Erik, gülgiller familyasından çok yıllık bir ağaçtır. Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve savaşlar sebebiyle adapte olmuşlardır. Türkiye’de 200 çeşidin üzerinde erik yetiştirilir. Ülkemizdeki en tanınmış erik çeşitleri; can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.

Bol miktarda B vitaminleri içeren erik, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da zengin bir meyvedir. 100 gram taze erik, 66 kaloridir. Meyve olarak tüketilen erik, aynı zamanda komposto yapımında, kurutularak hoşaf yapımında, reçel ve pestil yapımında kullanılır.



Erik Kompostosunun Faydaları Nelerdir?
Öncelikle erik kompostosu vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya yardımcıdır.
Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak böbrek mekanizmasını güçlendirir.
Taze erik bol miktarda C vitamini içerir ve günlük A vitamini ihtiyacımızın % 8’ini karşılar.
Kemik sağlığına katkı yapar.
Bağırsakları çalıştırarak kabızlığa iyi gelir.
Yemekle birlikte veya yemekten sonra tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Erik Kompostosu Nasıl İçilir?
Malzemeler:
1 kg kırmızı erik (dilerseniz farklı bir erik de kullanabilirsiniz)
3 su bardağı şeker
2,5 litre su
5 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın

Hazırlanışı:

Erikleri bol suyla iyice yıkayın.
Dilerseniz çekirdeklerini ve çöplerini veya sadece çöplerini ayıkladıktan sonra tencereye koyun.
Üzerine şeker, karanfil, tarçın ve suyu ilave edin.
Kaynayana kadar karıştırın.
Kaynadıktan sonra 15 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Piştikten sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyun ve 1 saat soğumasını bekleyin.

Bu sürenin ardından erik kompostonuz hazırdır. Servis edebilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında serinlik arayanlar için sağlıklı bir ferahlatıcıdır.