Doğru nefes almak en az nefes alabilmek kadar önemlidir. Bu lütfu gerçekleştirmek doğal bir harekettir fakat tekniklerini öğrendikten sonra doğru nefes almak vücuda gerekli oksijenin yayılmasını sağlar ve vücuttaki atık ve toksinlerden kurtulmaya olanak verir. Kısacası, yanlış nefes almak vücuda gereken pek çok şeyi verememektir. Nefes alıp vermeyi, doğru teknikle öğrenmek kolaydır ve vücuda, organlara, çalışma performasına, sağlığa önemli etkileri olur. Peki, doğru nefes nasıl alınır?

Doğru nefes alıp almadığınızı anlamak için sayacağımız durumlardan biri sizde varsa, doğru nefes alma tekniğini öğrenmelisiniz demektir:
Panik atak
Yoğun stres
Ciltte kırışıklık
Hamile kalamamak
Uyku problemleri
Mutsuzluk
Dik durmakta zorluk çekme
Çabuk tıkanmak
Nefes almakta zorluk çekme
Reflü rahatsızlığı

Doğru nefes almanın yöntemi diyaframdan nefes almayı gerektirir. Diğer bir deyişle, doğru nefes almanın diğer bir adı diafram nefesidir. Bunu yapmak için nefes kesinlikle burundan alınıp ağızdan üflenerek verilmelidir. Nefes alırken sık, çabuk, pürüzsüz, derin, düzenli ve gürültüsüz nefes almayı öğrenmelisiniz. Diafram nefesinin amacı ciğerleri büyütmektir. Normal nefes alırken ciğerimizin belli bir kısmını kullanırız ve vücudumuza giren oksijen miktarı yetersiz kalır. Nefes almak yerine nefesi içimize çekip bırakırız. Diafram nefesinde ise nefesi içte tutup vücutta dolaşmasına olanak vermek ve vücuttaki toksinlerden ve atıklardan kurtulmayı sağlamak amaçtır. Bu nedenle, doğru nefes almak çok önemlidir.

Basit ama kısa sürede alışabileceğiniz doğru nefes alma tekniği şu sıra ile yapılabilir.
Burnunuzdan yavaş yavaş ama alabildiğiniz kadar derin bir nefes alın.
Ağzınızdan yavaşça nefesi verin.
Tekrar burnunuzdan derin nefes alıp ağınızdan verin.
Bu sefer, burundan nefes alışınızda içinizden 3'e kadar sayın ve 3 olana kadar nefes alın.
Aldığınız nefesi 3'e kadar sayarak içinizde tutun.
Nefesinizi 5'e kadar sayarak tekrar ağzınızdan verin.
Her defasında aldığınız nefesin verdiğiniz nefesten kısa olduğunu unutmayın.
Nefes verirken, kaslarınızda rahatlama, gevşeme hissediyorsanız doğru nefes almaya başladınız demektir.
Günde en az 40 kez bu alıştırmayı yaparak doğru nefes alma tekniğini tekrarlayın.