Şeftali, verdiği lezzetle yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olarak hayatımıza tat katmaya devam etmektedir. Akdeniz iklimine hakim yerlerde yetişen şeftalinin ağaç boyu genellikle 2-2.5 metre olup genellikle yaz aylarında meyve verir. Bu tatlı meyvenin ilk olarak Çin’den tüm Dünya’ya yayıldığı düşünülmekte ve Türkiye’de ise yoğun olarak Bursa ve çevresinde yetiştirilmektedir.

Şeftalinin meyvesi ile birlikte suyu da tüketildiği gibi çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir. Şeftali çekirdeğinde bulunan kükürt oranı oldukça düşük olduğu için alternatif enerji kaynağı olarak görülmektedir. Özellikle kalorifer sistemlerinde, tavuk çiftliklerinde, seralarda, hamamlarda kullanılarak bir çok uzman tarafından çevre kirliliğini azaltıcı yenilebilir enerji kaynağı olarak önerilmektedir.



Şeftalinin çevreye sağladığı bu katkısının dışında insan vücuduna verdiği faydalarda azımsanmayacak kadar çoktur. A, B ve C vitamini açısından oldukça zengin olan şeftalinin yapısında potasyum, magnezyum, demir ve fosfor gibi sağlıklı yaşam için oldukça faydalı mineraller de bulunmaktadır.

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
Günlük olarak alınan bir adet şeftali C vitamini ihtiyacının %18’ini karşılamaktadır.
Şeftalinin yapısında bulunan A vitamini görme fonksiyonlarını düzenlediği gibi akciğeri kansere karşı korumaktadır.
Yüksek kan basıncını dengelemek için de şeftali önerilmektedir. Yapısında bulunan potasyum miktarı sayesinde kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyona yakalanma riskini düşürür.
Hazmı kolaylaştırır ve besinlerin daha iyi emilmesini sağlar.
Şeftalinin yapısında ayrıca çok miktarda antioksidan bulunmaktadır. Vücutta bulunan ödemleri atarak ödem söktürücü olarak da tavsiye edilmektedir.
Uyku problemi yaşayanlarda olumlu etkiler gösterir.
Bağışıklı sistemini koruyarak da hastalıklara karşı direnç kazandırır.
Daha birçok faydası olan şeftaliyi sadece yaz aylarında değil kışında tüketmeniz mümkündür. Konservelerini ve kompostosunu yaparak şeftalinin faydalarından kışında yararlanabilirsiniz.

Şeftali Kompostosu/Konservesi Nasıl Yapılır ve Şeftali Kompostosu Nasıl İçilir?
Yemeklerden sonra tatlı olarak tüketilen şeftali kompostosunu konserve yaparak da kış aylarında tüketebilirsiniz. Evde yapılan şeftali kompostosunun kapağı açılmadığı sürece raf ömrü yaklaşık olarak bir yıldır. Kapağı açılan komposto ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.

Şeftali kompostosu yapmak için gerekli malzemeler;

1 kg şeftali
2 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı sirke
2 lt su
Karanfil
Şeftali kompostosunun yapılışı;

İsterseniz kabuklarını soyarak isterseniz de soymadan şeftalileri küp küp doğrayın.
Derin bir kapta suyla sirkeyi karıştırın ve doğranan şeftalileri içine atın.
Yüksek ateşte 2 su bardağı şekeri ve 2 lt suyu derin bir tencerenin içinde karıştırarak kaynatın.
Kaynayan şekerli suyun içine sirkeli suda beklettiğiniz şeftali parçalarını ve karanfilleri atın. 5-6 dakika boyunca kaynatmaya devam edin. Bu süre şeftalinin sertliğine göre değişebilir.
Daha sonra tabaklara alarak servis edebildiğiniz gibi kavanozlara koyarak da güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.