Meraklı Batılı

Eskiden Batı basınında Türkiye ile ilgili bir haber olduğu zaman hemen bunun haberini yapar yayınlardık. Ama o haberler o kadar ender çıkardı ki, hepsi önemli haber muamelesi görürdü.

Şimdi ise Batı medyasında Türkiye ile ilgili o kadar çok haber çıkıyor ki, hepsine yetişmek mümkün değil. Bu yüzden de en “sivri” olanlar seçiliyor, tepkisiyle birlikte aktarılıyor.

Batı basınında son dönemde yer alan haberlerin büyük kısmı bizimle ilgili çok ayrıntı içermeleri. Türkiye’nin iç politika meseleleriyle ilgili haberlerin kimileri, kendileriyle ilgili siyasi haberlerden daha fazla ayrıntı içeriyor.


Eskiden “Çirkin Amerikalı” gibi büyük genellemeler yapılırdı. Batı basının bizimle bu kadar ayrıntılı ilgilenmesine bakınca da “Meraklı Batılı” diyesimiz geliyor.


İngiliz Economist dergisinin son sayısında yer alan haber-yorumda, olası bir erken seçimde HDP’nin yüzde 10 barajını aşamayacağı görüşü öne sürülüyor.

İngiliz meslektaşlara hatırlatalım ki, henüz biz bu konuyu tartışıyoruz ve net bir sonuca varmış değiliz. HDP’nin çok darbe yediği kesin. Ama baraj altında kalacağına inanmak fazla hızlı verilmiş bir karar.

Savaş bölgesinde yaşayan milyonlarca insan kime oy verecek? Kendileriyle ilgilenmeyen, kafası karışık CHP’ye mi? “Taş taş üstünde baş baş üstünde kalmasın” diyen MHP’ye mi? “Barış sürecini rafa kaldırdık” diyen “askeri çözüm”ün sonuna kadar gidileceğini ilan etmiş olan Ak Parti’ye mi?

Bölge halkı daha büyük korkular ve endişelerle karşı karşıya kalmazsa, sandığa gidebilirse yine HDP’ye oy vermesinden daha doğal bir durum yoktur.

"Meraklı Batılı” Türkiye’nin iç siyasetinin ayrıntılarına girerken, anlaşılıyor ki çok kısıtlı ve belli kaynaklardan besleniyor. Bir de “aleyhte” sonuçlara varma ve Tayyip Erdoğan’la ilgili bir şeyler söyleme adeti neredeyse otomatik bir refleks haline gelmişse, endaze sapmaları da kaçınılmaz olur.

"Meraklı Batılı”ya iki tavsiye: Bilgi kaynaklarını çeşitlendirmek ve her konuya Erdoğan karşıtlığıyla başlamamak.

Okay Gönensin