Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Like Tree8Beğeniler
  • 4 Post By Damla
  • 2 Post By Damla
  • 1 Post By Farkedmez
  • 1 Post By Evrim
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Damla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
İzmir.
Mesajlar
45.994
Seslenildi
8367 Mesaj
Etiketlendi
235 Konu

Yeni Yarın Bayram | Yılmaz Özdil

28 Ekim 2016
1

Yarın Bayram | Yılmaz Özdil


Anıtkabir'e gittiğinde seni en çok etkileyen nedir derseniz…
Tıraş setidir.

*

Biri beyaz saplı, diğerleri siyah saplı, sekiz ustura, seramik tabak, madeni tas, bıyık makası, tarak, sıfır numara saç kesme makinesi, sakal fırçası ve bileme taşı… Ayrıca, arkasına K.A. harfleri kazınmış gümüş el aynası, kapağına ay-yıldız işlenmiş metal esans şişesi, çiçek motifli cam krem kabı ve tırnak törpüsü.

*

Hayatı cephelerden cephelere sürüklenerek geçti, yatağından çok arazide yattı, siperlerde sabahladı… Bakımsız tek kare
fotoğrafı yok.

*

Dünyanın gelmiş geçmiş en şık giyinen lideridir o.

*

Aramızdan ayrılalı 78 sene oldu, bizimkileri zaten boşver, bugünkü Fransa cumhurbaşkanından, ABD başkanından bile daha şık… En önemli moda markaları İtalyan ama, İtalya başbakanı giyiyor, genç, tarz bir adam olmasına rağmen, üstünde Mustafa Kemal'deki gibi durmuyor. Çünkü, kumaş, dikiş, tasarım, fizik yetmiyor, karizma istiyor.

*

Hep fit'ti.
Sağlıklı yaşam için spor kavramının keşfedilmesi, egzersiz bilincinin yaygınlaşması 70'li senelere, anca 30-40 sene öncesine dayanıyor. O'nun ise, tee 1925'ten beri kullandığı kürek çekme aleti vardı. Anıtkabir'deki özel eşyaları arasında sergileniyor.

*

(Ortalıkta fırıncı küreği gibi dolaşmaya benzemiyor yani bu iş.)

*

Çoğunlukla beyaz, daima açık renk gömlek tercih ederdi, bebe yaka, ata yaka, iğneli yaka kullanırdı, manşetlerine ya da kalbinin üzerine K.A veya G.M.K. arması işletirdi. Kol düğmesi sever, yaka iğnesi takardı. Sayfideyse, Savarona'daysa, kısa kollu keten gömlek giyerdi. Laciverti pek sevmez, kruvaze'den hiç hoşlanmaz, genellikle yelekli, üç parçalı siyah takım elbiseler diktirirdi. Her daim ütülü olmasına büyük özen gösterirdi, buruşmasına, kıvrılmasına, orasından burasından sarkma yapmasına asla tahammül edemezdi. Çapraz çizgili, desenli, takımına kontrast renkli kravatlar kullanırdı. En sevdiği kravat iğnesi, gövdesi burgulu, altın, devlet demiryolları amblemi olanıydı. Köstekli saati ve ceket cebi mendili, vazgeçilmez aksesuarlarıydı; ipek mendillerinin kenarları zikzak motifli olurdu. Seyahatlerinde tüvit takım, güderi ceket, riding coat tarzı jokey pantolonları giyerdi. Düz kemerden sıkılırdı, örgülü, illa ki tokalı yaptırırdı. Baston deyip geçme… Hobisiydi, kimisi fildişiydi, kimisi lületaşı topuzluydu; tek mermi atabilen, tetikli olanı meşhurdur ama, aslında en çok sapında tavşan yakalamış aslan figürü bulunan, ucu metal halkalı, ahşap bastonunu severdi. Smokin ve frak'ta beyaz papyon takardı. Maharet isteyen pelerin'i değme aktörlere taş çıkartırcasına taşırdı, omuzlarına illa siyah değil, bazen mavi fular atardı. Bağcıklı siyah rugan ayakkabı severdi, astarını kırmızı kadifeyle kaplatırdı, çizgili siyah çorap kullanırdı, yerine göre, gerekirse tozluk kullanırdı, çizme'yi sadece arazide değil, şehir hayatında da giyerdi, Sirkeci'de siparişle yaptırırdı. Yazlık kıyafetlerinin altına beyaz veya lacivert-beyaz ayakkabılar giyerdi, bu ayakkabılarla çorap giymezdi, hatta bazen ten rengi sandalet giyerdi. Paltoyu hantal bulurdu, mümkün olduğunca giymemeye çalışırdı, mecbur kalırsa, koyu renk yerine, gri veya kahverengi tonları tercih ederdi. Desenli kaşkolları kış aylarının olmazsa olmazıydı. Ve eldiven tabii… İçi ve bileği kurt kürkünden olanları severdi. Akşamları pijama üzerine mavi-lacivert çizgili, kirli beyaz, şal yakalı robdöşambr alırdı. Ceketli pantolonlu, kuşağı püsküllü ipek pijamalar giyerdi; yakası, kolağzı ve cep kapağı mutlaka farklı renk şeritli olurdu.

*

Bir insan hem kalpağı, hem silindir şapkayı, hem panama şapkayı, hem melon şapkayı, hem fötrü, hem kasketi, böylesine eşdeğer yakışıklılıkla taşıyabilir mi kardeşim… O taşıyordu.

*

Şık, özenli, bakımlı olmayı elitizm zanneden, seçkincilik zanneden… Anadolu çocuğu olmayı, masa örtüsünü andıran tuhaf ceketlerle, yer sofrasında bağdaş kurmak zanneden… Halk adamı olmayı, langır lungurlukla karıştıran… “Gardırop Atatürkçüsü” lafına sırıtanlar… O'nun gardırobunda kullanılmış külot torbası bile olabilir mi?

*


Her 29 Ekim.
Her 10 Kasım.
Her 23 Nisan.
Her 19 Mayıs.
Her 9 Eylül.
Aynı zamanda, kılık kıyafet devrimidir.


*

Sevgili anneler, memleketimin güzel kadınları…
Kaygı duruşu değildir bu.
Saygı duruşudur.
Yarın Anıtkabir'e giderken, en bakımlı halinizle, süslenin, elbette ister yeni ister eski ama, mutlaka tertemiz, ütülü, çocuklarınıza en güzel kıyafetlerini giydirin.

*

O sizi nasıl bekliyorsa…
Lütfen öyle gidin.

-----Sözcü-----

Jasmina, Yusuf, Farkedmez ve 1 kişi daha, bunu beğendiler.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



Years and years.
Damla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
İzmir.
Mesajlar
45.994
Seslenildi
8367 Mesaj
Etiketlendi
235 Konu
Standart Cevap: Yarın Bayram | Yılmaz Özdil
28 Ekim 2016
2
Kaygı duruşu değildir bu.
Saygı duruşudur.
Böyle bir lider gelmedi gelmeyecek de.
Gözlerim dolu dolu okudum.
Her şey sayesindedir. Minnettarız ATAM.
Yusuf ve Farkedmez bunu beğendiler.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



Years and years.
Farkedmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Nisan 2016
Bulunduğu yer
Tel'aran'rhiod
Mesajlar
20.014
Seslenildi
1781 Mesaj
Etiketlendi
96 Konu
Standart Cevap: Yarın Bayram | Yılmaz Özdil
28 Ekim 2016
3
Anıtkabir'e gitmek nasip olmadı..Bir gün gidip sonra her özel günde gitmek istiyorum. Önemli bir yer Atamızın yattığı yer, onunla değilde kiminle kutlayacağız..
Damla bunu beğendi.
Evrim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
23 Mayıs 2016
Bulunduğu yer
Yeryüzünde
Mesajlar
4.086
Seslenildi
351 Mesaj
Etiketlendi
57 Konu
Standart Cevap: Yarın Bayram | Yılmaz Özdil
05 Kasım 2016
4
Gururla Okudum Gercekten de Hayati Cephelerde Gecen Ataturk'un Tek Bir Kare Bakimsiz Trassiz Fotografi Yok.
Damla bunu beğendi.
Ömrünüzü,
Sustuklarınızı Duyan Biriyle Geçirin.
Konuştuklarınızı Duymayan Biriyle,
Değil .
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj