Sağlam mutfak kültürüne sahip ülkelerin mutlaka kendilerine has içkileri de bulunur. Limoncello da özellikle Güney İtalya’nın sofra kültürünün vazgeçilmez öğelerinden biri. Basit olarak limon likörü diye adlandırabileceğimiz limoncello yemeklerden sonra hazma yardımcı olması için ikram edilen tadımlık bir içkidir. %28-32 oranında alkol içerir. Popülerliği son dönemde ABD, Kanada, İngiltere, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da artmıştır ve limoncello bu ülkelerde artık tatlı menüsünde yerini almıştır.

Limoncello Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
15 adet dış yüzeyi pütürsüz limon
Dekor bıçağı ya da rende
Orta büyüklükte ve kapaklı kavanoz
1 şişe votka
5 fincan su
5 fincan şeker
Süzme işlemi için kağıt kahve filtresi yahut tülbent
Cam şişe



Hazırlanışı:

İlk adımda; 15 adet limonu seçerken kalın kabuklu ve mümkünse güzel kokulu olmalarına dikkat edin.
Güzelce yıkadığınız limonları kurulayın ve ardından dekor bıçağı ile kabuklarını soyun veya rendeleyin. Dikkat etmeniz gereken nokta, limonların sadece sarı kısmını bu işlemden geçirmeniz. Kabuğun altındaki beyaz kısım karışırsa likörünüz acı bir tat alır. Limon kabuklarınızın rendesini bir kavanoza koyun ve üzerine 1 şişe votka ekleyin. Ardından kavanozun ağzını kesinlikle hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Bu karışımı ışık almayan ve serin bir yerde 20-30 gün kadar bekletin.
İkinci adımda; bekleme süresi bitiminde 5 fincan suya 5 fincan şeker koyup karıştırarak kaynatın ve ılımaya bırakın. Ilıyınca bu karışımı votka ve limon kabuklarının olduğu kavanoza ekleyin. Kapağı kapatıp çalkalayın. 20-30 gün daha aynı şekilde muhafaza edin. Süre ne kadar uzun olursa aroması da o kadar yumuşak ve hoş içimli olur.
Üçüncü adımda; süre bitince karışımı süzün. Bu işlem için tülbent ya da kağıt kahve filtresi kullanabilirsiniz. Süzme işlemini birkaç kere tekrarladıktan sonra likörünüzün berraklaştığını görürsünüz. Ardından elde ettiğiniz likörü ağzı kapalı cam şişede buzdolabında saklayabilirsiniz.
Limoncello Nasıl İçilir?
Limoncello, güzel bir yemekten sonra hazmı kolaylaştırması için ikram edilen tadımlık bir içkidir demiştik. Servis edilirken daha önceden buzlukta soğutulmuş likör kadehleri kullanın. Yanında limonlu kek gibi tatlılarla birlikte ikram edebilirsiniz. Limoncellonuzu kesinlikle soğuk yerde saklayın ve mutlaka soğuk servis edin.