Sake, pirinç ve tahıl tozundan üretilen japonların milli içkisidir. Sakenin tadı rakıya ve şaraba benzetilse de içimiyle ve yapımıyla kendine has bir kültür oluşturmaktadır. Dünya mirası listesine alınan sake, yaklaşık 2000 yıldır Japon kültürünün bir parçası olarak tüm Dünya’da tüketilmektedir. Sake, yapılışı, ikram ediliş şekli ve içim tarzıyla aslında bir çok içkiden farklı bir yerde durmaktadır. Uzak doğudan gelen bu tadı sizler için araştırdık.

Sake Nedir?
Sake, kabuklarından ayrılmış pirinç taneleri, maya, doğal kaynak suyu ve pirinçteki nişastayı parçalayarak mayayla birlikte alkol oluşumuna yardım eden gojiden oluşmaktadır. Sakenin yaklaşık olarak 2000 civarında çeşidi olduğu söylenmektedir. Şeffaf bir renge sahip olan sakenin alkol oranı yaklaşık %17-18 civarındadır ve içimi oldukça kolaydır.



Sake Nasıl Yapılır?
Sake yapımına ilk olarak pirincin su ile karıştırılarak mayalanmasıyla başlanır.
Buharla ısıtılarak hamur haline getirilen pirinç elle yoğurulur.
Daha sonra fıçılara konup tekrar su ile karıştırılır ve tekrar mayalanmak üzere 8-10 gün boyunca bekletilir.
Şişelere konularak içime hazır hale getirilir.
Pirincin öğütülme oranına göre sake de çeşitlere ayrılmaktadır. Pirincin iç kısmında nişasta yoğunluğu kabuk kısmına göre daha fazladır. Sakenin ham maddesi nişasta olduğu için de pirinç ne kadar çok öğütülürse sake o kadar çok kaliteli olmaktadır. Sake öğütülme oranına bağlı olarak dört ana gruba ayrılmaktadır.

Honjouzoushu: Diğer bir sake türü olan junmaishu ile benzerlik göstermektedir. Farklı olarak daha çok alkol katılmasıyla pirinçteki aromanın salımı arttırılmıştır. İçimi kolaydır ve ilk kez sake içenler için önerilmektedir.
Junmaishu: Pirincin %30 oranında çekilmesiyle elde edilen bir sake türüdür. Kokusu tok tadı daha yoğundur.
Junmai ginjoushu: Meyve aromalıdır. Pirinç %40 oranında çekilmiştir ve kokusu diğer türlere göre daha güçlüdür.
Junmai daiginjoushu: Pirincin en az %50 oranında çekilmesiyle elde edilir. Dışarıdan hiçbir şekilde alkol ilavesi yapılmaz. Bu yönüyle en kaliteli sake çeşididir. İçimi çok kolaydır ve kokusu da oldukça hafiftir.
Sake Nasıl İçilir?
Sake ister soğuk ister sıcak her türlü tüketilebilinir bir içkidir. Sakenin olduğu porselen şişe buz dolu bir kaba konulur ve soğutulur. Aynı şeklide kaynar suyu içine koyarak da ısıtılabilir. Genellikle yemek yerken içilen sake barlarda da tüketilebilir. Porselen bir şişe ve porselen ufak bir bardakta ikram edilir. Sake şişesine coisi, içilen kaba ise sakazuki denir. Yanında özel olarak bir meze sunulmasa da sakenin yanına en çok deniz ürünleri ve kırmızı et yakışmaktadır. Sake içme kültürünün diğer içki türlerine göre en ilginç özelliği ise sake içenin kendi bardağını doldurmamasıdır. Özellikle iki kişi sake içerken karşı taraf sakeyi doldurur.

Eğer değişik tadlara açıksanız kendine has Japon kültürünün bir ürünü olan sakeyi denemenizi önermekteyiz. Afiyet olsun.