Mocha Nasıl Yapılır?




Mocha en tatlı kahvelerden biridir. İçinde vanilya tozuyla değişik aromalı şuruplar vardır. Sıcak soğuk her türlü servise uygundur. Latteye çok benzese de asla bir latte değildir. Çünkü onda lattede olmayan bir şey vardır; o da çikolata tozu. Çikolatanın kahveyle uyumunu seviyorsanız mocha vazgeçilmeziniz olacaktır.

Mocha Nasıl İçilir?

Mocha, verdiği tatla kahve müdavimlerinin vazgeçilmezi halini alarak özellikle son zamanlarda sıkça tüketilmeye başlanan bir tür kahve çeşididir. Amerikan buluşu olan mocha, kahve kültürünün anavatanı sayılan İtalya ve Fransa’da tüketilmemektedir. Bunun nedeni olarak da mocha yapımının latte yapımına oldukça çok benzemesi görülmektedir. Aynı zamanda mocha adını, Yemen’in Moka isimli liman şehrinden aldığı da bilinmektedir.


Mochayı bir tür latte çeşidi olarak da tanımlamak oldukça mümkün. Çünkü mocha yapılışı latte yapımına çok benzemektedir. Bu iki kahve çeşidi de espresso ve köpürtülmüş sütten yapılmaktadır. Mocha ve latte arasında ki fark ise mochaya ilave edilen çikolata tozundan kaynaklanmaktadır.


Son zamanlarda oldukça sık tüketilmeye başlanan mochayı sizde evde kendiniz yapabilir ve sevdiklerinizle oldukça tatlı olan bu lezzeti paylaşabilirsiniz.


Mocha Nasıl Yapılır ve Mocha Nasıl İçilir?
Mocha yaparken hemen hemen tüm kahve çeşitlerinin içeriğinde olduğu gibi espresso kullanılacaktır. Bunun için espresso cezvesine yada espresso makinesine ihtiyacınız vardır. Evde mocha yapımı için vereceğimiz tarif makineyle yapılan espresso için geçerli olup cezvede esppresso yapmak için ise latte nasıl içilir yazımıza göz atabilirsiniz.



Mocha yapmak için gerekli malzemeler;






  • 20 gram öğütülmüş kahve (espresso için uygun olmalıdır)
  • Çikolata pudrası
  • Bir su bardağı süt
  • 1 buçuk kaşık kadar sıcak çikolata tozu yada şurubu
Mocha Tarifi;



Mocha yapımında kahveyle çikolatayı birbirine çok iyi kombine etmeniz gerekmektedir. Mochanın tam olarak sırrı aslında bundan ibarettir. Sütü istediğiniz gibi ilave ederek ister sıcak ister soğuk mocha elde edebilirsiniz.






  • Öncelikle espresso makinesinin su haznesine suyu doldurun. Suyun taze ve arıtılımış olması en az kahvenin kalitesi kadar önemlidir.
  • Suyu hazneye koyduktan sonra makinenin metal kahve haznesini ısıtın. Bunun için metal hazneyi kaynar suyla kısa bir süre ısıtabilirsiniz.
  • Kahveyi metal hazneye sıkıştırarak koyun ve ve makineyi çalıştırın.
  • Elde ettiğiniz espressonun üzerine yaklaşık 1,5 yemek kaşığı kadar çikolata tozu ilave edin ve karıştırın.
  • İster sıcak ister soğuk sütü bardağın üst kısmında 2cm boşluk kalacak şekilde yavaşça dökün.
  • Daha sonra çikolata pudrasını bardağın kenarlarına yapışacak şekilde serpiştrin. Ve kalan sütü bardağın ortasından yavaşça ilave edin. Evde hazırlanan mocha artık içime hazırdır.
  • İsterseniz hazırladığınız mochanın üzerine çırpıcı ile köpürttüğünüz süt yada kremayı ilave edebilirsiniz. Daha sonra üzerine çikolata tozu ya da tarçın ekleyerek farklı bir tat yaratabilirsiniz.
  • Çikolata tozu yerine de parça çikolata yada çikolata şurubu kullanılabilir. Aynı şekilde hazırladığınız mochanın üzerine kullandığınız çikolata parçaları ilave edebilirsiniz.
Not: Eğer evinizde espresso makinesi bulunmuyorsa cezveyle hazırladığınız espresso da mocha yapımı için kullanılabilir. Espressoyu cezveyle hazırladıktan sonra geri kalan adımları uygulayıp kafelerde yapılan mochanın aynısını evde yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.