KPSS-A kadrolar dışındaki mühendislik, teknikerlik, teknisyenlik, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B grubu kadrolarda yer almaktadır.

Bu kadrolara atanmak için ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye çift yıllarda (2014,2016,..)girerek uygun puan alınır, kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan uygun olanları tercih edilir. ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri ve atamalar yapılır. ÖSYM’nin B Grubu Kadrolar için yapacağı yerleştirmelerde ayrıca bir giriş sınavı veya sözlü sınav yapılmamaktadır. Atama için aranan genel şartlar şu şekildedir:

KPSS 3 puan türünde yeterli puanı almış olmak.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun belirtilen genel şartları taşımak.
Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren fakülte veya yüksekokulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak.
Erkeklerde askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak.
Görevini yapmasına engel olabilecek daimi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
Süresi içinde başvurmuş ve başvuru belgesi ile birlikte istenen belge ve bilgileri vermiş bulunmak.

KPSS-B için gereken P3 puan türü sadece çift yıllarda yapılan KPSS sınavında alınmaktadır.

Alınan puanla genelde 4 tane atama dönemi görülebilmektedir. Şöyle ki:

2016 yılında KPSS ye girip GK-GY testlerini yaparak P3 puanınızı aldınız diyelim, Bu puanla şu tarihlerdeki atama dönemlerinde memur olma şansınız vardır:

Kasım 2016
Haziran 2017
Kasım 2017
Haziran 2018

KPSS-B grubu P3 puan türü için cumartesi sabah oturumuna girmek gerekmektedir. Bu oturuma Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumu denilebilir ve aşağıdaki testler bulunur:

Genel Yetenek: Türkçe ve matematik testlerinden oluşur. 30+30 toplam 60 soru yer alır.
Genel Kültür: Tarih, coğrafya ve vatandaşlık testlerinden oluşur. Soru dağılımı sırasıyla 30+18+12 şeklindedir ve toplam 60 soru yer alır.

Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumunun toplam süresi 120 dakikadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu iki testin puanları ve standart sapmaları ayrı ayrı hesaplanarak P3 puanına yansır.

Genel Yetenek:55 net, Genel Kültür:30 net yapan bir adayla, Genel Yetenek:30, Genel Kültür:55 yapan bir adayın P3 puanları farklı olacaktır.

Alıntı