Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Kokteyl ve Meşrubat (https://www.forumunuz.com/kokteyl-ve-mesrubat/)
-   -   Süt Nasıl İçilir? (https://www.forumunuz.com/kokteyl-ve-mesrubat/58825-sut-nasil-icilir.html)

Nyenaira 21 Aralık 2015 10:19

Süt Nasıl İçilir?
 
Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen besin değeri son derece yüksek beyaz sıvıdır. Yağ, laktoz, protein, mineral madde ve sudan oluşan kompleks bir karışımdır.

Sağlıklı bir hayat için süt tüketimi oldukça önemlidir. İçerdiği kalsiyum sayesinde sağlıklı kemiklere sahip olursunuz, ayrıca kalsiyum zayıflamaya yardımcıdır. Doğduğumuz günden itibaren süt tüketimimiz başlar. Ömrümüzün sonuna kadar da sağlıklı bir hayat sürebilmek için düzenli şekilde tüketmeye devam ederiz.



Süt zengin bir D vitamini içeriğine sahiptir. Bunun yanında magnezyum, fosfor, protein, B 12 vitamini, A vitamini ve C vitamini de içerir.

Günlük hayatta 3 çeşit sütle karşılaşırız:

Bunlardan ilki sokakta açık şekilde satılan, eskiden daha yaygın olan ancak günümüzde seyrek bulunan süt. Bu sütlerin içinde mikropların üreyip gelişmesi daha kolay gerçekleşmektedir. Üstelik satıcılar daha fazla süt satabilmek veya dayanıklılık süresini artırabilmek için süte su ve çeşitli kimyasallar ekleyebilmektedirler.

Bir diğer grup pastörize sütlerdir. Bunlar yüksek derecelere kadar ısıtılıp ardından soğutulur. Protein yapısındaki denatürasyon oranı düşüktür.

Üçüncü grup süt ise, UHT uzun ömürlü sütlerdir. Çok daha yüksek ısılarda işlemlerden geçirilirler. Bu yüksek ısı ile sütün kendi proteinlerinin de denatüre olduğu bilinmektedir.

Besleyicilik ve daha az mikroba maruziyet için pastörize süt tüketimi önerilir.

İnsanoğlunun 5000 yıldan beri süt içtiği bilinmektedir. Sütün saymakla bitmeyen faydaları nelerdir? Daha sağlıklı bir yaşam için sütü nasıl içmelisiniz? Sizin için araştırdık.

Sütün Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı kemik ve dişlere sahip olmak için süt içmek şart.
Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını önlüyor.
Beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor.
Kalp damar sağlığına iyi geliyor.
Kolesterolü düşürür.
Kronik bronşiti önlüyor.
Bağırsak kanserinin önlenmesine yardımcı oluyor.
Osteoporozdan koruyor.
Sindirim sistemini düzenliyor.
İçerdiği A, B, C, D, E, K vitaminleri ile hayati değer taşıyor.

Süt Nasıl İçilir?
Yaş Gruplarına Göre Süt Tüketimi
Büyüme oranı ve kalsiyum alımı arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Bu nedenle her gün düzenli şekilde süt içen çocuklar ve gençlerin, az süt içenlere oranla daha hızlı büyüdüğü görülmektedir. Ayrıca yine düzenli süt tüketimi, hafıza, dikkat, soyut düşünce, konsantrasyon gibi zihinsel yeteneklerin gelişimine de yardımcıdır. Günde 2 bardak süt ve 1 porsiyon sütlü ürün, bu yaş grubu için tavsiye edilen miktardır.

Yetişkin ve yaşlıların günlük ortalama 2 bardak süt tüketmesi önerilir. Yetişkin bir insan günde 1 lt süt içtiğinde günlük gıda ihtiyacının yaklaşık % 25 – 30’unu karşılayabilmektedir. Yaşlılık döneminde enerji alımı azaldığından yetersiz beslenme riski artacağı için, dengeli beslenmenin yanında süt tüketimini devam ettirmek önemlidir.

Hamilelik döneminde süt tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü anne karnındaki bebeğin de kalsiyum ihtiyacı vardır. Süt veren annelerin ve menopoz dönemindeki kadınların da günde 3-4 bardak süt tüketmeleri önerilmektedir.

Süt İçmenin Püf Noktaları
Süt, kolay bozulan bir besin maddesidir. Bu nedenle günlük tüketilmelidir.

Pastörize sütün kapağı açılmadan önce oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Ancak kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.

Sütü sıcak olarak içmek, mide boşaltım hızını yavaşlattığı için zayıflamaya yardımcıdır.

Uyumadan 2 saat önce süt tüketmek, daha rahat ve kolay uyumayı sağlar.

İhtiyacınızdan fazla süt tüketmemeye özen gösterin. Fazla süt tüketimi, fazla yağ sebebiyle kilo problemi yaratabilir. Ayrıca fazla kalsiyum alımı sebebiyle demir yetersizliği gözlenebilir. Bu da kansızlığa sebep olmaktadır. Ayrıca süt, yetişkinlerin sindirim sisteminde problem yaratabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığınız varsa süt tüketimi konusunda doktora danışmanızı tavsiye ederiz.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem