Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Kokteyl ve Meşrubat (https://www.forumunuz.com/kokteyl-ve-mesrubat/)
-   -   Vermut Nasıl İçilir? (https://www.forumunuz.com/kokteyl-ve-mesrubat/58801-vermut-nasil-icilir.html)

Nyenaira 21 Aralık 2015 09:41

Vermut Nasıl İçilir?
 
Vermut; şarabın alkolle takviye edilip, güzel kokulu çeşitli baharatlarla aromatize edilmesiyle elde edilen içecektir. Aromatizasyonu için genelde tarçın, kakule, pelin otu, mercanköşk gibi bitkilerle yapılır. Geçmişte bu aromatizasyon işlemi aslında vermut yapımında kullanılan kalitesiz ve ucuz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştır. Günümüzde de vermut yapımında yine özelliksiz ucuz şaraplar tercih edilmektedir.

Alkol oranı % 17 – 18 olan vermut, ilk kez 18. yüzyıl ortalarında İtalya’da ticari olarak üretilmiş ve tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Dolayısıyla vermutun bir İtalyan içkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şarabın üretildiği her ülkede, vermut üretimi de mevcuttur. Günümüzdeki en önemli vermut üreticisi ülkeler İtalya ve Fransa’dır.



Vermut Nasıl Üretilir?
Beyaz üzümlerin fermantasyonu sonucu oluşan şaraba, pelinotu başta olmak üzere çeşitli baharatlar eklenip tatlandırılır. Ardından alkol ve şeker de eklenerek damıtılır. Gerektiğinde karamel veya mitsel de tatlandırma için kullanılır.

Litresinde en az 100 ml şarap içerir. Vermut üretiminde karanfil, ardıç, ıhlamur, kekik, hindistancevizi gibi otlar da kullanılıyor. Bu otlar 3-4 gün sıcak suda bekletildikten sonra sıkılarak özü şaraba eklenir.

Vermut Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak 4 çeşit vermut bulunur:

Ekstra Sek (Extra Dry): “Fransız vermut” olarak da isimlendirilen bu tür, genellikle kokteyl yapımında kullanılır. Sadece buz veya gazoz, tonik, yeşil zeytin, meyve suyu ve limon kabuğu gibi karışımlarla tüketilebilir.
Beyaz (Bianco): Martini yapımında kullanılan vermut çeşididir. Birkaç parça buz ve limon dilimleri veya tonikle keyfine varabilirsiniz.
Kırmızı (Rosso): “İtalyan vermut” veya “tatlı vermut” olarak da anılır. Renklendirilmesinde karamel kullanılır. Aperatif olarak tüketilir.
Rose: Ekstra sek ve beyaz vermut arasında, az karamelli, pembe renkli bir vermuttur. Dolgun ve zengin tadının keyfini çıkarabilmek için buz ve gazoz veya soda-tonik karışımlarıyla tüketebilirsiniz.

Vermut Nasıl İçilir?
Aperatif olarak: Vermutu yemeklerden önce iştah açıcı olarak tüketebilirsiniz. Aperatif olarak tercih edilen vermut daha çok tatlı olan kırmızı vermuttur. Bir kadehten fazla tüketilmez.

Kokteyllerin içinde: Özellikle ekstra sek ve beyaz vermut, kokteyllerde kullanılan vermut çeşitleridir. Ama kırmızı vermutun da kokteyllerde kullanıldığı olur. Martini ve Manhattan kokteyli bu vermutlardan hazırlanır.

Yemek pişirirken: Yemeklerde beyaz şarabın yerine sıklıkla kullanılan vermut, alkolle takviye edilmiş olduğu için şarabın aksine çabuk ekşiyip bozulmaz. Bu nedenle tercih edilen bir malzemedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:18.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem