Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecektir. Kısrak sütü, süt şekerince zengindir. Beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir tarihi vardır. İlk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.

Kefir ile çok benzeyen kımızın alkol miktarı kefirden oldukça fazladır. İnsana güç verici bir etkisi vardır. Kokusu yayık ayranı veya ekşi peyniri andırır. Çalkalanınca köpürür.



Bir zamanlar kımız propagandası oldukça sık yapılmıştır ve çok rağbet görmüştür. Ancak yoğurt rekabeti karşısında bir çok yerde önemini kaybetmiştir. Kımıza hala değer veren ülkelerin başında Rusya gelir. Rusya’da kımızın hammadde ihtiyacını karşılamak için çok sayıda hara bulunmakta ve yaklaşık 250 bin civarında kısrak yetiştirilmektedir.

Kımız Çeşitleri Nelerdir?
Kımızın bileşimi, yapıldığı hammaddeye ve işleniş şekline göre çok az farklılık gösterir. Laktik asit ve alkol miktarına göre çeşitli tiplerde işlenir. Zayıf, normal ve sert kımızlardaki asit ve alkol oranları aşağıdaki şekildedir:

Zayıf kımız tipi: % 0.7 laktik asit, % 1 alkol
Normal kımız tipi: % 1.1 laktik asit, % 1.8 alkol
Sert kımız tipi: % 1.8 laktik asit, % 2.5 alkol

Kımız Nasıl İçilir?
Kımız, yemeklerle birlikte tüketilebilir.
Keyif için tek başına kımız içilebilir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahiptir ve alkol oranı oldukça düşüktür. Bu nedenle her yaştan insan tarafından tüketilebilir.

Kımız oldukça faydalı bir içecektir. Kemik ve eklem sağlığına iyi gelir, kan akışını hızlandırır, kalp damar sağlığı için yararlıdır.
Düzenli olarak sabah aç karnına bir çay bardağı içildiğinde mide ve bağırsak problemlerine iyi gelmektedir.

Kımız bakır bardaklarda servis edilmektedir. Ancak günümüze ulaşması zor olmuştur. Bu nedenle istediğiniz bardakta içebilirsiniz.

Bu sayfada yer alan bilgiler herhangi bir teşhis ve tedavi amacı içermez. Bu maddeyi düzenli tüketmeye başlamadan önce mutlaka bir uzman görüş almanız önerilir.