan sonra zihninizin berraklaştığını ve yeni bilgileri absorbe etmek için hazır olduğunuzu hissedebilirsiniz ya da koştuktan sonra daha olumlu bir bakış açısına sahip olabilir, daha önce sorun olan şeyler artık sizin için üzücü bir durum olmaktan çıkabilir. Bu duyguların hepsini ya da birini bile daha önce hissettiyseniz size oldukça ilginç bir haberimiz var: Esasında tüm bu duyguların bilimsel dayanağı bulunuyor. Nörobilim alanında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, aerobik egzersizleri bilişsel berraklık ve duygusal olarak iyilik sağlıyor.

Beyin yeni nöronları üretiyor
Güncel bir araştırmaya göre, beyinde yeni nöron doğumunu sağlayan tek aktivite aerobik egersiz.

Geçmişten gelen bilgiler ışığında hepimiz belli bir miktarda nöronla doğuyoruz ve yetişkin olana kadar beyinde yeni nöronlar üretilmiyor. Güncel araştırmalar ise bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. Hayvanlarda yapılan deneyler ortaya çıkarıyor ki, yaşamımız boyunca sürekli olarak beyinde yeni nöronlar üretilmeye devam ediyor. American Academy of Clinical Neuropsychology başkanı Karen Postal, yeni nöronların doğumunu tetikleyen tek aktivitenin hareketli aerobik egzersizler olduğunu dile getiriyor ve ekliyor: ‘Eğer yaptığınız egzersiz 30-40 dakika boyunca sizi terletiyorsa, bu durum yeni beyin hücrelerinin doğmasını sağlıyor.’ Bu noktada pedal mili üzerinde veya açık havada ter atmanın beyin sağlığınız için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Koşan insanlar olumsuz duyguları daha çabuk atlatıyor

Aerobik egzersizler olumsuz duyguların azalmasına yardımcı oluyor.

Emily Bernstein ve Richard McNally’nin yürüttüğü bir araştırmaya göre, aerobik egzersiz aynı zamanda olumsuz duyguların da azalmasına yardımcı oluyor. Halihazırda koşucu olan Bernstein bu konuda şunları dile getiriyor: ‘Aktif olduğumda kendimi daha iyi hissettiğimi fark ettim.’

Bu durumun nedenini ve tam olarak bu egzersizin etkisini öğrenmeye çalışan Bernstein, partneriyle yürüttüğü çalışmada, katılımcıların egzersiz değişimi sırasındaki duygularına verdiği reaksiyonlar inceleniyor. Katılımcılardan öncelikle 30 dakika gerinme veya tempolu koşu yapmaları isteniyor ve daha sonra 1979 yapımı The Champ adlı duygusal filmin final sahnesi izlettiriliyor. Araştırmalar sonucunda, koşmayı tercih eden kişilerin, gerinmeyi tercih eden kişilere göre üzücü deneyimleri daha çabuk atlattığı ortaya çıkıyor.

Çalışma belleği geliştirilebilir
Lin Li’nin yürüttüğü ‘Acute Aerobic Exercise Increases Cortical Activity during Working Memory: A Functional MRI Study in Female College Students‘ adlı araştırmada kısa ve yoğun aerobik egzersizlerin, bilişsel işlev üzerindeki etkisi araştırılıyor.

Araştırma, kısa ve yoğun aerobik egzersizi seansının işleyen bellek üzerindeki etkisini araştırıyor. 15 genç kadının katıldığı araştırmada, katılımcıların aerobik egzersiz seansından sonra hafıza görevleri üzerinde çalışırken MR’ları çekiliyor. MR sonuçlarında korteks ve sol frontal yarıkürede kontrol sürecinde gelişme gösteren sinyaller bulunuyor. Bu bulgular ışığında araştırmacılar şunları dile getiriyor: ‘Yoğun ve kısa egzersizlerin işleyen belleğe makro nöral seviyede katkı sağladığını öğrendik.’ Bu araştırma aynı zamanda aerobik egzersizle hafıza gelişimi arasındaki bağlantıyı da kanıtlıyor.

Gelecek sefer dışarı koşmaya çıktığınızda bilin ki, kendiniz için oldukça iyi bir şey yapıyorsunuz. Yalnızca beyin sağlığınıza nörolojik seviyede katkıda bulunmuyorsunuz, aynı zamanda duygusal sağlığınıza da olumlu anlamda katkı sağlıyorsunuz. Hafıza gibi bilişsel yetenekleriniz bu egzersizler sayesinde gelişecek ve hayata bakışınız daha pozitif olacaktır. Eğer henüz koşmaya başlamadıysanız, bu özellikleri öğrendikten sonra artık tam sırası.